49

Пловдив с първия зелен музей у нас, 80% от тока ще идва от фотоволтаици

Много скоро Пловдив ще може да се похвали с първия "зелен" музей у нас. Между 80 и 86 % от електроенергията на Природонаучния музей до края на годината ще идва от фотоволтаици. Те ще бъдат монтирани на покрива на Дома на младоженците. В момента музеят плаща средно по 10 000 лева за ток всеки месец.

„Това е огромен разход за нас, който може да бъде пренасочен за други дейности”, заяви пред "Марица" директорът д-р Огнян Тодоров.

Мощността на фотоволтаичната инсталация ще е 63 кВт/ч. Цената й е 120 000 лева. Вече има технически проект, който е внесен за одобрение в НИНКН и след това ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнението.

Инсталацията трябва да се изгради до края на годината, за да се хване следващия зимен сезон. 

Собствената енергия ще се използва за поддържането на аквариумите и терариумите с живи животни, новия полярен аквариум и залата с пеперудите. 

Според зам.-кмета по култура Пламен Панов това трябва да е политика и на другите музеи в града. При големия скок на цените на електроенергията културните институции бяха подпомогнати от фонд „Култура”, но вече не може да се разчита само на това.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
За деня добре

За деня добре

10.03.2023 | 21:15

Ама сложете и лунари за нощта

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?