46

Пловдив като топ градовете на Европа: Произвеждаме ток в новата Пречиствателна станция

Пловдив вече има модерна Пречиствателна станция, подобно на водещите градове в ЕС. След реконструкцията на старите съоръжения в Марица се влива кристално чиста вода, а от метана, получен от утайките, се произвежда ток. 

Това разказаха днес изпълнителният директор на Главболгарстрой – Пловдив Димитър Пеллиев и главният проектант на реконструкцията и модернизация на Пречиствателната станция инж. Павел Павлов. Повод за разходката из строителния обект в Ягодово беше предприетата от кмета Здравко Димитров инспекция, в която се включиха неговият заместник Пламен Райчев и инж. Антон Гълъбов от ВиК. 

Преди това строителите проведоха сред журналисти инструктаж по техниката на безопасност и им раздадоха сигнални жилетки. Казаха: "При нас строго се спазват правилата". 

Пречиствателната станция на ВиК – Пловдив, която доскоро изглеждаше като гробница, е коренно променена. Това е най-скъпият обект – 70 млн. лева с ДДС, който се изпълнява по оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020” за водния цикъл. 

Проектът е реализиран на 96% и строителите се надяват да го завършат в рамките на ноември, макар че по договор срокът е краят на декември. В момента се работи в пространствата между утайниците и на алеите, където ще бъдат засадени трева, храсти и 170 дървета. 

Обратните води на целия Пловдив и на още три села се събират в 12 басейна, където се пречистват. Изградени са метан танкери, в които от твърдите фракции се произвежда биогаз. Разликата е, че природният газ има 94% метан, а биогаз - 64%, обясни инж. Павлов. Газгенераторите, които работят на биогаз, произвеждат енергия, позволяваща на 50% да задоволява нуждите на Пречиствателна станция. Това ще намали значително плащанията за електроенергия. 

В Пречиствателната станция е изградена първата по рода си в страната изсушителна инсталация, която превръща твърдите фракции в пепел. Това намаля експлоатационните разходи, подчерта инж. Павлов. „Тенджерата и капакът са сложени, газта е готова да излиза, колгенераторите са нови и дойде ли гориво, палим. С тези цени този процес ще подпомогне експлоатацията”, обобщи образно инж. Пеллиев.

„Изпълнението на проекта върви перфектно, в срок. Когато проектът е изготвен добре и фирмата е читава, нещата се случват”, похвали Здравко Димитров. И предупреди: Не знам дали така ще се работи и по изграждането на Южния обходен колектор. Той е неправилно проектиран. Терените на бул. „Александър Стамболийски” трябваше да се отчуждят, там да си минат тръбите, но като не е направено, ще се работи в съществуващото платно и ще се спира движението. Хората няма да са доволни, че това не е направено навремето”, коментира Димитров.  

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
АК 47

АК 47

04.11.2022 | 04:25

Единственото хубаво нещо на Пловдив е, че не се казва София, но пък си е пълен с комплексари и селяндури като София.

Отговори
1 0
Войн Войнов

Войн Войнов

04.11.2022 | 17:05

Щом си се писал АК 47 , кой знае рода ти от кое каменисто село е слязло в Пловдив

Отговори
0 0
Не може да бъде

Не може да бъде

03.11.2022 | 14:34

Може ли Пловдив перманентно да бъде управляван от недоучени идиоти? Какво разбира един прост топкаджия от управление? За него на първо място е келепира. А про по - защо, неуважаеми редактори не позволявате на светила като драгалевския ц иганин да бъде коментиран. Човекът, който даде старт на плана Ран ът?

Отговори
8 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?