49

Пловдив с по-голяма държавна субсидия от Варна и Бургас

Община Пловдив получава по-голяма субсидия за 2024 г. в сравнение с Варна и Бургас, става ясно от проекта на републиканския бюджет, гласуван от Народното събрание на първо четене. Държавните пари, планирани за Пловдив, са в размер на 354 млн. лв., за Варна - 316 млн. лв., за Бургас  - 233 милиона.

За Пазарджик  се планира субсидия в размер на 100 млн. лв., за Смолян - 52 милиона.

Субсидията се дава за тъй наречените държавни делегирани дейности - издръжка на училища, детски градини и ясли, културни и социални институции, заплати, включително и на повечето общински служители. Общината има ангажимент от собствени приходи от местни данъци, такси, наеми и продажби да плаща останалите пари за всички местни функции - чистота, озеленяване, благоустрояване, ремонти и строителство. 

Всяка година финансовата летва се вдига нагоре най-вече заради инфлация и увеличение на възнагражденията в бюджетната сфера, както и заради ръст на осигуровките. За тази година  държавата  беше определила за Пловдив субсидии за 330,7 млн. лв. Заедно с общинските приходи с голямо закъснение беше приет рекорден бюджет от 655 млн. лв. Предполага се, че този път финансите ще бъдат разпределени още в началото на 2024 г., както беше допреди три години. 

Обикновено първоначално заложените държавни пари се увеличават в рамките на бюджетната година с постановления на Министерския съвет. В последните години обаче Общината не може да  изпълни плана за собствените приходи. Същата тенденция се очертава и сега, защото в началото на ноември изпълнението беше едва 67%.

Новият бюджет за Пловдив ще се състави, след като парламентът одобри окончателно държавния, а от МФ изпратят указания до общините. Всички общински звена вече подготвят сметките за разходите и приходи, ако получават такива. 

Няма практика държавата да залага в бюджетните трансфери целеви субсидии за проекти. Такива средства се заделят за поддръжка на част от пътната мрежа и за Пловдив през 2024 г. те са 5,3 млн. лв. Допълнително ще се определят целеви субсидии по проекти, внесени от общините при финансовия министър Асен Василев. От Община Пловдив са изпратени проекти за 156 млн. лв. и се чака одобрение на част от тях. Такава държавна субсидия в размер на 9,5 млн. лв. беше отпусната за разширението на Голямоконарско шосе.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

04.12.2023 | 10:59

ПО ЗАСЛУГИ И ПРАВА !!!!!!!!!!!!!

Отговори
2 0
Ха,имах си х’ас и да не е по-голяма.Че Пловдив си е вторият по големин

Ха,имах си х’ас и да не е по-голяма.Че Пловдив си е вторият по големин

04.12.2023 | 10:56

Големина град.Асен достатъчно ни оряза,като цялата 23г не ни изплати парите-дължими 50 милиона.Искаме си ги,Василев,плащай ги,стига спъвай Пловдив.Стига сте гушили със Спецов.И изплати навреме държавната субсидия на Пловдив за 24г без забава,не да я караме пак на мускули.Ако още въобще си финансов министър.

Отговори
2 1
bumer

bumer

04.12.2023 | 10:29

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може!:-----> https://tyny.to/sunex

Отговори
0 3
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

04.12.2023 | 09:31

Че това е нормално, Пловдив е втори по големина град в България. Интересно е ... сдредностатистически на човек колко е субсидията.... според данните от преброяването.... субсидията разделена на броя на хората в Пловдив, София, Варна и Бургас

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?