Следвайте ни

Пловдив с най-достъпната сграда за стари хора и инвалиди у нас

viber icon

Сградата на постоянната експозиция на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“, която ще бъде открита съвсем скоро, ще е една от най-достъпните за инвалиди у нас. Това подчерта зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

Парадоксът е, че сградата на Йосиф Шнитер е на 120 години и е на едно от най-трудните за достъп места в Стария град. Реновирането й струва 1,57 милиона лева. 

„За да може да ни посети всеки, се наложи да купим един малък съседен терен. Там ще спират колите с инвалидите и те ще стигат до външната рампа. Тя ще води до специалния асансьор в предверието. А той ще качва трудноподвижните хора до третия етаж“, обясни директорът на ГХГ Красимир Линков. 

Още в първоначалния проект за обновяване на сградата е залегнала тази идея.

Рампата и асансьорът са финансирани от Агенцията за хора с увреждания. Присъединеният терен, който е над „Гражданския клуб“ и където ще идват бусове с инвалиди и стари хора, е даден от общината. 

„Всичко това е важно, защото досега възрастни и инвалиди на практика нямат никакъв достъп до Стария град. Трябва да се мисли – какъв е смисълът да има достъп до едно място, а да няма вътре асансьор – или обратното. Самата архитектура в резервата е трудна за адаптиране“, припомня Красимир Линков. 

Обновената страда ще бъде открита след броени седмици. В момента тече освежаване и почистване на новите картини и пластики от хранилището на галерията. За реставрацията отговарят Марин Бекирски и Марина Ненова. Това бе екипът, който почисти мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня миналата година.

ГХГ води преговори с няколко известни европейски галерии, които са се съгласили да предоставят за дигитално ползване част от произведенията си. 

Подбрани картини от колекцията на двореца „Белвевере“ и „Леополд Музеум“ във Виена ще станат достъпни за пловдивската публика с онлайн връзка. Целта е като се разглежда платно на наш художник от началото на 20 век, веднага да може да се направи връзка с други произведения от същия период. 

Двата музея се съгласили. Текат преговори с още четири австрийски музея. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?