1939

Пловдив като Берлин - старите дизели вън от центъра

До 3 месеца Общината разписва границите на зоната с ниски емисии и изискванията към автомобилите, които могат да влизат в нея.

 

Санкциите за замърсяването на въздуха и обществените територии в Пловдив се завишават, стига да има кой да хваща нарушителите.

По-високите изисквания са предвидени в проекта за изменение на Наредбата за опазване на околната среда, който ще се обсъжда на сесията на Общинския съвет в четвъртък. Така за изхвърлянето на строителни отпадъци и пръст извън определените за тази цел места, превозването им с каруци и замърсяването около строителните обекти граждани вече ще плащат от 300 до 1000 лв. вместо от 300 до 800 според действащата наредба. За фирмите санкциите се вдигат до 4000 лв. За изливане на бетон върху тротоари и зелени площи юридическите лица ще плащат до 8000 лв. глоба вместо 3500 досега.

Изпускане на вредни емисии във въздуха ще се наказва от 500 до 5000 лв.

„С изменението на наредбата се въвежда изключително строг контрол, за да намалим нивата на замърсяването на въздуха с цел да отговарят на европейските норми”, коментира зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

Наредбата дава право на Общината да създава зони с ниски емисии. Предполага се, че тази зона ще бъде в центъра на Пловдив между бул. „Христо Ботев”, „Руски”, „Шести септември” и „Източен”. В тази зона ще се допускат само превозните средства, които съответстват на изискванията за екологичен транспорт. Анести Тимчев  увери, че до два месеца ще бъде готов проект, който ще очертае границите на зоната, както и за кои автомобили ще е забранено да влизат в нея. Най-вероятно ще бъде използван  опитът на Берлин, където зоните с ниски емисии действат от 2005 г., а рестрикциите са

според екологичния клас на транспортните средства.

В новата наредба се поставя изискване  всички превозни средства в градския транспорт да отговорят на европейските стандарти за екологичност.

Спазването на наредбата се контролира от Общинския инспекторат. Безброй обаче са примерите в Пловдив, когато строителните отпадъци след ремонта се изхвърлят до контейнерите, вместо в специалните съдове "тип лодка". Често от строителните обекти излизат камиони с мръсни гуми, разнасяйки кал по улиците, а пространствата около тях са превзети от купчини материали или отпадъци.

Паленето на гуми, което обикновено става в "Столипиново", също е едно от честите нарушения, за което са предвидени до 1000 лв. глоби. Но докато инспекторите стигнат до мястото на зулумите, нарушителите изчезват, а когото успеят да хванат и да му съставят акт, той пък не плаща санкцията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Йоцо гледа

Йоцо гледа

25.05.2022 | 10:06

Аз искам да си купя електричка, но....няма подкрепа от държавата!!! Е как да извадя 38 000 за Дачия? За три месеца я вдигнаха с 5000.... Ако с помощта от държавата колата е 25 000 веднага я купувам, а и други ще го направят, но.....тук е България!!!

Отговори
0 0
За старите германски дизели съм съгласен

За старите германски дизели съм съгласен

24.05.2022 | 18:49

Чудя се на друго. Хора, които могат да си купят чисто нова кола за 100-200 хиляди изнират дизел за икономия. Харчи по-малко. Вече карам със запушена вентилация, дотам се докарахме. Виж, новите автобуси не пушат, значи може.

Отговори
0 0
berlin

berlin

24.05.2022 | 18:41

Само да вметна : В Берлин ,с площ близо 900 квадратни километра, има само 8 улици забранени за автомобили под Евро 6. Ние сме по-католици и от папата

Отговори
5 0
Стоичков

Стоичков

24.05.2022 | 16:28

Абе Тимчев,вие се гласите да разкопаете в близко бъдеще половината град,а сега предлагате и 1/4 от града да стане и зона с ниски емисии.Колкото и да сте "загрижени" за "чистия" въздух винаги накрая става въпрос за пари.Къде сме ние,къде е Берлин,че да ползвате техния опит.За толкова години за един обществен паркинг не можахте да намерите терен в центъра,ама да издавате ПУП за нови кооперации в градинките не се спряхте.Мандата ви изтича и вие с него,един проект не сте завършили,а захващате нови.

Отговори
14 1
Пострадал

Пострадал

24.05.2022 | 14:39

"Скъпи" управляващи,направихте едно НИЩО със схемите за движение в града и платихте на някои за хилядите излишни знаци.Аз например живея на "Сан Стефано" и за да излеза на "Богомил"трябва да мина покраи у-ще"Душо Хаджидеков"където има пешеходна пътека и през колелото на "Богомил" и "П Д Петков" така натоварвам излишно движението.Друг казус: Инвалид съм и тъй като на паркинга пред поликлиниката на Понделник пазара бяха заети местата трябваше да обиколя трихълмието за да паркирам на другия паркинг който е на няма и сто метра от поликлиниката.Мога да изброя и други недомислици ,но считам,че това е достатъчно.

Отговори
11 1
ХАХАХАХА

ХАХАХАХА

24.05.2022 | 13:40

Дъртите седесарски смешници остроумчеха вчера по адрес на новия Москвич, още не го видели, а от какво било едно време, как западните коли били върха, дишайте сега бо_клуци!

Отговори
5 3
Paula Fox

Paula Fox

24.05.2022 | 13:13

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 5
bam

bam

24.05.2022 | 12:28

Да, бе.. презастрохте града, напълни се с коли.. Нищо няма да излезе от тази работa.

Отговори
19 1
2022

2022

24.05.2022 | 11:51

Така наречените ,,бащици" си осигуряват на тях ,,екологичност". Основаната причина за замърсяването е презастрояването което доведе до липса на проветрение. Навремето лошите комунисти строяха панели но осигуряваха пространства и зелени площи. Сега добрите демократи строят като за последно защото мандата им е ограничен и лапането е голямо.

Отговори
29 3
Дуков

Дуков

24.05.2022 | 11:44

Държавата да отпусне за всеки един жител на държавата финансови средства с които гражданите да си закупят автомобили клас Евро 6,а не да се гъбарка с нас!Умрели кучета!!!

Отговори
27 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?