Следвайте ни

Пловдив първенец по безработни младежи, най-често ги съкращават

viber icon

За младежите в Пловдив рискът да останат без работа е най-голям в сравнение с цялата страна. Това сочи анализ на Агенцията по заетостта към началото на 2021 г.

Парадоксът е, че нивото на безработица под тепетата е далеч под средното за цяла България. В годината на пандемия от коронавирус много бизнеси затвориха завинаги, но Пловдив се оказа сред най-малко засегнатите. Областта се нареди сред дванадесетте, които могат да се похвалят с по-ниско от средното равнище на безработица за страната (6.1%).

В същото време обаче вторият по големина град и регионът са първенец по неработещи млади, които са 14 на сто. За сравнение, в област Смолян (7,3%) имат най-малък проблем в това отношение. Профилът на записалите се на борсата млади пловдивчани е нискообразовани момичета и момчета, които все пак имат претенции към заплатата. Всеки втори от тях е учил до 12. клас. Останалите са с основно и по-ниско образование. Оказва се, че повечето от тях са останали без препитание, защото работодателите предпочитат да съкратят първо служителите с най-малко опит.

Данните от Агенцията по заетостта сочат, че преработващата промишленост и търговията са основните потребители на работна сила, съответно с около 20% и 13% от новозаетите. Въпреки нееднократните ограничителни мерки спрямо ресторантьорство и хотелиерство, там продължават да се наемат хора, като през април се отчита ръст на заетите с 4,7% спрямо март. Това са готвачи, помощници в кухнята, разносвачи на храна, шофьори, обслужващ персонал в къщи за гости. В същото време има понижение на новонаетите в сектор образование, хуманитарно здравеопазване и социална работа.

Най-често регистрациите в Бюрото по труда се прекратяват заради неизпълнение на препоръките на трудовия посредник и действията и сроковете, заложени в индивидуалния план за действие. Отпадналите са предимно продължително безработни, роми и хора с намалена работоспособност. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иван Петров

Иван Петров

05.06.2021 | 10:34

Разбира се че безработните сами са си виновни. Не би могло причината да се търси в пандемия, работодателите, камо ли в държавата ни.

Отговори
1 1
мхм

мхм

05.06.2021 | 12:55

Ванчо, "държавата" има вина за много неща... Все пак девизът ѝ доскоро беше "Държавата-това съм аз /Буци/".

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?