Следвайте ни

Пловдив иска кредит от 88 млн. лева за нови пътища

Чакаме одобрение от 2 банки при много изгодни условия заради добрия кредитен рейтинг на Общината

viber icon

До месец и половина администрацията ще представи в Общинския съвет и пред гражданите списъка с обектите и прогнозната им стойност  

Община  Пловдив води усилени преговори с банки за финансиране на нова пътна инфраструктура в града с цел да  разтовари автомобилния трафик. До края на тази година или  в началото на 2021 г. ще проведем обществено обсъждане с  граждани за проектите, като  очакваме да получим изгодно кредитиране  за пет ключови обекта ​- подлез „Модър - Царевец”, ул. „Даме Груев”, нов мост над Марица, кръстовище на две нива до Водната палата и продължение на бул. „Северен”,  съобщи   за „Марица” кметът Здравко Димитров.

Проектите, за които се водят преговори с  Европейска инвестиционна банка и ЕБВР, са  с индикативна стойност  приблизително  88 млн. лева. „Ако искаме  Пловдив да се развива, трябва да имаме  нови пътища, но със собствени приходи на общината няма как да осигурим финансирането.  Затова разчитаме на заем, иначе градът ще е обречен на застой по отношение на пътната  инфраструктура и  на все по-големи задръствания на възловите пътни артерии”, коментира  градоначалникът. 

Здравко Димитров напомни, че няма бизнес, който да се разширява без кредитиране. Според него именно сега банките предоставят заеми с ниски лихви и дълъг срок на погасяване, което е гарантирано от добрия кредитен рейтинг на Община Пловдив.  „Надявам се, че общинските съветници ще ни подкрепят. Някои от тях са на мнение, че кредит трябва да се тегли за  нови детски заведения, но

ние вече строим градините и яслите с бюджетни средства.

Не можем обаче да поемем финансиране на крупни обекти, които струват  милиони”, обясни Здравко Димитров.  

До месец и половина ще  се проведе обществено обсъждане на проектите, след което обектите ще се обсъждат  в Общинския съвет. В края на миналата година местният парламент  даде разрешение на кмета да направи проучване  за кредитна линия до 120 млн. лева.  Още тогава Здравко Димитров подчерта, че тепърва предстои да  се  уточнява какъв точно да бъде размерът на заема и условията, при които ще се отпускат средствата.

Преговорите се водят с две банки и сме доста напреднали, увери зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, който поддържа постоянна връзка с финансовите институции.  С две проектни предложения общо за около 60 млн. лева Общината кандидатства пред  Европейска инвестиционна банка чрез  фонд „Флаг” . Проектите са разделени на две групи  за по 30 млн. лева, тъй като максималната сума на кредитиране, определена от „Флаг”, е до 40 млн. лева.  Имаме реален шанс и двете ни предложения да бъдат одобрени, счита Пламен Райчев.

В едната група са включени 3 ключови проекта - 

подлезът „Модър  - Царевец”, разширението на ул. „Даме Груев” и кръстовището  на две нива до Водната палата с преминаване по бул. "Марица -юг"  под бул. „Цар Борис III Обединител”. 

Второто  проектно предложение, с което Общината кандидатства пред ЕИБ чрез  „Флаг”,  е с  един обект ​-  нов мост над Марица, който ще осигури директна връзка между бул. „Копривщица” и „България”. Прогнозната стойност на съоръжението  е близо 30 млн. лева. 

До  15 декември ще представим последните документи във „Флаг” -  бизнес план и декларациите, след което ще подготвим публичното обсъждане и доклад до Общинския съвет. Очакваме местният парламент  да ни даде мандат за следващата стъпка на  преговорите вече с конкретните парламенти,  обясни зам.-кметът.

Отделно градската управа възнамерява да изтегли заем от Европейска банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/  за

продължението на бул. „Северен”  на стойност 14 млн. евро.

