46

Пловдив може да остане под вода заради джунглата в Марица

Има огромен риск драмата от 2005 г. да се повтори

Пловдив може да остане под вода при продължителни проливни дъждове, както вече се случи през 2005 г., предупреждават експерти. Речното корито на Марица в чертите на града, което е дълго 12 км, наподобява джунгла, особено до жп моста и Адата.  Високи дървета, образували цели острови, пречат на нормалното течение на реката и само късмет спасява Пловдив от поредното бедствие.

След наводнението преди 17 години, нанесло щети на Окръжна болница и езиковите гимназии и разрушило дигата в източния край на реката срещу „Столипиново”, тогавашният кмет Славчо Атанасов възложи на фирма „Тракия - РМ” почистването на коритото със средствата от общинския бюджет. Срещу малко над 3 млн. лева гората, задръстила течението, беше изсечена с изключение на защитените зони за местодомуване на птици.

С годините реката обаче отново се залеси. През миналата година кметът Здравко Димитров обяви обществена поръчка за близо 5 млн. лева, но с директно възлагане, на което беше поканен консорциум с участници ПИМК и „Томов трейд”.  Поръчката обаче беше прекратена, след като опозицията протестира срещу начина на възлагане.

Реалната мярка срещу наводнение е почистването на ниската растителност покрай двата бряга с помощта на специална машина, взета под наем от „Градини и паркове”. Общинското предприятие има само гумена лодка, с която е невъзможно да изсече дървета в речното корито.

В момента тече процедура за обществена поръчка за изготвяне на технически проект за почистването на дървесната растителност и наносите, а също така за укрепване на дигите, каза зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Шест фирми са подали офертите си и в Общината се надяват, че с този проект ще успеят да издействат финансиране от Държавната комисия за предотвратяване на бедствия и аварии. Според прогнозните сметки са нужни около 12 млн. лв. Тепърва обаче, след като се осигурят необходимите средства, ще се търси изпълнител също с обществена поръчка, което ще отнеме най-малко две години.

Анести Тимчев, зам.-кмет по екология и здравеопазване в Община Пловдив: Правим проект и кандидатстваме за пари от държавата

- Г-н Тимчев, река Марица заприлича на Джурасик парк. Възнамерявате ли да я изчистите?

- Реката е въпрос, по който работим ежедневно и ежеминутно. Не сме спрели работата по почистването на тревата и храстите на площите, до които можем да стигнем. За тази цел сме увеличили екипа от хората, които работят там, и при необходимост ще бъдат наети допълнително работници. Наехме специална машина за почистването на ниската растителност. Обявихме обществена поръчка и в момента тече разглеждането на офертите. Победителят в търга трябва да извърши следното - обследване на коритото на Марица и изготвяне на проекта за почистването на зелената растителност, корекция на дъното и рехабилитация на стените на реката. Същата фирма ще бъде строителен надзор на изпълнител, който ще спечели следващата поръчка за реализирането на проекта.

- Преди време кандидатствахте за финансиране пред Комисията за предотвратяване на бедствия и аварии. Имате ли отговор?

- Нашите документи са разгледани на първо ниво в комисията. Очакват да им дадем проект, който Община Пловдив ще заплати като наше участие. Всички тези дейности ще бъдат стриктно съгласувани с РИОСВ-Пловдив и с Басейнова дирекция.

- Какво е състоянието на реката в момента?

- Направихме оглед и видяхме, че няма опасност от наводнение предвид ширината на речното корито, дебита на водата и количеството на валежи. Въпросът е дали в реката няма да бъдат изпуснати и някои язовири с цел намаляване на обема. Засега обаче такава опасност няма, защото язовирите са под строг контрол, през цялото време се коригира нивото с малки изпускания за поливни площи, а наклонът на реката в момента позволява безпрепятственото й оттичане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
dimitar

dimitar

30.08.2022 | 07:12

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 2
дякон

дякон

24.08.2022 | 11:47

Боже,как ще го изтърпим тоя още една година.Като деца се радвахме ,че маминия Ваню го отказаха от трети мандат.Ама тоя още по -слаб излезе.Защо толкова много ни наказваш ,Боже!? Да ни съсипват града тези несретници.

Отговори
19 1
68-я

68-я

24.08.2022 | 10:43

Бъзико, Тотю маневрата, кака Здравка и други герой, да хващат по една мотика и дружно да се втурнат и окастрят жунглата в реката. През това време дядо Ролексий може да отслужи молебен за здраве и берекет..,

Отговори
22 2
Мильо, стига глупости

Мильо, стига глупости

24.08.2022 | 10:22

Кметовете са задължени по закон да почистват коритата на реките в административните граници на града.Едно време Атанасов почисти реката с пари от бюджета на общината.На вас гербаджиите,все някой друг ви е виновен.Тук става въпрос за кметски некомпетентност.

Отговори
25 2
Мильо

Мильо

24.08.2022 | 09:41

Питайте Данчо ДСБ-то какво ни чака, след като направи всичко възможно почистването на коритото на Марица да не се състои.

Отговори
9 12
Бай Мехмет

Бай Мехмет

24.08.2022 | 09:36

Абе, кметчето купи на братчедите от Чистотата машини за дърва и дай под наем един камион и трактор и ще я изчистят реката без пари! Кви са тея милиони бе Аланкоулу! Айде честито на печелившите! Ама умната че Кьовеши гледа!

Отговори
28 4
Батко

Батко

24.08.2022 | 09:20

На Зико не му пука, стадиони строи!

Отговори
23 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

24.08.2022 | 09:18

32 ГОДИНИ унищожена БЪЛГАРИЯ

Отговори
20 4
jana

jana

24.08.2022 | 09:02

В цял свят в градовете, през които минават реки, там мястото е най-атрактивно в целия град. Дори в един умрял Видин има крайдунавски парк. Там е прохладно, атрактивно и приятно. Само тук този потенциал, който носи Марица не се развива, това е позор, престъпно безхаберие и е срам за всички управленци на града до тук. ..

Отговори
36 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

24.08.2022 | 09:17

ЯНА то ГРАД ВИДИН не е умрял град А кметовете съсипват ВСИЧКО

Отговори
17 2
Пловдив може да остане под вода заради джунглата в Марица

Пловдив може да остане под вода заради джунглата в Марица

24.08.2022 | 08:30

Гарантирано от ГЕРБ!

Отговори
29 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?