Следвайте ни

ВИДЕО Пловдив отбелязва 142 г. от освобождението си

viber icon

Пловдив отбелязва 142 години от освобождението си от турско робство. Затова и сесията на общинските съветници ще започне с час и половина по-късно. 

Тържественото отбелязване започна с поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. 

"Има събития, които са врязани в паметта ни и оставят ярка  диря- такива събития са Руско-турската освободителна война и освобождението на нашия град в 5-вековното османско иго. Ще минават години, но споменът за тази дата в историческия  календар винаги ще топли сърцата на пловдивчани", каза в словото си  доц. д-р Петър Ненков, военен историк, преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика. 

 

Във военната церемония, която  включва  полагане на венци и цветя,  участват Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет "Родолюбие“. 


Битката за Пловдив е последната от големите сражения в Руско-турската освободителна борба. С това се отваря пътят на войниците към Беломорието и Одрин.

Вижте церемонията.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Месалина

16.01.2020 | 11:01

И защо го направиха в 9 ч.? В този студ и тази мъгла - да не може никой да отиде? Няма празнуващи, няма ученици, няма никой! Срам! Такива чествания се правят след 10.30 ч. Що са измислица беше този час тази година? То че и национално възпитание няма вече, е ясно! А това е голям празник! Честит празник на всички, които помнят важните исторически моменти!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?