„Намерението ни е да реализираме тази важна пътна връзка на три етапа от  Брезовско шосе до Карловския надлез и ул. „Победа”. Преговорите  за кредит се водят с ЕБВР,  тъй като тази банка е финансирала с кредит  първия участък на бул. „Северен” от моста на Адата до Брезовско шосе”, уточни  зам.-кметът.  ЕБВР предлага 14 млн. евро да се изплащат в рамките на 15 -  20 години при 3 г. гратисен период и 1,2 % лихва. 

„Дълъг път сме извървели и имаме надеждата, че ще договорим изгодни условия и ще получим подкрепа както от гражданите на Пловдив, така и от Общинския съвет, защото  парите ще бъдат инвестирани в нова пътна инфраструктура, а не само с ремонти на съществуващите булеварди”, каза Пламен Райчев.

В предишните два мандата за осем години бяха изградени само два нови пътни участъка - продължението на бул. "Проф. Цветан Лазаров" през Лаута и отсечка от 1,5 км на бул. "Северен". 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

въпроси

въпроси

03.12.2020 | 14:15

Защо се разрешава един кмет да строи нещо и да харчи милиони общински пари, а следващия кмет да го разрушава и да строи друго на негово място? И то със заеми! Имам предвид кръстовището до Водната палата. Но и много други проекти. Например, фонтана пред партийния дом, който беше премахнат при ремонта на площада. За самия площад имаше проведен международен конкурс, избран проект, който впоследствие Общината откупи, а след това ремонтът се извърши по т.н. "инженеринг", който поражда съмнения за корупционни схеми.

Отговори
2 0
Кънев

Кънев

03.12.2020 | 12:14

Ако този заем бъде изтеглен, Пловдив няма да има нужда повече от кмет. Само счетоводителите ще подписват платежните към банките и друго няма да могат да правят, защото пари няма да има. Това е бъдещето ни ...

Отговори
2 0
Хачо

Хачо

03.12.2020 | 11:56

И какво все сравнявате заемите на София. София тегли заеми, ама, за разлика от Пловдив, може да ги връща. Защото София има много пари от европроекти, печелят хората, София е любимия град на Бойко и там държавата непрекъснато дава държавни дотации, в София се инвестират 68 процента от чуждите инвестиции в България и най-сетне, бюджетът на София е над милиард и шестотин милиона годишно. Град с такива финансови възможности може да върне големи заеми, без да изпада в криза и без да товари гражданите си. На тоя фон Пловдив как ви изглежда, дали ще се справи с новите 80 милиона заеми, след стотината милиона изтеглени от Тотев?

Отговори
2 0
полк. Ставрев

полк. Ставрев

03.12.2020 | 11:50

А, кво сте недоволни, бе. Хората са му намерили лесното. Вместо да се мъчат да управляват, да търсят пари от европа, да разработват проекти, да търсят инвестиции, да подобряват условията за пловдивската икономика, те си теглят париците от банката - ето затова онуй банкерче Илия Кирчев беше зам кмет - доде им приготви заемите. Лапат комисионните, после през приятелските строителни фирми дооткрадват и голямата пара и пито-платено. А внуци и правнуци на пловдичани ще връщат, чиста работа. Зико, Зико, едно огромно разочарование си ти. Никаква разлика между теб и Тотев. Всичко е било игра пред хората, че уж сте врагове. Нищо подобно, вие сте си ду пе и гащи, една и съща игра играете.

Отговори
4 0
Оха, лапачка, майна

Оха, лапачка, майна

03.12.2020 | 11:45

Разделихте ли вече парсата между некадърното трио. Колко за Ванчо Краданчо, колко за Данка Измамката и колко за Зико Комико. Явно сте се разбрали. Оная отровна невестулка Каназирката няма как да пропусне, тъкмо ново ауди ще си купи, че сегашното вече няколко години го кара, остаряло е вече, не е модно. А Ванката има сайт за уиски да поддържа, зер и там пари трябват. А пък Зико още е в етапа на първоначалното натрупване, има бая да гони, додето настигне Тотката. Ех, Пловдив, добре те е яхнал политическият картел.

