49

Пловдив може да спести 70% от парите за осветление

Пловдив може да спести две трети от разходите за улично осветление, ако в целия град се поставят LED осветители. Това вече се случи в районите "Южен" и "Централен", където за месец бяха подменени 1913 лампи. Освен това са изградени две фотоволтаични електроцентрали - в детска градина „Зора“ и в училище „Константин Кирил Философ“. Произвежданата от тях енергия ще захранва част от подмененото улично осветление, което ще води до още по-ниска консумация, обясни ръководителят на проекта инж. Таня Петкова.

В "Централен" са сложени  LED лампи в карето между бул. „Копривщица“, бул. „Марица-юг“, бул. „Руски“ и бул. „Христо Ботев“. В „Южен“ са поставени общо 669 тела, разположени по улиците между „бул. „Никола Вапцаров“, бул. „Македония“, ул. Академик Петър Динеков“ и ул. „Коматевско шосе“.

"Над 70% ще са реално спестените от Общината средства за осветлението, а ефектът ще се усети съвсем скоро, особено при новите цени на тока", коментира ръководителят на проекта от страна на фирмата изпълнител "Филкаб" Стоян Ковачев. По повод на постъпили 6 жалби на граждани за по-слаба осветеност след подмяната той обясни, че новите улични LED лампи отговарят на европейските стандарти. Те предвиждат да се осветяват само улиците и тротоарите, а не паркингите и входовете на жилищните сгради. "Това беше голям проблем, тъй като досега хората ползваха дори и за вкъщи осветлението от уличните лампи. Според новото европейско изискване това е абсолютно недопустимо, дори се посочва, че над лампата осветлението трябва да е нулево, за да не се нарушава животът на различните биологични видове - основно птици и други дребни животни", обясни Стоян Ковачев.

"Категорично параметрите на новото улично осветление отговарят на европейската наредба и стандарти", потвърди и Таня Петкова. Тя посочи, че проектът е с бюджет над 1.1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по Норвежката програма. От Общината припомнят, че договорът беше подписан през февруари м.г. от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Безвъзмездните средства са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г.

Община Пловдив ще продължи подмяната на уличното осветление с по-икономично и в другите райони на града. Обявена е обществена поръчка, а до откриването на нова европейска програма Общината ще вложи собствени средства, съобщи Таня Петкова. Тя уточни, че за тази цел в общинския бюджет са заложени близо 1 млн. лв., които са разпределени за тригодишен период.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?