1939

Пловдив под игото на багерите

Пропуск в наредбата за Обществения ред позволява да строителите да работят в събота и неделя и на националните празници. Това е абсурд - за дребен ремонт вкъщи трябва да питаме съседите, а на големите обекти се вдига невъобразим шум по всяко време, твърдят живеещите в "Южен" и "Западен"   

 

Грохот на багери и камиони, рев на бетон помпи и къртачи, пронизително виене на фрези - с този „музикален“ акомпанимент са принудени да живеят стотици пловдивчани, чиито жилища се намират на една ръка разстояние от строителните обекти. В Пловдив, който в последните години счупи националния рекорд по застрояването на всяко свободно парченце земя, почти няма улица, където да не се копае, да не се налива бетон или да се вдига арматура.

 „Не се издържа от шум и прах, детето се събужда заедно със строителните машини и не може да заспи, въпреки че следобед се забранява шумна работа. Няма минутка спокойствие, не мога да отворя прозорците заради този тормоз“, оплаква се Мария Игнатова, майка на двегодишно дете. Семейството ѝ живее на Пещерско шосе, където отстрани и зад тяхното жилище се вдигат нови жилищни сгради на 8-9 етажа.

Тормозът от строителния шум е не само в „Христо Смирненски“, но и в ЖР „Южен“,

„Остромила“, „Беломорски“, а и в целия град, където все още има незастроени терени. Работи се от ранна сутрин през седмицата, често в почивните и празничните дни, дори на Коледа и Великден. Предприемачите бързат да завършат обектите, докато не ни е ударил нов ръст на инфлацията.

Няма спор - шумът  е един от сериозните проблеми на Пловдив и в комплект със замърсяването на околната среда, често от прах, води до големи здравословни проблеми.  Според доклада на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) за 2020 г. годишно в Европа продължителното излагане на силен шум причинява преждевременната смърт на 12 000 души и допринася за 48 000 случая на исхемична болест на сърцето. Изследванията показаха, че 22 млн. души страдат от високи нива на хронична раздразнителност, а 6,5 млн. - от безсъние. Причините са различни - натоварен трафик, шумни производствени дейности, строителство.

Как се регулира  режимът за работа на строителните обекти в Пловдив?

Вера Колева, шеф на дирекция „Екология и управление на отпадъци“ в Община Пловдив, обясни, че основният  нормативен документ е Законът за защита от шума в околната среда. В член 16а, ал. (5) се забранява излъчването на шум по време на строителство от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч. Контролът е възложен  на ​Общинския инспекторат и на кметовете на общините или упълномощени от тях лица. 

В Наредбата за обществения ред, приета от Общинския съвет на Пловдив, са посочени правила за домашните ремонти в жилищни блокове, които се контролират от районните кметове. В чл. 7, ал. 5 (Изм. и доп. с Решение №290, взето с Протокол №15 от 17.09.2019 г.) се казва, че в сгради в режим на етажна собственост се забранява извършване на строителни, монтажни, ремонтни или други битови дейности, свързани с  шум, за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 20,00 до 8,00 ч. в работни дни, а в почивни и празнични дни - само със съгласието на засегнатите съседи в сградата.

Парадоксално е, че разпоредбата за съгласието на съседите

важи само за етажна собственост, но не и за сграда в строеж, която са намира на 5-10 метра от населен с хора блок или къща. 

В наредбите на Община Пловдив няма забрана за строителство в почивни и празнични дни, както и в Закона за защита от шума в околната среда. В София в наредбата е записано, че по време на празнични и почивни дни се забранява извършването на строително-монтажни работи от 21:00 ч. до 09:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч. Изключение  се допуска  само в случаи на аварии, бедствия и когато не може да се прекъсне работата, но след разрешение от кмета на района, където се намира строежът. Забраната не важи за общински и държавни СМР.

Очевидно е необходим по-засилен контрол и промени  в Наредбата за обществения ред, които да регулират  правилата така, че да няма  постоянен тормоз за хората от строителните обекти. 