Отговори
3 0
наблюдател

наблюдател

03.12.2020 | 11:41

Абе, г-н Димитров, какво стана с гръмкото ти предизборно обещание да реформираш администрацията и да намалиш тотално раздутата от Тотев бройка? Ей, много забравяш, а уж си млад още. Не само, че не намали нищо, ами я увеличи с близо 100 човека. Документите показват, че над 90 процента от приходите на общината отиват за издръжка на администрацията. Тоест пловдивчани издържаме твоите партийни калинки от клубовете на ГЕРБ. То хубаво, ама сте много, бе, нямате налапване. И понеже всичките пари отиват за партийните ти калинки, ти сега ще ни натовариш и с 80 милиона заем. А защо не уволниш излишните хрантутници в общината и от там да вземеш пари за ремонтите, а? Нали така обеща предизборно? Или всичко е било една голяма лъжа!

Отговори
3 0
финансист

финансист

03.12.2020 | 11:36

Поредната управленска глупост, която Зико ще прави. Заеми - добре, ако обаче състоянието на Пловдив го позволява. А то не го позволява. В Пловдив няма външни инвестиции, когато има такива, те са в съседните общини, заплатите са в пъти по-ниски от другите големи градове, а за София да не говорим. Бюджетът на града е над пет пъти по-нисък от софийския, а данъците ни са по-високи. В тази финансова обстановка, поемането на такъв огромен заем ще доведе само до едно - финансов колапс на общината, сериозно вдигане на данъците, блокиране на всички финансови потоци, които ще отиват само за обслужване на тези заеми. Да не забравяме, че от Тотев градът вече има над 100 милиона задължения. Сега ще станат почти двойно. Пловдив няма възможност да се справи с такова натоварване.

Отговори
3 0
Кмета на Асеновград да му дава акъл на тоя

Кмета на Асеновград да му дава акъл на тоя

03.12.2020 | 11:33

Асеновград привлече за тази година 16 милиона инвестиции за 50. Хил. Градче.Съвсем не зле ,като кмета пак е от герб.Къде са твоите инвестиции бе зико.Съотнесен Пловдив с Асеновград ,ти кмете за една година би трябвало да привлечеш поне 110 мил.А ама не.Къде са ти инвестициите Здравко?Най-лесно е да теглиш заеми,като Тотев.А след тебе и потоп.Пълна управленска немощ.

Отговори
3 0
Пенчев

Пенчев

03.12.2020 | 11:31

Здравко, Здравко, същият си, като Тотев. Това ли ти е великото кметско управление - да теглиш заеми?!? Това е пълно управленско безсилие. Явно си развял вече бялото знаме. Най-лесно се теглят заеми - прибираш си тлъстата комисионна и си въртиш синджира, а будалите да плащат след тебе още 10 поколения. Нали си назначен за кмет - действай като кмет тогава - къде са ти парите от европроекти, къде ти е реформата на администрацията, къде са ти политиките за съживяване на общинската икономика, къде са ти чуждите инвестиции, ЗАЩО НЕ СИ НАПРАВИЛ НИЩО досеге по тези въпроси. Тотев нагърби града със 100 милиона заеми, ти сега ще ни довършиш. Това се нарича управленска и политическа импотентност.

Отговори
3 0
Честито майни.Раждаме втори олигарх след тотя

Честито майни.Раждаме втори олигарх след тотя

03.12.2020 | 11:06

И кой ще плаща масрафа бе дългуч?.правнуците ни ,а ти ще си вземеш шапката и ще си отидеш да лапаш комисионните си.Създадохме вече един олигарх.,който остави НаПловдив 100 милиона дългове,при положение,че предшественика му остави в хазната 30 милиона свежи пари и нито лев дългове.Той как се справяше и доста добре в най-голямата икономическа криза 2008-2011г. И Пловдив беше обявен от синдикатите за най-социалният град в БГ.Значи можело и без заеми.и без нито лев помощ от държаватаСега и ти като изтеглиш 100 милиона и ще .родиме втори олигарх. На наш гръб.Ама ,че пет поколения пловдивчани ще плащаме безумията на маминия и на теб зинокио ,не ви пука.Важното е да се нагушите.Къде ви назначиха такива алчници.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?