Следвайте ни

Пловдив с шанс да се преобрази с още евросредства

По новата програма за развитие на регионите 2021-2027 г. ще се финансират проекти за икономическа и енергийна ефективност, градска мобилност и обществени пространства

viber icon

Пловдив е сред десетте градски общини, които приоритетно ще се финансират по Оперативна програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. По нея ще се подпомагат инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийната ефективност, градската мобилност и сигурност в обществени пространства.

Това е заложено в проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Останалите общини във фокуса на програмата са Столична, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Видин, Велико Търново и Благоевград. 

Целта е икономическото развитие на териториите, повишаване на брутния вътрешен продукт и заетостта, увеличаване на доходите и стандарта на живот на населението, както и намаляване на неравенствата. Затова при подбора ще се дава приоритет на проекти, които постигат конкретен икономически ефект върху съответната територия.

Програмата има две приоритетни оси. Първата - „Интегрирано градско развитие“, предвижда подкрепа за изпълнението на териториални стратегии за развитието на изброените десет градски общини. Втората ос ще подкрепя мерки в още 40 общини в страната с население над 15 000 души всяка.

Като пример за  интегриран проект е посочено, че той може да е за обновяването на квартал или част от него, разположен в отдалечена от централната част територия или друга територия с неблагоприятни социално-икономически характеристики. На този профил отговаря „Столипиново“, който може да се преобрази по програмата. 

Като цяло мерките за градско развитие, които ще се подпомагат, ако се изразходват целесъобразно, ще облагородят града ​- парите са за инфраструктура, за бизнес и предприемачество и развитие на индустриални зони, енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради, ремонт на улици и пътни мрежи между основния град и околните населени места на територията на общината.

Средства ще бъдат насочени и към мерки за управление на трафика, системи за паркиране, интелигентни транспортни системи, развитие и усъвършенстване на обществените системи за градски транспорт, включително инфраструктура за оборудване и нов подвижен състав, алтернативен и по-екологичен транспорт - велосипеди, електромобилност и пътна безопасност чрез превенция и повишаване на осведомеността. 

В областта на зелената градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства ще се подкрепят проекти за изграждане на обществени зони за отдих и зелени площи. Също и мерки за повишаване на сигурността в градските пространства, пътна безопасност, обновяване на квартали и специфични територии от градовете с неблагоприятни социално-икономически характеристики и създаване на достъпна архитектурна среда. В областта на образователната инфраструктура ще се финансират мерки за предучилищно, училищно и висше образование, детски градини.

Предвиждат се още инвестиции в общинското жилищно настаняване, развитие на здравна социална инфраструктура, културна и спортна инфраструктура за масов спорт. В областта на туризма са допустими дейности за развитието, подобряването, разширяването и социализацията на туристическите зони и свързаната с тях инфраструктура. 

 

Фонд InvestEU мобилизира милиарди евро допълнителни инвестиции в ЕС

Евродепутатите от комисиите на ЕП по бюджети и икономически и парични въпроси (ECON)  приеха миналата седмица със 71 гласа „за“ и 17 „въздържал се“ обновената програма на ЕС за подкрепа на инвестициите и гарантиране на достъп до финансиране. Платформата ще бъде насочена към справяне с пазарните неуспехи, неоптималните инвестиции и инвестиционната разлика в целевите сектори за периода 2021-2027 г.  

Европейската гаранция от около 91,8 милиарда евро се очаква да мобилизира повече от 1200 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия Европейски съюз. Средствата във фонда InvestEU - приемник на Плана Юнкер, ще бъдат разпределени в 6 ключови политики:

- Подкрепа за платежоспособност: Тази цел е въведена отново, тъй като не всички компании имат еднакво ниво на достъп до пазарно финансиране, както и поради това, че някои държави членки може да не разполагат с достатъчно бюджетни средства, за да осигурят адекватна подкрепа на компании, засегнати от кризата с COVID-19. Средствата около 11 милиарда евро ще помогнат на засегнатите фирми да се възстановят, да бъдат запазени нивата на заетост и да се компенсират очакваните изкривявания в единния пазар.

- Устойчива инфраструктура: До 20 милиарда евро инвестиции в областите на устойчив транспорт и пътна безопасност, железопътна и пътна инфраструктура, възобновяема енергия, проекти за обновяване на енергийната ефективност, цифрова свързаност, изследвания за устойчивост на околната среда и климата.

- Иновации и цифровизация ​- инвестиции до 11 милиарда евро.

- Достъп до финансиране на малки и средни предприятия (МСП), включително за иновативни МСП и такива, работещи в културния и творческия сектор, както и малки компании със средна капитализация. Предвидените инвестиции са до 5 милиарда евро.

- Социални инвестиции и умения - до около 6 милиарда евро.

- Стратегическа европейска инвестиция: Ориентирани към бъдещето инвестиции, включително за здравеопазване, производство на лекарствени продукти и съществено важна инфраструктура, независимо дали е физическа, аналогова или цифрова - до около 31 милиарда евро. 

 

Амбициите на InvestEU

 

Въпреки многобройните инициативи в ЕС все още има значителна разлика в нивата на инвестициите. Фондът InvestEU, който е част от пакета за многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 г., има за цел да се справи с този проблем. InvestEU ще обедини различните финансови инструменти на ЕС, които са налични в момента, включително: Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), инструментите на Механизма за свързване на Европа, специфични механизми по програмата за Конкурентоспособност на малките и средните предприятия (COSME), както и конкретни гаранции и механизми по програмата за заетост и социални иновации (EaSI). Всички те заедно ще разширят модела на Плана Юнкер, т.е. използване на гаранции от бюджета на ЕС за привличане на други инвеститори. 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

У. Банов

У. Банов

02.11.2020 | 08:29

Сега е момента да си вдигнете заровените в пясъка глави и да видите, че в Пловдив има тролейбусна инфраструктура и да предвидите в новия ОУП, възстановяване на този най-евтин, екологичен и сиггурен транспорт за гр. Пловдив! Само така ще може да участвате в тези програми и да закупите подвижен състав! Спрете транспортния геноцид над Пловдивчани!

Отговори
2 2
Ццццц

Ццццц

02.11.2020 | 08:11

Малиии какво крадене ще пада! Дано да греша, ама надали.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?