49
Следвайте ни

Пловдив се бори за чист въздух с общински екологичен транспорт

viber icon

Собствено предприятие за екологичен градски транспорт създава община Пловдив като мярка за чистотата на атмосферния въздух. Бъдещата фирма ще бъде представена утре от градската управа в страницата на община Пловдив във фейсбук (https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality/), а като за начало дружеството  ще стартира с 20 електробуса. Те ще обслужват две допълнителни линии, обясни зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. 

Идеята е  в бюджета  на Пловдив за следващата година да бъде осигурено частично финансиране и едновременно с това общината да  кандидатства с проект за средства  от фондовете на  ЕС. 

Инвестицията ще е голяма. Общината разполага със собствен терен в "Тракия", но за да може дружеството да получи лиценз за превоз на пътници, трябва да има гараж, сервиз, обслужващи помещения. 

Пловдив е единственият град в страната, където градският транспорт е изцяло частен.  Общинската фирма "Градски транспорт" беше приватизирана през 2006 г. заради огромни загуби и невъзможността да плаща заплати на персонала.   Повече от десет години всички 29 автобусни линии се обслужват от превозвачите, спечелили обществени поръчки за 10 г. на търг.  Срокът за първия пакет линии  изтича през 2026 г., след което община Пловдив възнамерява да поеме обслужването  на тези маршрути със свои електробуси. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

УМЕН

УМЕН

01.11.2021 | 21:09

Най добрия вариант вместо частни фирми с шефове разбойници и крадци да стане транспорта общински .....

Отговори
2 0
трп259

трп259

01.11.2021 | 16:55

То в Пловдив няма обществен транспорт - той, всъщност е частен. И Дерибеите диктуват в какви ковчези ще ни возят - не виждате ли измислените малки ученически автобуси които щъкат из града. Мислите ли, че това са автобуси за градски транспорт, в които една детска количка не може да се качи. Това са далавераджийски автобуси - замават очите, че обновяват парка ... Не ви ли е неудобно господа управляващи? Това е Пловдив, все пак, а не Долно нанагорнище.

Отговори
9 0
2026 г., след което

2026 г., след което

01.11.2021 | 15:39

Чак след 2026 г.... Вие луди ли сте да планирате с пет години напред?! Нали петилетните планове са забранени! Бюджетът се прави година за година и пак търпи постоянни корекции. Никой не планира разходи за аварийни ремонти на общинската собственост дори за една година напред. Никой не иска да планира и планови ремонти на общинската собственост. Всичко се прави ден за ден и под такта на европейска музика! Трябвало било да танцуваме мазурка, а не хоро!

Отговори
2 3
Реалист

Реалист

01.11.2021 | 15:08

Вие умишлено унищожихте най-евтиния транспорт в Пловдив тролейбусния окрадохте жиците кабели всичко окрадохте а сега ще купувате електробуси които са много по-скъпи от тролейбусите които дават повече дефекти от тролейбусите доколкото знам вече от мои приятели които работят в транспорта София има 7 бракувани електробуса а вие ще купувате електробуси най-добре да възстановите тролейбусния транспорт в който е най-евтин и най-качествен и се е доказал като един вид екологично чист транспорт не правете глупости с тези пари които ще възстановите ще купите 20 електробуса вие може да купите 30 тролейбуса Европа дава пари може и да кандидатствате за още тролейбуси и може да се развие този вид транспорт по програма доколкото знам се кандидатства и за изграждане на мрежата за реновирани за възстановяване а какви са тези глупости където ги правите две линии с електробуси ако ако възстановите тролейбусния транспорт не две а четири линии може да обслужвате с 30 тролейбуса седнете разсъждавайте мислете малко стига с това лоби

Отговори
5 3
отговорните

отговорните

01.11.2021 | 15:17

У нас рационалното мислене е забранено, особено за "отговорните" другари!!!

Отговори
4 1
К.И

К.И

01.11.2021 | 15:29

Недей да лъжеш така, в София няма бракувани електробуси. Те преди 2 седмици пуснаха още 30 електробуса. И имат някъде към 50 такива.Тези тролейбуси ми кажи на какви жици ще се движат, тези за кабелна телевизия и интернет ли ? Тролейбусите ако ги възстановим ще ни трябват не 20 милиона, ами 120 милиона. Сега е модерно да е на ток и хибрид, та дори трамвая е по модерен от тролейбуса. :)

Отговори
3 3
Със сигурност ще е съпроводено с проблеми началото, НО…

Със сигурност ще е съпроводено с проблеми началото, НО…

01.11.2021 | 14:36

Но самият факт, че реално се прави нещо в това направление + скорошните разкрития за далаверите на частниците, със сигурност ще даде резултат. Две линии не са много, но все пак е нещо. После ще станат 4, 8, 16 и накрая целия транспорт ще е общински. Знам, че сме всички мнителни относно такива инициативи на общината, защото често сме били разочаровани, но нека да ги подкрепим.

Отговори
5 0
ефективни мерки

ефективни мерки

01.11.2021 | 14:33

Нали Менда увеличи данък МПС за да стане по-чист въздухът? Стана ли? Докато повечето граждани се топлят с въглища и дърва, така ще е! Всичко друго е само предизборни кьорфишеци и оправдание за харчене на обществени средства. Г-н Чонов, вие по-добре вземете да въведете някакъв ред в тоя Градски транспорт!

Отговори
2 1
Стани, стани Тодоре...!

Стани, стани Тодоре...!

01.11.2021 | 14:26

Айде, почнаха опорките! Ще, ще, ще ама не! Тези умишлено унищожиха тролеите, сега, си търсят оправдание и баламосват хората! Електробуси е хубаво но няма да ста е през този век! Всичко е прах в очите и замита е на следите с откраднатите стотици милиони от дотации и компенсации! Едно не разбирам, защо и тези, които са раздавали пари на ангро на превозвачите и те не са обвиняеми!

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?