Следвайте ни

Пловдив с по-малко чужди туристи през юли въпреки ЕСК

По-малко туристи са посетили през юли Пловдив в сравнение със същия месец на миналата година, отчитат от Териториално статистическо бюро Юг. Това респективно е повлияло и на приходите от нощувки в областта. Те са в размер на  5.2 млн. лв., което е спад общо с 4.2%. Детайлна разбивка на приходите от нощувки на чужденци и българи показва, че намалението при чужденците е с 20.7%, докато тези от български граждани са увеличени с 10.9%.

Заради домакинството на града като европейска столица на културата очакванията са били за повече гости под тепетата. В тази връзка спрямо юли 2018 г. общият брой на местата за настаняване е увеличен с 13%, а леглата в тях - с 10.1%.

Въпреки това броят на нощувките във всички места за настаняване възлиза на 116.1 хил., или с 0.9% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. 76.4 хил. от тях са реализирани от български граждани, a 39.7 хил. - от чужденци.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юли е 36%, което е намаление спрямо юли 2018 г. с 3.6 процентни пункта.

Най-много чужденци, посетили област Пловдив, са от Израел - 13.4%, Испания - 10.7%, Турция - 7.8%, Германия - 6.9%, Франция - 6.0%, Италия - 4.4% и Обединено кралство - 4.3%.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?