49
Следвайте ни

Пловдив - опашкарят в усвояването на европейски средства

viber icon

От 2007 година до момента сме реализирали проекти за 450 млн. лева с финансиране от Брюксел, внесли сме в бюджета на ЕС почти двойно повече    

 

За всеки проблем, за който се заговори в Пловдив, местната власт има готово решение - ще кандидатстваме за европейско финансиране и ще оправим белите. За този папагалски отговор обаче няма реални аргументи.

Първо - Пловдив изостава сериозно в усвояването на европейски средства и няма причини този тренд да се обърне. И, второ - не е ясно какво собствено участие ще изисква Брюксел по проектите в следващия програмен период и как градът ще осигурява задължително съфинансиране, след като администрацията от години изяжда за заплати и издръжка над 85% от собствените си приходи. И в момента Пловдив прибягва до заеми, за да осигурява въпросното съфинансиране, но това ще е до време. Така че приказките как ще направим с пари от Европа новото общинско предпирятие „Екобус”, плувния басейн „Младост”, екопарк „Марица”, градската железница, проекта „Въча” и т.н., са просто разтягане на локуми.

Истината е, че през годините местната администрация не успя да се сработи с управляващите органи у нас и в Брюксел, а доколкото получи одобрение за някои важни проекти, те бяха реализирани с огромни компромиси и в крайна сметка не постигнаха целите си.

Ето какво говорят цифрите:

Изоставаме драстично от Кричим и Хисаря

Към 15 юни 2021 г. стойността на изплатените суми по оперативните програми в Пловдив-област е 1674 лв. на човек от населението при 2217 лв. на човек средно в страната. В рамките на областта най-много пари от ЕС усвояват общините Хисаря и Кричим /над 4000 лева  на жител/, а за община Пловдив те са едва 1286 лева на човек.

Донори сме на Европа, не бенефициенти

С малко над 450 млн. лева, усвоени по всички оперативни програми до момента, Община Пловдив е нещо като Германия и Люксембург за ЕС. На практика ние сме донори на Брюксел, а не бенефициенти. Защо ли? Защото за вноски в бюджета на ЕС България е платила от 2007 година досега близо 11,7 милиарда лева. Сметките показват, че със своите 7,6% от БВП на страната Пловдив е изпратил в Брюксел почти 900 млн лева - двойно повече от получените 450 млн.за проекти с европейско финансиране.  

Пишем безидейни проекти на конвейер  

Освен че са нищожно малко за всички 14 години от членството ни в ЕС, голяма част от въпросните 450 млн. лева са отишли на вятъра - пловдивчани от уязвимите социални групи не са станали нито по-образовани, нито по-приобщени към икономическия и социалния живот. В града е изградена твърде малко нова пътна и комунална инфраструктура, а първите обекти на инвестициите с европейски средства вече са за основен ремонт и реконструкция. За сравнение - ефектите от усвояването на пари по оперативните програми на ЕС в София, Бургас и много други градове са устойчиви и видими с просто око. Дано лампата ни светне и в следващите години да спрем да пишем на конвейер безидейните и формални проекти, чиято цел е просто да се усвоят едни пари.    

В противен случай и през 2027 г. няма да помръднем от позицията на опашкар в усвояването на европейски средства, а Пловдив ще пропусне големия шанс да осигури своето развитие с безвъзмездна помощ от Брюксел.   

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

Иво

Иво

14.12.2021 | 17:08

Докато ни управляват подлогите на Великата празна Тиква така ще е.

Отговори
2 0
знаещ ,до гепи троловете

знаещ ,до гепи троловете

13.12.2021 | 23:35

Не знам какъв е Руси Чернев ,но кажете ,кое в тази статия не е вярно??!! Фактите са безспорни! Ако има нещо неверно ,дайте опровержение.Даже може и да съдите автора.Но няма да го направите,защото и вие знаете,че всичко е вярно.

Отговори
3 0
Черен Руси

Черен Руси

13.12.2021 | 21:28

Без коментар.

Отговори
0 1
паметлив

паметлив

13.12.2021 | 17:43

Верно бе.Тоя в предният мандат беше кандидатура за кмет на РАДА ДЪЛБОКАТА(Радан Кънев) и стана пети в класирането.Но всички гербаджии ,които му помагаха ги изключиха от Герб ,само него оставиха.И той не си мръдна пръста да го защити.Подло,много подло.

Отговори
2 1
Твоя бивша съратничка, която ти предаде.Изключена от ГЕРБ,заради тебе

Твоя бивша съратничка, която ти предаде.Изключена от ГЕРБ,заради тебе

13.12.2021 | 17:27

Зико,зикоооо.....що ти трябваше да ставаш кметски наместник на Бойко за Пловдив.Твоето ниво си беше до районен кмет. Ама пуста лакомия ти изяде главата. Оттук нататък ще вървиш все надолу ,не че досега се изкачваше нагоре.

Отговори
4 2
Бая ви Тони

Бая ви Тони

13.12.2021 | 16:07

Като сте кухи лейки така ше е Тотев си прави улицата по програмата региони в растеж пък вие си разбивайте колите друг кмет тряваше да е друг не гербаджийски повечето булеварди са лом

Отговори
7 3
Кратуната дрънчи на кухо.

Кратуната дрънчи на кухо.

13.12.2021 | 15:16

Един умен човек, зико, ти каза преди да станеш кмет ,че ще бъдеш роб на тотев и позна.Ти взе ,че се разсърди.Ей това ти е нивото.Кви проекти ,кви пет лева.?

Отговори
8 2
разрешение на проблема

разрешение на проблема

13.12.2021 | 14:32

Айде зикич оставка и нов кмет до края на мандата

Отговори
8 3
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

13.12.2021 | 12:34

Не са виновни само кметовете. Всички чиновници в община Пловдив са гола вода. Имал съм работа и с общините Марица, Родопи, Пазарджик, Куклен и т.н. Единствено Куклен е по-зле от Пловдив.

Отговори
18 1
За да

За да

13.12.2021 | 11:46

Бъдат отпуснати средства трябва да бъдат поискани, а това става по определени от ЕС ред и правила. Калинките от общ Пловдив назначавани по списък на гепи централата са мн назад като интелект и професионализъм за да ги спазят. Документацията на одобрените проекти не е изготвена от общинарите, а от частни фирми. Разходите за това познайте кой ги плаща.

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?