Следвайте ни

Изпращаме ЕСК с концерт пред цял свят

viber icon

Пловдив предава щафетата на Европейска столица на културата на хърватския град Риека и ирлан​дския Голуей. Събитието ще бъде отбелязано днес и утре много по-скромно в сравнение с пищното откриване преди една година. Тогава бяха похарчени над 2,5 милиона лева, а сега всичко ще струва едва 50 000. Акцент в програмата ще бъде бутиковият ко​нцерт, който ще започне в неделя в 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ и ще се предава с лайв стрийминг онлайн в социалните мрежи.    


Деца - лауреати на музикални конкурси, ще поставят началото на концерта. Програмата ще продължи с участието на камерния оркестър на Опера Пловдив. С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата - хърватския град Риека и ирландския Голуей. По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от десетките събития от програмата на Plovdiv 2019. Звездата на вечерта ще свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г. Музикалният инструмент е предоставен на гост-солиста Лия Петрова, от Queen Elizabeth Music Chapell.

Освен във вечерта на 12-и, празненства ще се вихрят и в двата дни на настоящия уикенд. Вчера в Залата за временни експозиции на ул. „Княз Александър I бе открита изложбата за усмивки „Усмихни се, Пловдив“, която в продължение на три дни ще създаде най-голямата колекция от щастие под тепетата. През същия ден в Регионалния етнографски музей се даде старт и на експозицията „ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов“, която включва оригинални фотографии от началото на ХХ век, както и движими културни ценности, които допълнително онагледяват посочения исторически период.

Днешният съботен ден също е наситен с интересни събития, с които изпращаме  Европейската столица на културата. Празникът започва с клавирно матине от 11:00 ч. в Балабановата къща. Модератор на концерта е д-р Ромео Смилков, а в списъка с автори, чиито творби ще бъдат изсвирени, влизат Шопен, Лист, Панчо Владигеров, Сергей Рахманинов, Николай Стойков и Иван Спасов.

По-късно родителите могат да заведат децата си до Регионалния природонаучен музей, за да се включат в проекта „Живата планета“. Входът за всички малчугани е безплатен, а събитието, което ще ги забавлява, включва светлинна инсталация, триметров балон и „плуващи“ във въздуха риби.

 Изненади очакват и посетителите на Археологическия музей. Те ще имат възможността да разгледат изложбата „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства“. Ще могат да се запознаят с презентацията на тема „Археология за всеки - 2019 г. Резултати и очаквания“ и да участват в беседата „Дарителството като основа на музейната дейност“. За времето, прекарано там, ще се докоснат и до експонати, свързани с известни дарители на Пловдив. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?