 

Димитър Колев, кмет на район „Западен“, настоява: Без строителство през почивните и празничните дни

Проблемът с шума от строителните обекти е сериозен, както и със замърсяването, твърди кметът на район „Западен“ Димитър Колев. В районната администрация, РЗИ-Пловдив и Общинския инспекторат постъпват множество сигнали, че на строителните обекти се работи дори и в часовете, в които наредбата изрично го забранява. Често се работи в събота, в неделя и дори в празничните дни, особено в жилищните квартали „Христо Смирненски“ 3 и 4, където масово се строи.

Постоянно служителите на районната администрация се разправят със строителите, които не спазват закона и наредбата на Община Пловдив.

Наредбата за обществения ред трябва да се промени. В жилищни блокове се изисква съгласие от съседи за работа в събота и неделя, но за строеж, който се намира наблизо, няма това изискване, което е нелогично.  Лично аз съм против на строителните обекти да се работи в събота и неделя, както и по празниците. Категорично трябва да се забрани извършването на строителни работи в почивни дни на обекти, които се намират в съседство с жилищни блокове или къщи.

Не е нормално през уикенда още в 8 часа да започват да чукат и да режат метал.  Разбира се, че когато се налива плоча, не можеш да откажеш, защото е свързано с технологичен процес, коментира Колев.

 

Владимир Кисьов, предприемач и общински съветник от ВМРО - БНД: Новите технологии позволяват да се работи, без да се пречи на хората

И като общински съветник, и като предприемач съм призовавал кмета, администрацията и Общинския съвет, че трябва да бъдат завишавани глобите за строителните компании, които вдигат шум в нерегламентираното работно време и замърсяват околната среда, изнасяйки кал от обектите.

По тази тема съм категоричен, че са необходими по-високи санкции, за да можем да запазим нашия град по-чист. Крайно време е да работим по стандартите на тъй наречения "бял свят".

Глобите трябва да са еднакви - няма общински съветник, няма голяма фирма или малка, когато се налагат санкции. По този начин ще се създаде култура на инвеститора за опазването на Пловдив.

Казусът със забрана на строителни дейности в почивните дни е по-специфичен. Мисля, че по  структуроопределящи проекти като подлези, надлези, булеварди трябва да се работи на две и три смени, за да може бързо да се завършват и да не се създава дискомфорт на гражданите. Добре е да се изучи опитът на другите държави с добри практики за  режима на работа на строителните обекти и ако носи положителни послания към обществото, аз съм "за". При съвременните технологии има начин да се строи по-бързо и по-безшумно, което изисква инвестиции, каза Владимир Кисьов, предприемач и общински съветник. 

 

Костадин Язов, кмет на район „Южен“:  Проблемът е заложен в Закона за защита от шума

Наредби на Общинския съвет не може да се приемат  в противоречие със законите, в случая - със Закона за защита от шума, с който се урежда режимът на строителните дейности и няма забрана за работа в почивните и празничните дни, подчерта кметът на район „Южен“ Костадин Язов.

Нивата на шума се измерват от РЗИ-Пловдив. Ако граждани забележат нарушения, имат право да подадат сигнал до РЗИ, чиито служители са оторизирани да замерват стойностите.

Практиката показва, че режимът, определен в закона и наредбата на Община Пловдив, често се нарушава. В някои случаи работата на строителни обекти започва по-рано, в други - без да се спазва следобедната почивка. Проблемът е свързан с организацията на строителния процес, с подготовката за работа и технологичната последователност. Бизнесът следва своята логика, но Наредбата за обществения ред задължително трябва да се актуализира, за да се посочат ясно правилата за работа на строителни обекти в жилищни комплекси, допълни Костадин Язов. 

 

Вяра Колева, директор на дирекция „Екология“ в Община Пловдив Общинският съвет може да промени правилата

- Г- жа Колева, възможно ли е да се въведе забрана за строителни работи в почивните и празнични дни? Граждани се оплакват, че дори и тогава се нарушава спокойствието.

