Следвайте ни

Пловдив отбеляза тъжната годишнита от обесването на Васил Левски СНИМКИ

viber icon

Пловдивчани почетоха 148 години от трагичната гибел на Васил Левски. Граждани и общественици, сред които и кметът Здравко Димитров, се събраха пред паметника на Апостола на свободата на централната алея в Бунарджика.

"Днес е ден за размисъл. Ден, в който за миг  да изоставим забързаното ежедневие, да заличим от съзнанието си брътвежа на маловажните проблеми и да се огледаме наоколо. Ако не беше той, за нас свободата  щеше да е блян. В детството си винаги съм страдала за ужасяващата смърт споходила Апостола. Сълзи се стичаха по бузите ми всеки път, четейки за гарвана, грачещ грозно, зловещо, за плача на клетата майка робиня и за стърчащото черно бесило. Тогава не знаех, че героичната и величествена смърт не е край, че плътта осквернена от бичовете на потисника е единственият път да достигнем висините, че саможертвата отваря вратите на вечността", каза десетокласничката Ева-Йоана Стаматова, която изнесе словото пред паметника на Левски.

Тя подчерта още, че Левски е достоен наследник на българските царе и е началото на пантеона на героите ни. "Бесилото е онзи връх, който е сравним с Божия кръст", каза в словото си ученичката. 

Под съпровода на военна духова музика пред паметника бяха поднесени венци и цветя.  В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет "Васил Левски" и комитет "Родолюбие".

Сред присъстващите бяха още  председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районни и зам. кметовете, Николай Радев и общественици.

Водещ на церемонията беше Златко Павлов, който рецитира стихотворение за Апостола.

Отбелязването на тъжната годишнина се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Присъстващите бяха на отстояние и въпреки че събитието е на открито, носеха маски.

Преди него в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ беше отслужена панихида.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

19.02.2021 | 16:23

СРАААААМ, ДЯКОНЪТ, АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА В СЯНКАТА НА МИРИЗЛИВ РУСКИ ВОЙНИК!!!!! ДО КОГАААА? ГРАЖДАНИ, ПЛОВДИВЧАНИ, ТРЯБВА ЧАС ПО-СКОРО ДА СЪБОРИМ ТОЗИ ПОЗОР АЛИоша И НА НЕГОВО МЯСТО ДА ИЗДИГНЕМ ПАМЕТНИК НА ЛЕВСКИ!!!!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?