71

Пловдив се изнесе на „Лаута“: Хора, песни и ръченици от три сцени веселят народа СНИМКИ

И кметът на „Централен“ Георги Стаменов дойде на събора със семейството. 9-годишната му дъщеря Мария участва в ансамбъл „Ръчица“, който заплени с народни танци любителите на фолклора.

 

Центърът на Пловдив се премести в парк „Лаута“, където вече втори ден се вихри традиционен събор. Преди обяд централната алея беше пълна с хора, зажадняли да чуят „Излел е Делю хайдутин“ и да се полюбуват на виртуозните хора и ръченици на трите сцени открити сцени.

 А между другото да си хапнат скара и сладолед  на зелено сред дърветата, да пийнат по чаша бира и да си купят сувенир. 

На бул. „Санкт Петербург“ крайната лента от рано беше превърната в паркинг и запълнена до откат.

Живо място нямаше за паркиране и пред блоковете, защото полицията предварително прегради част от алеята от нашествието на коли, пристигнали от цялата страна. 

Дори и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се изнесе в тракийския парк заедно с любимата си съпруга Мария и двете им дъщери Мария и София. Мария, която е на 9 години и учи в ОУ „Княз Александър I“ , също се включи в народния събор.

Фолклорният ансамбъл „Ръчица", в който  момичето участва, заплени с народните танци любителите на българщината. 

Стотици почитатели на фолклора се стекоха пред трите сцени, на които се изявяват музикантите, певци и танцьори.

 Пейките, специално поставени за зрителите не стигат, други се настаняват встрани от алеята, където на няколко места са поставени маси. Беседките са препълнени.

Сергиите са отрупани с народни носии,  блузи с бродерии, сувенири,  занаятчийски изделия, мед, сладка,  понички, луканки,  като топъл хляб върви захарен памук по 5 лева.

От НД „Традиция“ показват старинни пушки и ножове, на всеки 50 метра се редят опашки за бира – скара , над алеята се носи ароматния пушек на печено.

Цените не са много народни. Кебапчета и кюфтета се предлагат по 2,50 лева, плескавица  и шашлик  струват по 10 лева,  пържени картофи – 5 лева. 

На скарите цвърчат свински ребърца по 5,50 лева за 100 грама,и малки прасенца. 

„Ребърцата се приготвят по специална наша рецепта – няма другаде такива“,  приканва Кристян, който заедно с неговите колеги пече вкусотиите и  домашни пърленки. Докарал кухнята на събора на „Лаута“ от София, където вече имат три магазина. 

Ставри Ставрев е дошъл от Калояново с народни носии – едно от друга по-красиви. „Още от дете заобикнах  фолклора, играл съм и народни танци. Обикалям страната, събирам по селата носии и ги предлагам на хората, за да се пази традицията. Пред мен дори жени са плакали, разказвайки, че младите изхвърлят носиите на бабите и дядовците си, и ми благодариха, че уважавам нашенското – българско“, споделя Ставрев. 

Народният събор  на „Лаута“, чието начало беше поставено бившия кмет на "Тракия", а сега кмет на Пловдив Костадин Димитров, продължава тази вечер и в неделя. И новият районен кмет Георги Гатев държи да се пази българското. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 5 оценки
5/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?