Следвайте ни

Пловдив плати 458 000 лв. за боклука на община "Родопи"

viber icon

Величко Родопски:  Още един акт за над 300 000 лева за стар дълг на "Родопи" се решава в съда

Стари неуредени сметки са напът да скарат двете общини - Пловдив и "Родопи", ако проблемът не се реши чрез преговори. Администрацията на Пловдив беше  принудена тези дни да се раздели с крупната сума от 458 000 лева, за да погаси задължението на "Родопи" от 2014 г. в държавния фонд към РИОСВ, където всяка година се отчисляват таксите за ползване на депата за твърди битови отпадъци. По закон оператор на сметището в Цалапица е Община Пловдив. Тя отговаря за цялата дължима сума към РИОСВ, ако някоя от другите общини не плати.  

Парите са преведени  спешно от пловдивския бюджет след предупреждение от АП. "Обадиха ни се, че ако до два дни не внесем парите, ще ни запорират банковите сметки с ЧСИ, което щеше да ни натовари с допълнителни разходи.  В резултат на това бяхме принудени да платим 458 000 лева от нашия бюджет. Сумата представлява задължение на община „Родопи” за 2014 г.”, обясни зам.-кметът по финансите Йордан Родопски.

Още един "чужд" дълг тегне върху бюджета на Пловдив  и той е над 300 000 лева,  твърди Родопски. Тази сума е начислена на община "Родопи" за 2015 г. и също не е изплатена. 

Абсурдната ситуация - една община да изплаща дълга на друга - лъсна, след като в края на 2019 г. новият кмет на Пловдив Здравко Димитров бе изненадан от акта на РИОСВ за неплатените отчисления на община "Родопи" за  2014 г. Няколко месеца по-късно пристигнал още един акт - за невнесените отчисления на "Родопи" за 2015 г. 

Причината е, че общините са обединени в  Регионалното сдружение за управление на отпадъците, чийто председател е кметът на  община Пловдив - оператор на сметището в Цалапица. По закон до март 2021 г. за отчисленията във фонда отговаряше председателят на сдружението, тоест кмет на най-голямата община, в случая - Пловдив. С промяната в закона, направена преди няколко месеца, всяка община сама поема отговорността за внасяне на дължимите отчисления в екологичния фонд. Средствата от него се използват за рекултивация и строеж на нови съвременни депа. 

Зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев обясни, че са обжалвали акта на РИОСВ в съда, но с решение на ВАС констатациите са потвърдени и са начислени и лихви за просрочие. Той допълни, че от Община Пловдив е изпратена покана за доброволно изплащане на парите до Община "Родопи" и се обмислят други мерки, ако не бъдат възстановени средствата. 

„Не ни се иска да стигаме до затварянето на депото в Цалапица за община „Родопи”, защото хората, които живеят там, нямат вина, ако утре се окаже, че няма къде да се извозват техните отпадъци. Водих много разговори с ръководството на Общината. Казах: теглете кредит, както направи кметът на Община Стамболийски, която също беше просрочила сумата от 2,8 млн. лева.  До този момент обаче парите не са ни върнати, но ще настояваме "Родопи" да ни се издължи”, коментира Анести Тимчев. 

По негови думи, от 2016 г. средствата били превеждани редовно към екофонда на РИОСВ.

Бившият кмет Иван Тотев: Нямаха пари и подписахме договор за разсрочено плащане

Общините "Родопи" и Стамболийски в онези години нямаха достатъчно средства в техните бюджети, затова не са превели отчисленията в срок, обясни бившият кмет Иван Тотев. Той подчерта, че не става дума за глоба, а за изплащане на сумите, начислени на един тон отпадъци. С общините, които бавеха отчисленията, бяхме подписали споразумение за разсрочено погасяване на задълженията, напомни Тотев.

Бившият кмет твърди, че и по време на неговото управление са били водени разговори с кметовете за своевременното плащане на отчисленията в държавния фонд за съвременните начини на депониране на отпадъците, но с "Родопи" не е постигнат резултат.

Пламен Спасов, бивш кмет на "Родопи":  Сметището е на наша територия, забравиха за договорената компенсация

Пред "Марица" бившият кмет на община "Родопи" Пламен Спасов обясни, че след изграждането на депото на територията на Цалапица между Община "Родопи" и Община Пловдив е съществувало споразумение, според което Община "Родопи" е получавала 130 хил. лв. всяка година като компенсация от Пловдив за това, че бунището се намира на нейна територия. Тези пари "Родопи" след това  превеждала отново на Пловдив, с което се разплащала като отчисления. По времето на Шишков обаче, заради некоректност от негова страна, сдружението спира да превежда тази сума на Община "Родопи", а последната спира да плаща дължимото на Пловдив.  

"Не си спомням точната цифра на задължението, но част от него е наследено от предишното управление, друга част не е плащано от нас", коментира бившият кмет на община "Родопи" Пламен Спасов пред "Марица". До ден днешен той смята, че е честно да има компенсация, тъй като депото се намира в близост до Цалапица и Кадиево, които търпят негативи от него. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Шишманци

Шишманци

09.07.2021 | 15:51

А какво става със завода за боклука в Шишманци. Парите на държавата и Общ. - Пловдив за неговото построяване и въвеждане в експлоатация , бяха преведени на частниците още преди повече от 10 години. По всички нормативи и правила този завод отдавна трябваше да функционира на 100 % и сметището в Цалапица постепенно да се консервира и да преустанови дейността си. Очевидно там някой открадна милиони, десетки милиони. И очевидно никой не си мърда пръста да се направи анализ и проверка, за да се накажат виновните, а парите върнати на данъкоплатците.

Отговори
3 0
бо.клуци

бо.клуци

09.07.2021 | 09:17

АБЕ КЪДЕ Е ОНЯ НАЙ ГОЛЕМИЯ БО.КЛУК ДОКТОРКАТА ПО" ЗАКОНА ЗА ВЪРБИТЕ " кака ви здравка лъжата...да се яви в съда и да утрепе с доказателства съдии и да смае съдебни заседатели.... този акт да се песонализира.....................няма да плаща народа долнопроните глупости на ГЕРБ....

Отговори
4 1
ГЕРБ

ГЕРБ

09.07.2021 | 08:39

Където е намесен Тотев, все проблеми...

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?