71

Пловдив иска от МОН 22 млн. лева за три училища

Съсредоточили сме се на учебните заведения, в които децата се обучават на двусменен режим. Това са Математическа гимназия, СУ „Патриарх Евтимий” и ОУ „Княз Александър I”, заяви Владимир Темелков.

 

Община Пловдив ще кандидатства по програмата на МОН за финансиране на три училища. Максималната сума, която министерството може да отпусне, е 22 млн. лева.

„Съсредоточили сме се  на учебните заведения, в които децата се обучават на двусменен режим. Това са Математическа гимназия, СУ „Патриарх Евтимий” и ОУ „Княз Александър I”, съобщи зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Владимир Темелков. 

Проектът за едно училище не трябва да надвишава сумата от 7,5 млн. лева.

Проблемът на МГ „Акад. Кирил  Попов” е, че дели една сграда с ОУ „Драган Манчов”.

Бившият кмет Здравко Димитров  беше подготвил предложение за строеж на нова сграда за ОУ „Драган Манчов” с цел МГ да ползва цялата си база, но Общинският съвет отказа да го подкрепи.  Сега се търси отново решение на проблема.

За  СУ „Патриарх Евтимий” , което също трябва да мине на двусменен режим, е намерен терен и по думите на Темелков ръководството на гимназията е изразило съгласие. Теренът е до МОЛ „Пловдив”, общинска собственост с обща площ 10 дка.” Идеята е да преместим там гимназиалните класове. Теренът е перфектен и е предвиден за образование”.

Среща в просветното министерство предстои за ОУ „Княз Александър I”, което се помещава в една сграда с Хуманитарна гимназия.Средствата за основното училище бяха осигурени от държавата  преди няколко години, Общината беше избрала изпълнител, но така и не се стигна до подписване на договора. 

„Не виждам как можем да се преборим по стария проект. Проблемът е в процедурите. Има 70 дни и докато съгласуваме с НИНКН, ще мине една година, което означава, че не успяваме да спазим срок. Това се е знаело много добре, ние  го заварваме и ще се борим парите да бъдат прехвърлени в новата програма на МОН. Имаме добра воля, надявам се и министър Галин  Цоков да има добра воля.. 

Зам.-кметът допълни, че Община Пловдив няма терени за образование, има за детски градини, за което също ще се търси решение. Той предположи, че парите, посочени в програмата на МОН, няма да стигнат и ще се наложи дофинансиране от общинския бюджет. „Искаме  заедно с експерти и директори да направим супермодерна среда за учениците , като до края на програмния период да обновим цялата образователна инфраструктура в Пловдив”, коментира Владимир Темелков. 

Той сподели, че е бил изумен, когато е видял как изглежда ОУ „Гео Милев” в Стария град. „Училището е в потресаващо състояние и буквално се руши. В бюджета за следващата година ще предвидим средства за проектиране, но тъй като сградата е паметник на култура това ще отнеме време.Най-вероятно ще пробваме да спечелим пари по ОП „Региони в растеж”, за да се реставрира. 

Предложенията за финансиране  за учебни и детски градини трябва да бъдат внесени в МОН до 10 януари.

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Даскал

Даскал

14.12.2023 | 10:29

Какво си се потресъл от Гео Милев? хуманитарната беше по- зле! Добре , че бяха родители с ПП да се преборят за този ремонт срещу Зико и кликата му!

Отговори
2 1
bess

bess

13.12.2023 | 20:53

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може---->>- https://tyny.to/sunex

Отговори
0 1
възпитаници на ОМГ - ще участваме в строителството

възпитаници на ОМГ - ще участваме в строителството

13.12.2023 | 20:14

Наистина миналата година кмета на Тракия се бореше за Математическата гимназия, той и екипът му искаха да се строи на определеното място в Тракия. Щуротиите на Зико, провалиха всичко.

Отговори
4 0
От Макрон!

От Макрон!

13.12.2023 | 20:08

Ми на брутални и паталогични крадци ,КОЙ,КОЙ ще им даде пари!Ми те знаят ,че дадат ли им чужди пари ще ги откраднат и ще се появят нови хотели,бизнес центрове,жккомплекси и нови коли и парички в кеш!Та пари ще видите през крив макарон!

Отговори
1 1
Ами те са възпитаници на Образцова математическа гимназия

Ами те са възпитаници на Образцова математическа гимназия

13.12.2023 | 19:54

Коцето още като кмет на Тракия с екипа му се бориха да строят Математическа гимназия в Тракия. Те ще продължат делото си и наистина ще направят Мг.

Отговори
3 3
Кирил

Кирил

13.12.2023 | 18:42

Темелков,май ще излезе адекватен

Отговори
6 1
Стоимен Михайлов

Стоимен Михайлов

13.12.2023 | 18:56

И аз така смятам супер е!!!

Отговори
4 1
София да даде 22 милиона на Пловдив? Никога.

София да даде 22 милиона на Пловдив? Никога.

13.12.2023 | 18:15

Освен ако половината не се върнат в софийските чекмеджета. И пак не е сигурно.

Отговори
6 1
Браво

Браво

13.12.2023 | 17:42

Този Темелков почва много да ме кефи, само като го слушаш и и става ясно, че е супер мениджър. Поздравления за Коцето и Бойко.

Отговори
9 2
Работете

Работете

13.12.2023 | 17:30

Зарежете баскетболиста и неговите другари, той създаде само хаос. На всяка цена трябва да се построи Математическа гимназия. Срам е толкова години да няма сграда, такова елитно училище. Неговите възпитаници са гордост за България.

Отговори
11 1
Силно се надявам и вярвам,

Силно се надявам и вярвам,

13.12.2023 | 17:12

че фокусът на общината ще бъде насочен към образованието. Крайно време е и силно подкрепяме построяването на нова, съвременна сграда за математическата гимназия в жр Тракия. Кметът беше обещал терен за това. Във вас ми е надеждата за приоритет на образованието пред стадионите. И не защото не ценя спорта. Напротив, но навсякъде спорта за деца е платен.

Отговори
12 1
Нека тракийци се

Нека тракийци се

13.12.2023 | 17:15

гордеем с нова пловдивска математическа гимназия

Отговори
10 1
НеВярващ

НеВярващ

13.12.2023 | 17:44

"Надежда всяка тука оставете"... докато оправят "великите стадиони" (щото кметчето ни е спортистче) и разни други.. я зали я басейнчета... и ще мине 4 годишен мандат.. Образовани хора на управляващите не са им нужни - прост народ лесно се управлява

Отговори
5 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?