Следвайте ни

Пловдив като Прага, съхраняват последния монументален строеж

viber icon

Каменните стени на р. Марица да са част от културното наследство, това предлагат архитекти, инженери и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Подпорните каменни стени в коритото на река Марица, подходите на моста на Герджика и скулптурите на моста на Международния панаир да бъдат включени в списъците на недвижимо културно наследство, ще предложат на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) инж. Константин Константинов, арх. Румяна Пройкова, арх. Виолета Раева, гл. ас. д-р Стефан Шивачев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

След Акведукта и крепостните стени съоръжението, построено по подобие на дигите в Прага, е  последният монументален строеж, направен по мащабна строителна технология на територията на Пловдив. 

 

„Зидарията, укрепваща бреговете на река Марица е измайсторена от ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали с височина около 30 см. и е част от автентичността и уникалния дух на Пловдив“, смятат инициаторите на предложението.

Според тях, подпорните каменни стени по протежението на река Марица, подходите на моста на Герджика, както и скулптурите на моста на Международния панаир, са изключително богатство за град Пловдив и трябва да бъде направено всичко възможно за съхраняването и опазването им.

 

.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?