49

Пловдив се бори с 9 общини за 1 млрд. лева от Европа

Пловдив ще влезе в конкуренция с още 9 общини за разпределяне на 1 милиард лева за подобряване на средата на живот по новата програма „Развитие на регионите 2021 – 2027 г.“ (ПРР). Средствата са заделени в Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ и са планирани за следващите 7 години. От общото финансиране 850 млн. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 199 млн. лв. е националното съфинансиране, съобщават от министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Общините, определени за основни центрове на растеж, са Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Те са обединени в 4 градски клъстера, а общото финансиране е разпределено между тях.

Разпределението на ресурса ще става на състезателен принцип, като бенефициенти от по-активната община ще могат да усвоят и по-голям дял от определения за клъстера бюджет. Освен това градовете могат да обединяват усилията си при кандидатстването и изпълнението на проектите, за да постигнат по-значими резултати и силен ефект за съответната територия, уточняват от министерството. 

Две са задължителните условия, с които трябва да се съобразят местните власти, за да получат финансиране на проектите.

Първото е мерките, които искат да приложат, да бъдат предвидени в плановете за интегрирано развитие на общините, които са разработени от общинските власти при спазване на подхода „отдолу-нагоре“ при предлагането на проектите.

Второто условие е проектите, с които общините ще кандидатстват за финансиране за пътна инфраструктура, образование, здравеопазване, социална политика и култура, да съответстват на картите за нуждите в сектора, изготвени от съответните държавни органи и те да се отразени в плановете за интегрирано развитие.

Кандидатите от всяка от общините сами решават за какви проекти да кандидатстват. Ресурсът във всеки от клъстерите е достатъчен да покрие редица дейности, насочени към подобряване на градското развитие. Важно условие е всяко предложение да получи и подкрепата на гражданите, тоест да бъде обсъдено и прието с местното население.

Проектите могат да са за инвестиции за насърчаване на икономическата активност в съответния регион: инфраструктура за бизнес и предприемачество, вкл. изграждане на сгради, бизнес и индустриални паркове, инфраструктура за иновации и развитие на малки и средни предприятия (МСП).

Допустими за финансиране остават мерките, свързани със стратегията за саниране на сградния фонд с хоризонт до 2050 г. По линия на енергийната ефективност на жилищни и обществени сгради може да се изграждат системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, оборудване за съхранение на енергията, конструктивно укрепване на имоти, където е необходимо. Изграждането на зарядни станции за електромобили също е допустима дейност.

Пътищата от I, II и III клас от републиканската пътна мрежа на територията на 10-те градски общини, извън TEN-T мрежата, също могат да бъдат рехабилитирани или ремонтирани, както и да бъдат приложени мерки за пътна безопасност. Условие за получаване на финансиране за тази мярка е да се докаже нуждата от социално включване и икономическо развитие на общината.

Допустими и през новия програмен период ще са проектите за изграждане на зелена градска инфраструктура и повишаване на сигурността в обществените пространства. Това са обществени зони за отдих и зелени площи, зелена инфраструктура за сгради и междублокови пространства, повишаване на сигурността, подобряване на готовността на институциите да реагират в случай на инциденти, обновяване на квартали или специфични територии с неблагоприятни социално-икономически характеристики. Благодарение на тази мярка голяма част от населените места вече промениха своя облик със средства от досегашните оперативни програми за развитие на регионите.

Инвестициите в образователна инфраструктура за предучилищно, училищно и висше образование, включително изграждане на детски градини, също ще са допустими.

В новата Програма „Развитие на регионите“ запазено място има и продължаващата подкрепа за здравна и социална инфраструктура. Проектите за оборудване за предоставяне на интегрирани здравно-социални и социални услуги в общността за уязвими групи, възрастни хора, хора с увреждания или деца, вкл. детски ясли, остават допустими дейности.

