Следвайте ни

Пловдив посреща пролетта с арменски и руски карнавал

Кукерски игри, арменски и руски традиционни обичаи ще могат едновременно да видят пловдивчани и гостите на Пловдив на 10 март, когато народният календар отбелязва Сирни Заговезни и началото на пролетта. По стар български обичай Сирни заговезни е денят, в който искаме и даваме прошка.

Характерни танци, театрални етюди, народни игри за деца и възрастни, са само част от атрактивните демонстрации на открито за народния празник, който се чества, както от българската, така и от руската и арменската общност. Организаторите от НЧ „Захари Стоянов-1984“ и Фондация „Заедно“ в Пловдив подготвят много изненади за всички присъстващи, и най-вече за децата. Събитието е част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019 г.

Сирни Заговезни, арменският Пун Парегентан и руската Масленица отбелязват началото на постите и се честват 7 седмици преди Великден. Арменците ще покажат как се прави великденски календар от лук, а руснаците – как най-сигурно да изгоним зимата и да посрещнем пролетта. Демонстрациите в центъра на „Капана“ ще бъдат съпроводени с обредни песни и танци.

Проектът е и послание към различните поколения за съхраняване на народните традиции и опазване на мултикултурния облик на Пловдив. Празникът ще започне от 15 часа в неделя със специалното участие на кукерите от фолклорен ансамбъл “Слав Бойкин” към Народно читалище “Кирил и Методий” в гр. Раковски. Ансамбълът е един от малкото в България, който пази вековната традиция на кукерските игри.

Децата от всички общности ще могат да се включат заедно в традиционните за старите българи и арменци игри, свързани с „хамкане“ на халва, както и да опитат от вкусните руски палачинки. Възрастните ще прескачат огъня за здраве – ритуал, характерен, както за българските, така и за руските традиции.

Първото съвместно честване на празника бе през 2017 г., по идея на Фондация „Заедно“ и Дом на етносите в Пловдив. Тогава в него се включиха и гости от Македония, а на благотворителния базар участваха и представители на еврейската, италианската и турската общност.

Същият ден следобед традиционният обичай с прескачане на огън ще се проведе и в Храбрино. 

 

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?