Следвайте ни

Пловдив печели 42 млн., ако 2% от данъците се връщат в града

При частична децентрализация в разпределението на ДОО

viber icon

С 42 милиона лева повече би имал в бюджета си Пловдив, ако се възприеме идеята 2% от данък общ доход, който в момента е в размер на 10%, да се връща в общината по местоживеене на данъкоплатеца. Само за миналата година пловдивчани са вкарали в хазната над 213 милиона от данъците си. Ако републиканският бюджет отстъпи една пета от приходите от ДОО на общините, това означа нови 42 млн.

Оттам нататък положението е следното: всички пари се носят в София, а след това кметовете се молят да им се даде част от тях, описа ситуацията Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет, на дискусия в града, посветена на децентрализацията на общините.

Идеята за 2-та процента не е нова и няколко пъти е представяна пред Сдружението на общините в България. Това е най-лесният път местните администрации да разполагат с повече финансов ресурс, без да е нужно да се вдигат данъците и таксите. Може да сработи за няколко месеца, а и администрирането й няма да е трудно. Така или иначе НАП знае доходите и местоживеенето на всички от данъчните ни декларации, допълни икономистът Петър Ганев. Нашето предложение е отчисленията от данъка да се връщат в тази община, в която данъкоплатецът живее. В противен случай - ако се избере мястото, където работи, индустриалните общини биха се оказали със свръх приходи за сметка на други населени места. От една такава реформа няма да са доволни малките общини с висока безработица и ниски заплати, за тях ще трябва да се заделят пари, има измислени механизми в чужбина, допълни Петър Ганев. Той смята, че като се обвърже общинският бюджет със състоянието на местната икономика, броя на заетите и техните заплати, местните власти ще имат много голям стимул да работят за повече инвестиции.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Рая резиденс!

Рая резиденс!

30.10.2020 | 08:12

Ама моля Ви се, увеличете ги с 20проц.за да има Пловдив повече от 420милиона за харчене! Ми то като няма половин милиард за харчене се обесмислят всички усилия по изборите! Нали големия напън е кой да харчи парите на града! И да ги харчи както намери за добре! Ми чекмеджетата са празни бе, ми идват други избори пак ще са нужни пачки! Айде дигайте, че "яко ще се мре" давайте парата, че ще почне кавгата!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?