49
Следвайте ни

Пловдив почита Украйна с изложба и кинопрожекции

Проявите са по случай 30 г. независимост на страната

viber icon

30-годишнина от независимостта на Украйна се отбелязва с културни прояви в Пловдив. В музейна галерия „Димитър Георгиев“, на ул. „Съборна“ №23, е експонирана изложбата „Офорти“ на украинската художничка Оксана Стратийчу. Изложбата бе открита от почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и извънредния и пълномощен посланик на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко. Гравюрите на твореца могат да се разгледат в галерията до 27 септември 2021 г.

Празникът ще се почете и с Дни на украинското кино в Пловдив, от 1 до 3 октомври, с три филма с български субтитри. Организатори са Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в Пловдив и Организация "Київкінофільм". Специален гост ще бъде известният украински кинорежисьор, сценарист и актьор Михайло Илленко.

Тържественото откриване на кинофеста ще е на 1 октомври от 18 ч., в Lucky Дом на киното, на ул. „Гладстон“ №1. Веднага след това ще се прожектира историческата драма „Толока“. В нея се проследява историята на Украйна и се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от което е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къща от главната героиня Катерина. Но Катерина упорито, като хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините. Филмът „говори“ не само за изкуплението на една силна жена, но и за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен "толока".

На 2 октомври от 17 ч. може да се гледа военната драма „Бяла птица с черен знак“, в която се третират социалните и личностни конфликти по време на войната. Режисьорът Юрий Илленко изследва трагедията на бедното украинско семейство Дзвонари, което 10 години живее по време на война и терор в Карпатите, близо до границата с Румъния. Четирима братя свирят в селска музикална група, но борбата между украинските националисти, поддръжниците на немските окупатори и поддръжниците на съветската власт ги отнема един по един от групата.

Дните на украинското кино в Пловдив ще приключат на 3 октомври с трагикомедията „Моите мисли са тихи“, от 19 ч. Младият звукорежисьор и неудачник Вадим получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров шофьор, заминава заедно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и постоянно му създава проблеми в комични ситуации.

Входът и за трите прожекции е свободен! 

Текст под снимката:

Отляво надясно: Проф. Емилия Константинова  - ​артмениджър на Галерия „Димитър Георгиев“, Маряна Имреорова - асистент, Почетен консул на Украйна в Пловдив и председател на Украинско-​българско ​сдружение “Пловдив", инж.  Димитър Георгиев - Почетен консул на Украйна в Пловдив и Южна България, Оксана Стратийчук - художник, Н.  Пр. ​посланик на Украйна в Р. България Виталий Москаленко, първи секретар на Посолство на Украйна в Р. България Ирина Козик

Снимка от Пейо Иванов 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Слава Україні❤️Братя

Слава Україні❤️Братя

26.09.2021 | 21:22

https://www.youtube.com/watch?v=GV81n5R5h3s

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?