Приоритетно ще се подпомагат мерки с пряк принос към прилагането на дейности от Плана за действие за изпълнението на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Те трябва да са насочени към подобряване на регионалната трансгранична инфраструктура и достъпа до селските райони чрез изграждане и подобряване на II и III клас пътища; насърчаване на туризма в Дунавския регион, развитие на „Интелигентна дестинация „Дунав“; насърчаване на културното наследство в Дунавския регион, утвърждаване на концепцията за зелена инфраструктура на ЕС в Дунавския регион. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Майна

Майна

03.04.2022 | 20:28

Най важното за Пловдив са започването на трамвай или метро и то колкото се може по скоро.

Отговори
1 2
Тошо

Тошо

03.04.2022 | 18:28

Една част ще откраднат управляващите, втора част ще върнат в брой под формата на консултации на честните от ЕС и ако остане ще направим нещо не потребно да отчетем проектите

Отговори
6 0
Мильо

Мильо

03.04.2022 | 19:52

Много е интересно как се борят! Та те са презадоволени! Всеки месец 300хил.от КМД, 100хил.от транспорта, от строителство, ремонти 100хил.лв или 500хилки в чекмеджето без да си мръднат з@дниците! Те за това ще се избият да вземат властта и купуват наред всичко живо! Те за това са готови да се н@дупв@т на всеки за да минава време и схемите им да продължат! Ми без да си мръднат пръста за 4год. х6мил.лв 24мил.лева! А тива дето уж се борят, правят го като свиня с тиква! Всичко е една голяма заблуда! Заблуда за наивници!

Отговори
6 1
Истината е срашна

Истината е срашна

03.04.2022 | 20:32

Барабар с ЕС и НАТО и продажните ни политици.

Отговори
0 0
Л з

Л з

03.04.2022 | 22:46

Не ми се ще да вярвам, ако е така и това, което се носи из града направо е ужас!

Отговори
1 0
Цецо

Цецо

03.04.2022 | 15:43

Преди математическата ще се строи в двора на Хуманитарната, не разбрахте ли???

Отговори
1 3
Зеленко

Зеленко

03.04.2022 | 15:11

Тривуляци в Пловдов колкото щеш, ама никой не ги коси. Превърнаха се в змиярници, а наесен в изсъхнали треви. Аман от даване на пари на вятъра.

Отговори
6 3
Бам, Бок!

Бам, Бок!

03.04.2022 | 15:55

Ох, бабачка ще падна лапачка! Крадливата Шайка, ще открадне пак голямата пачка! Ще пълнят много тяхната гуша но този път със сигурност ще влязат за дълго в кауша! Тези провалени клептомани, като видят пари и сън не ги лови!Но да внимават в картинката, че да не гледат от решетките в затвора, локсозните си къщи, вили и хотели и да разплатят на всички брутални техни крадци сметките!

Отговори
7 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

03.04.2022 | 15:09

Кмете, направи математическата гимназия. Най-елитното училище, гордостта на Пловдив. Нека остане името в историята на кмет направил нещо достойно.

Отговори
7 3
ул. РАЯ N 1

ул. РАЯ N 1

03.04.2022 | 16:05

Алоо, а за ЕкоБуса, дека са парите бре лъжци! Пак ли ше ни баламосвате с безумните си лъжи и фалшиви обещания! Ми този доцента дето му направихте такава реклама до кога ще взима заплата без да работи? Айде вече разбраха, че го направихте за да ги заблудите и да се оправдаете пред тях, че унищожихте тролеите и че раздавате без отчетни милиони на фирмите! Ама то с чужди пари и лъжливи обещания до втори мандат не може да стигнете! Айде видяхме ви управлението и изчезвайте до като не са ви изгонили с камъни от Пловдив!

Отговори
6 1
правосъдие

правосъдие

03.04.2022 | 14:55

Стига с тези милиарди! Не разбрахте ли, че всичко се краде! И сто милиарда да дойдат, пак ще ги откраднат! Няма държавност, няма правосъдие, няма прокуратура! По времето на двата мандата на Тотев, десетки милиони бяха откраднати, а той - беше избран за депутат!

Отговори
12 3
Пловдив - град на образованието

Пловдив - град на образованието

03.04.2022 | 15:12

Нека се направи математическата. Едно страхотно училище. Вижте как се направи Медицинския и Денталния, нека направи кмета сграда на най-достойното училище.

Отговори
7 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?