Следвайте ни

Пловдив с най-скъпи и най-празни офиси

viber icon

Класация Извън София! Най-много офиси чакат наематели в Пловдив, сочи проучване на пазара на Colliers, цитирано от Монитор. Под тепетата делът на празните кантори е 16%, докато във Варна е 13%. Най-малък - само 6% е в Бургас.

Офертите за наеми за офиси клас А офиси в трите града се движат от 7.5 до 9 евро на квадратен метър на месец. Най-високи са в Пловдив - от 9 евро на кв. м, докато във Варна и Бургас са от 7.5 евро на кв. м.

Към края на третото тримесечие на годината, предлагането на офиси клас А и Б в Пловдив е 254,600 кв. м, сходно е и в морската столица Варна - 254,000 кв. м, докато в Бургас е значително по-малко - 62,000 кв. м.

Най-голям обем сгради в строеж се наблюдава в Пловдив (76,100 кв. м), следван от Варна (21,800 кв. м) и Бургас (19,500 кв. м).

Търсенето извън столицата през 2020 г. е движено от различни сектори, като най-голям обем и в трите града заема IT и аутсорсинг секторът – отговорен за повече от половината от всички транзакции на пазара.

Анализът показва, че към края на третото тримесечие на 2020 г. най-активните сектори, търсещи офис площи в Пловдив са били ИТ и аутсорсинг сектора (64%), следван от професионални услуги (17%), банки и финансови услуги (10%) и производство (9%).

Във Варна това са IT и аутсорсинг секторът (52%), транспорт и спедиция (27%) и банки и финансови услуги (21%). IT и аутсорсинг компаниите имат принос за 77% от всички сделки в Бургас, активни в града са и представителите на енергийния и индустриален сектор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?