- Възможно е да се направят промени в Наредбата за осигуряване на обществения ред. Такива промени са предлагани два пъти, но не са приемани от Общински съвет-Пловдив. Гражданите имат възможност да подават сигнали както на телефон 112, така и на мейла на Пловдивския общински инспекторат. На сигнали за шум контролните органи реагират незабавно.

- Как Общината контролира нивата на шум и какво е състоянието му в Пловдив?

- С изработването на Стратегическа карта за шум за агломерация Пловдив през 2009 г. Община Пловдив стана

собственик на 5 /пет/ мониторингови станции за измерване на шум,

както и на сървър и софтуер за управление, мониторинг и администриране на данните от стратегическата карта за шум, които са компоненти на Система за постоянен мониторинг на шум в околната среда - тип ENM, в 5 локации на територията на Пловдив.

Уеб портал предоставя възможност за публичен достъп и визуализация на измервателните данни за шум в околната среда за пет броя терминали, собственост на Община Пловдив, и е част от системата за мониторинг на шум на гр. Пловдив. Системата позволява достъп до непрекъснато обновяващата се база данни от измервателните терминали на шум - във вид на графика(и)/таблица(и) за LAeq - dB(A), както и таблица(и) за стандартизирани шумови индекси (LAmin, LAmax, LAден LAвечер, LAнощ, L24, dB(A)), за: последен час, текущ ден, дневно, седмично, месечно, друго (история).

 Предстои провеждане на пазарно проучване

за актуализация на всеки 5 години на Стратегическата карта за шум, както и с оглед на респективния План за действие. Видно от данните от измервателните станции в процентно отношения, шумът на територията на Община Пловдив е с по-ниски нива от София.

От данните, получени в резултат от актуализираната стратегическа карта за шум, е видно, че основен източник на шум за населението на агломерация Пловдив остава автомобилния трафик. 77% от населението на Пловдив е изложено на нива на шум от автомобилен трафик над граничните стойности за L24, а 73% - над граничните стойности за Lнощ. Същевременно 98% от детски, лечебни, учебни, научноизследователски заведения и обществени сгради са изложени на нива на шум над граничните стойности за всички показатели. Много по-малко е влиянието на шума от железопътния трафик. Само 0,13% от населението е изложено на нива на шум над граничните стойности за L24, а 0,69% - над граничните стойности за Lнощ.

Направените изчисления за въздухоплавателните средства показват, че нивата на шум, които стигат до жилищните територии на агломерация Пловдив, са в диапазона 0 - 27 dB(A), което е под граничните стойности за нива на шум в околната среда. Липсата на влияние от този вид източник може да бъде обяснено с отдалечеността на летище Пловдив от жилищните територии на град Пловдив.

 Промишлените източници на шум продължават да не оказват неблагоприятно влияние върху акустичната среда на град Пловдив. Не са установени жители, изложени на нива на шум над граничните стойности от тези източници. Този факт може да бъде обяснен с тяхното локално действие и разположението им предимно в промишлените зони на града, както и намаляването им предвид прекратяването на дейността на част от тях.

От данните, получени в резултат от общата стратегическа карта, отчитаща шумовите нива в резултат на влиянието на всички източници на шум на територията на агломерация Пловдив, е видно, че

 45 % от населението на Пловдив е изложено на нива на общ шум 

 над граничните стойности за L24 /денонощно ниво/, а 85% - над граничните стойности за Lнощ /нощно ниво/

- Кои са основните проблеми, които трябва да се решат, за да се намали нивото на шум в града? 

