83
Следвайте ни

Пловдив иска средства от държавата, за да не ни наводни река Марица

viber icon

Община Пловдив е внесла искане до правителството за отпускане на средства за почистване коритото на река Марица заради опасност от наводнения. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, в което участваха и  кметовете на райони.

В писмо до премиера Стефан Янев кметът Здравко Димитров информира Министерски съвет, че наличието на израсналата и вкоренена растителност в коритото на реката намалява проводимостта й и създава предпоставки за висока вълна.

„Това състояние е огромна заплаха за Пловдив и последващите го територии около реката и води до реални опасности от трансгранична екологична катастрофа, предвид близостта на реката до сметището в с. Цалапица“, се посочва в писмото на кмета. Той настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първи етап от цялостното трайно почистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което е на обща стойност 16 668 000 лв.  Проведени са разговори и представители на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„Имаме изготвено техническото задание, което е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в "Натура 2000"“, коментира Здравко Димитров по време на заседанието.  Той обясни, че ОП "Градини и паркове" ежедневно почистват бреговете, но не е по силите им да се справят с избуялата растителност, защото за подобна мащабна задача са необходими специализирана техника, финанси и капацитет. Повече от 70 % от растителността не може да бъде премахната с обикновените методи и инструменти за санитарно почистване.

По време на заседанието членовете на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия бяха информирани за стъпките, които е предприела общината през последните две години във връзка със състоянието на реката. Извършени са редица проверки, в които е обследвано състоянието на реката, предприети са прочиствания от страна на ОП "Градини и паркове", проведени са срещи с областния управител, за да се информира и правителството за проблема.

Членовете на съвета бяха запознати и с Програмата за намаляване на риска от бедствия. Тя е разработена в изпълнение на Закона за защита при бедствия и Национална програма за намаляване на риска от бедствия 2021-2025 г.

С програмата се определят превантивните действия и ефективна реакция за минимизиране на идентифицираните рискове и недопускане възникване на нови чрез ефективно планиране и управление. Разработени са конкретни мерки при следните видове рискове: земетресения, наводнения, пожари, неблагоприятни метеорологични явления, промишлени аварии, инциденти, ядрена и радиационна авария и трансграничен пренос на радиоактивни продукти;  биологично заразяване на хора, животни и растения и терористични дейности. Програмата ще бъде публикувана на официалния сайт на Община Пловдив, след което ще бъде внесена в Общинския съвет.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Батко

Батко

17.09.2021 | 10:37

Стига сте крали, ГЕРБери прости! 16 милиона за тая рекичка, смях!

Отговори
2 1
Баджо

Баджо

17.09.2021 | 09:49

Еееехеее, преди няколко месеца мрънкаха за някакви си 5 милиона, а сега за над 16 милиона, като искат да ги издрусат през държавния бюджет, за да ги раздадат на техните близки фирми, които ще се облагодетелстват, хем и баластричка за новите жилищни комплекси в Пловдив ще има. Изчакайте догодина - тогава сумата ще набъбне до 40 милиона и ще има повече за крадене!! Това бива крадене, ама пък чак толкова.... Колко му е да изчакат да падне шумата и да изрежат храстите в късната есен ръчно с резачки. Та нали досега режеха и косиха ръчно, за кво са им багери и прочие, че и 16 милиона лева за цялата дейност - ново корито ли ще правят, бетон ли ще леят.... Как досега се справяха с 1 милион лева, че 2 пъти годишно окосяваха и изкореняваха??? Зикоооо като областен окраде баластрата на Марица и сумати кинти, сега и като кмет я раздаваш на ПИМК-а, които съсипаха Марица.

Отговори
6 1
Ахмед

Ахмед

17.09.2021 | 08:32

Малко са!! Трябват 46 милиона. Тотев толкова беше подготвил, но Нено Димов развали далаверата. Ще има и за кмета и за фирмите.

Отговори
4 1
наши и ваши

наши и ваши

17.09.2021 | 07:16

Написали ли са и фирмата, която ще извърши това почистване? Защото кметът знае коя е тя!

Отговори
5 1
Тиква

Тиква

16.09.2021 | 22:56

Много си е хубава реката, кипи живот в нея. Като се сетя, че Тотев искаше да я бетонира срещу 44 млн. наши пари и за едната бройка да успее ако екоминистъра не го беше спрял.

Отговори
9 1
Не съм Тотев нито Зико В Гърция съм

Не съм Тотев нито Зико В Гърция съм

16.09.2021 | 21:46

Кък ще им даваме на брачедите нещо безплатно бе Ще им отпуснем помощи за да знаят кой ги отпуща А с такива безплатни подаяния кога ще спечелим избори А заплахата че ще отнесе Пловдивчани река Марица ще ги мотивира да гласуват за нас Офиса ни е в Империал и в Камениците Добре дошли сте Ний са грижим Марица да не ви отнесе

Отговори
8 3
Бай Кольо Кършиякалията до Катя от кършияка

Бай Кольо Кършиякалията до Катя от кършияка

16.09.2021 | 21:37

Кате,защо си измисляш ма душичко.Кога е имало наводнение в Кършияка.През последните 50 години само един път щеше да стане такова,обаче не стана.Ако ти си на 300 години сигурно си спомняш да е имало такова.А има и друго положение-да си била на литър ракия и случайно да си била слезнала до реката и да ти се е привидяло,че има наводнение.И накрая искам да ти кажа,че имам чувство,че имаш нещо общо с общината и за това го пишеш този одобрителен коментар в нейна полза.

Отговори
9 4
Живко

Живко

16.09.2021 | 21:41

Кольо, сигурно е заради ракията, но си пропуснал бедствените наводнения в Кършияка през 1957 и през 2005, когато водата стигна до бул. България.

Отговори
3 9
Катя от Кършияка

Катя от Кършияка

16.09.2021 | 20:31

Време беше, кмете! Реката е като гора, ама се притеснявам тези, дето живеем до нея и помним наводненията.

Отговори
5 8
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

16.09.2021 | 19:55

Простаци мръсни.Вие знаете ли колко са 16 милиона.За тези пари Марица може да се очисти от нейният извор до Турската граница.Как поне малко нямате неудобство и съвест да искате толкова пари за някакви си няколко стотин метра.Ако тези пари все пак ви ги отпуснат и,ако целият град не се вдигне да ви поиска отчет колко пари наистина сте дали за това почистване,аз най-тържествено заявявам,че ще събера всичките медии на България и лично ще ги вкарам в общината да ви поискат отчет и сметка къде са отишли тези 16 милиона.Простаци ненаядени.Преди да слезете в реката,погледнете горе на какво са заприличали нейните брегове.Няма и сто метра здрави мантинели,а за пейките въобще да не говорим.Може би за тях ще искате още 160 милиона.

Отговори
17 3
Иновация!

Иновация!

16.09.2021 | 19:25

Дават резрешение на братчедите от Столипиново да си наберат дърва за огрев и срок до 1месец Марица щв е почистена и проблема решен! А парите ще дадете за построяване на една детска градина! Идеята е безплатна! Пари нема действай!

Отговори
12 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?