Следвайте ни

Пловдив награди младите предприемачи с най-атрактивни идеи. Вижте кои са те! ВИДЕО

viber icon

Конкурсът „Най-добър млад предприемач на Пловдив“ отново предложи авангардни и смели идеи. 

Големият приз отиде за създаването на информационен портал, съдържащ продукти за захранване на бебето. Той е дело на Радостина Делчева, майка на две деца. Завършила е дентална медицина и нутрициология. Идеята се заражда, докато е в майчинство и е породена от трудностите, които самата тя е срещнала. „Аз имам две деца и идеята ми дойде, докато бях в майчинство, тъй като сама аз се срещнах с проблема какво съдържат храните, които давам на децата си“, заяви развълнуваната победителка след като получи наградата си. „Сайтът ще съдържа коя храна кога и по какъв начин се дава, ще има и информация за алергените“, обясни Делчева. За реализирането на проекта тя получи чек в размер на 7000 лв.

Журито отсъди второто място за Лазар Босаков и неговата настолна игра "ETNO", която е базирана на народни шевици. Наградният фонд е 4000 лв., а за създаването на цялата игра младият предприемач ще трябва да задели около 20 000 лв. Идеята за нея се ражда по време на 3 март, националния празник на България, и няколко месеца по-късно Лазар Босаков вече има ясно изградена визия как точно ще изглежда.

„В нея ще се теглят плочки, които са части от шевици. Участниците ще имат лична цел, която ще разкриват в края на играта. Целите могат да бъдат различни, като подреждане на конкретна фигура на игралното поле или постигане на определени цветове“, обяснява Босаков. В „Etno” ще могат да се включат до 4 души. Това ще бъде втората отпечатана настолна игра на Лазар Босаков. Първата е „Лукави лисици“. 

По 2000 лева получиха двамата предприемачи, които си разделиха третото място. Едната награда е за Александра Файн и нейния  бизнес план за производство на био сапун,  а другата за  Даниел Трайков и предприятие за отглеждане на охлюви. Идеята за сапуна с с щампирани върху тях ликове на известни личности и забележителности от Пловдив се ражда съвсем случайно. „Дълго време не можех да си намеря средство за миене, което да не ми изсушава кожата и реших да си направя свое собствено. Смятам, че имайки лика на красив град като Пловдив и известни личности върху тях те ще бъдат добър подарък за туристи, подходящи са и за хотели“, казва 24-годишната Александра Файн, която е финансист по образование. Затова прибягва до помощта на приятел химик, който и подсказва как да бъде направен сапунът, така че да има хубава форма и да е достатъчно твърд. Наградата ще използва, за да покрие непредвидени производствени разходи. Бизнесът си пък ще стартира със собствени средства в размер на 10 000 лв. 

 

Градът под тепетата е единственият сред общините в България, която има такъв конкурс, отбеляза зам. -кметът Георги Титюков, който е инициатор на конкурса.

44% от младите искат свой бизнес, но само 4% успяват да го реализират, добави зам. -кметът по финансите Величко Родопски и подчерта, че затова подобни инициативи са изключително важни.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Възмутен

Възмутен

02.07.2021 | 16:18

Ето как се прахосват народни пари за простотии...

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?