4232

Пловдив първи чества 180 години от началото на българската журналистика

С интересна конференция на тема "Медии и туризъм" стартираха двудневните празненства по случай 180-та годишнина от началото на българската журналистика и 130-та годишнина от създаването на организираното журналистическо движение в страната. Събитието събра в Дома на културата десетки утвърдени журналисти с дългогодишен опит, посветили живота си в търсене на истината, която след това да предадат на многобройните български читатели.

Конференцията беше открита от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и заместник-кмета на Община Пловдив Пламен Панов.

"В Плодив е първата среща извън столицата, която организираме. Пловдив не е случайно избран, защото именно журналисти от Пловдив са били сред учредителите преди 130 години". С тези думи Снежана Тодорова даде старт на днешната конференция на тема "Медии и туризъм". Тя посочи имената на някои дейни и будни българи, останали в основата на първия журналистически списателски събор като Иван Вазов, Алеко Константинов и Янко Сакъзов.

"В архивите на съюза на българските журналисти сме запазили документи и решения от онзи събор преди 130 години, където е записано, че първа грижа е да се помисли и подобри материалното състояние и моралния облик на пишещите. Те да се чувстват по-сигурни, когато изпълняват своя професионален дълг", допълни още Снежана Тодорова. 

Панов също каза няколко думи по случай стартирането на форума, като той изрази искрена радост, че той се провежда в града под тепетата.

На събитието присъстваха още Екатерина Кючукова, Наско Начев, Герги Найденов, Любозар Фратев и редица утвърдени в професията журналисти от Пловдив, София и Бургас. В чест на празника някои от водещите медийни лидери в града под тепетата взеха участие, като заснеха видеа, показващи работата на журналистите, историята на медията и представиха екипите, които се трудят неуморно, за да предоставят на читателите цялата информация, която ги вълнува. Със свой видеопроект се включи и "Марица" - най-старата медия в града. 

Празненставата ще продължат и през деня с официално посещение на Епископската базилика, а по-късно вечерта от 19:30 ще се състои и дългоочакваното откриване на Дондуковата градина.

Събитието се организира от пловдивските дружества на СБЖ, с подкрепата на Община Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?