Следвайте ни

Пловдив отбелязва "Денят Ашуре", раздават 1000 сладкиша

viber icon

 “Денят Ашуре” ще отбележи Пловдив в сряда – 18 август, в 11.00 часа пред Джумая джамия. Мюсюлманското настоятелство и районно мюфтийство в града по този повод ще раздадат 1000 броя пакетирани порции ашуре съвместно със сладкарница „Джумая“. 

След приключване на раздаването ще има ритуал, посветен на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България -  пловдивчанинът Васил Тосев.

Посланията на “Деня Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност . 

Отбелязването на „Деня Ашуре“ е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

"Денят Ашуре" е празник, който се чества по мюсюлманския календар, но се предполага, че е възникнал в авраамичните религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Самият ден е известен с много важни за човешкия род събития като края на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. Тогава Адам (или Адем) е изведен от Рая и отново среща Ева.

„Денят Ашуре" се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере каквото намери и от това да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Според традицията, в днешни дни мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Това е един общ празник за всичките религии.

„Денят Ашуре“ 2021 г. се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за подкрепа на празниците на етническите общности в Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?