- Шумът е локален замърсител на околната среда, в един квартал е шумно, в друг е тихо. В План за действие са описани точно интервенциите, които биха довели до намаляване нивото на шума. Бих насочила вниманието към следните факти. По-малко трафик на лични автомобили ще намали общото шумово замърсяване. Подмяна на паважа и редовни ремонти на улиците ще осигурят по-тихи зони в района. Растителността действа като шумоизолираща бариера. Разрешителен режим за работа в почини и празнични дни би ограничил локално шума в кварталите, където се строи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
малки „пропуски”

малки „пропуски”

13.06.2022 | 14:43

С малки „пропуски” в разни закони и законченца, наредби и наредбички, ни препикават на всяка крачка! Ама те без да искат! Ей така, от разсеяност! Пък, ако някой им направи забележка, си правят оглушки и си я карат по старому! „Възможно е да се направят промени в Наредбата за осигуряване на обществения ред. Такива промени са предлагани два пъти, но не са приемани от Общински съвет - Пловдив.” Ма да не вземат да се засилят и да приемат промените веднага!!!

Отговори
11 0
Андрешко

Андрешко

13.06.2022 | 14:40

Докато всички селяни дойдат у градо-така ще е

Отговори
10 0
Модерни времена

Модерни времена

13.06.2022 | 10:05

Разбирам на потърпевшите проблема, но и заради тях самите, за да живеят в този район, е вдиган шум за направата на тяхното собствено жилище. Колелото се върти и все на някого и заради някого няма да е приятно. Ако вие сте работник на такъв обект-на какво работно време трябва да работите, за да не нарушавате спокойствието на някой, дето е легнал да спи? И този, който чака жилище-колко време трябва да чака, за да е готово...Вместо една година-ще са две години със строеж насреща. Има решение-вместо да си купувате жилище в новите квартали, купете си къща на село и ще сте обградени от тишина и спокойствие...

Отговори
9 14
МДД

МДД

13.06.2022 | 11:11

А в Западна Европа как работят при спазване на норми за шум и успяват по-бързо от нас да направят нещата със строежа. Ясно е, че без шум не може, това не е въпроса тук. Ама не може хидравличен чук да работи от 14 до 16 часа, който буди и мъртвите. Освен това - праховото замърсяване, аз една водоструйка не съм видял напоследък на обекти, която да гаси прахта или да мие гумите на претоварените камиони със земна маса. Да не говорим за работници без каски, без защита от височинно падане по строежите, кранове вдигнати между жилищни сгради свободно, а не вградени в сградата вътре както е по наредба. Нищо не е наред в Пловдив!

Отговори
19 0
Цончев

Цончев

13.06.2022 | 09:01

Докато поне един главен архитект и районен кмет не влязат в затвора, тази вакханалия, с която унищожиха Пловдив, няма да престане.

Отговори
25 1
Всеки си заслужава съдбата

Всеки си заслужава съдбата

13.06.2022 | 08:40

Докато ние хората не спрем да продаваме къщурките си, наследство от нашите родители, на разни строители, алчни за квадратни метри, няма да спре презастрояването. Защо на място на всяка къщурка се появява блок, та тя е частна собственост, какво да направи която и да е община? И в Конституцията пише, че е неприкосновена... Ние сме си виновни за гетото, в което се превърна Пловдив.

Отговори
28 1
инж. Влайков

инж. Влайков

13.06.2022 | 08:35

Някаква фирма, която строи от двете страни на Пещерско шосе и е сложила транспаранти на строежите си "Семо - Груп" всекидневно изсипва на платното толкова кал и мърсотия, че не се виждат хоризонталната маркировка. И нищо, никакви санкции. И така е в целия град.

Отговори
20 0
Владо хитреца

Владо хитреца

13.06.2022 | 08:32

Владимир Кисьов политически дегенерат до вчера беше под полата на Каназирева сега вече ВМРО ? Какво допринесе за да си в първите редици на ВМРО ? Ще т и кажа погреба ги . Пловдивчани знаем миналото ти. Скоро ще научиш и бъдещето ти . Остава ти има няма година в общинския съвет и пенсия

Отговори
19 2
Няма страшно, и по-лошо има!

Няма страшно, и по-лошо има!

13.06.2022 | 08:03

https://www.youtube.com/watch?v=5RMOeOxjxB4&t=1s Мариупол - градът на Дева Мария - след "освобождението" и "денацификацията"....

Отговори
4 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?