Следвайте ни

Пловдив иска да тегли кредит от 30 млн. лева за Водния цикъл

viber icon

Община Пловдив възнамерява да изтегли заем от 30 млн. лв. от фонд ФЛАГ, с който да финансиране собственото си участие във Водния цикъл. С тегленето на кредита автоматично сумата за големите инфраструктурни проекти като Модър – Царевец и новия мост над река Марица, ще се стопи до 90 млн. лв. Причината е, че парите за Водния цикъл са част от готвения  120 млн. лв. дълг. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за намерението на Общината. 

30 граждани, които дойдоха да дискутират темата обаче не смятат, че може да се говори за тегленето на кредит, след като „целият квартал „Кършияка“, в който стартира проекта, е разоран и няма довършен участък“. Преди да започне общественото обсъждане пред сградата на Общински съвет – Пловдив се проведе протест срещу ограничения капацитет пловдивчани, които могат да присъстват заради разрастващите се мащаби на COVID-19 у нас. 20 минути преди началото беше внесено и заявление от Любомир Чакъров за отлагането му. То обаче не беше уважено с довода, че допустимият капацитет на залата не е запълнен, а пред нея няма желаещи да влязат. 

Общата стойност на Интегрирания проект за водите е  близо 114 млн. лв., от които безвъзмездна финансова помощ над 78 млн. лв. Останалата част трябва да се финансира от градската администрация, като за целта тя възнамерява да изтегли два заема, обясни финансистът на общината Виктория Чавдарова. Единият е т. нар. мостов кредит, който е за кратък период и е със сигурна възвръщаемост. Той е на стойност от 10 млн. лева и трябва да бъде усвоен до 3 години. Средствата по него ще бъдат върнати от възстановимото ДДС по проекта, което е 17 млн. лева, както и пари от Управляващия орган.

Другият заем е за 19,7 млн. лева и ще бъде използван за покриване на  собствения принос, финансовите корекции по проекта, както и разходите, които не се поемат от Оперативната програма. Той също трябва да бъде усвоен до 3 години, а срокът за връщането на заема е 140 месеца след изтичане на гратисния период от 36 месеца. По време на общественото обсъждане стана ясно, че парите за него ще бъдат от бюджета на града.

Продължителността на изпълнение на Водния цикъл е 48 месеца, а с реализирането му ще се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи. Освен това ще се намали и честотата на аварии по водопроводите, с което ще намалее и загубата на вода, увери инж. Ивайло Сираков, ръководител на интегриран проект за водите. Положително влияние ще окаже и върху нормалното оттичането на смесените води в дъждовно време, което ще предотврати  наводнения. 

Предвижда се да бъде подменена 13,428 км второстепенна канализационна мрежа и да се изгради нов колектор с дължина 2,746 км.   Реконструирана и модернизирана ще бъде и пречиствателната станция, а това ще струва 70 млн. лв. Тя обслужва целия град, уточни ръководителят на проекта на въпрос, зададен от гражданката Стефка Недевска.

По време на общественото обсъждане стана ясно, че през годините от ВиК Пловдив със собствени средства са монтирали 2 броя лентови преси, извършили са  ремонти на 4 броя от съществуващите шнекови помпи, подменени са устройствата за плаващите вещества – първичните утаители са увеличени с по-големи размери. Общината пък е изградила 4 нови вторични радиални утаители, монтирала е 4 броя лентови преди и е дооборудвала помпена станция Север. 

Въпреки внушителното представяне на проекта гражданите не са съгласни да се тегли кредит след като не са видели нищо довършено в „Кършияка“, където беше направена първата копка на Водния цикъл. Тошко Шотлеков, който има магазин на "Карловска", се оплака, че улицата е в обсадно положение и е разкопана цялата. 

Стефка Недевска изрази неразбирането си защо трябва да се подменят и настилките на тротоарите, където те са добри. „Подменят се плочки, които са фиксирани върху бетонова основа с такива, които са с бетоношуплеста материя, която се поставя върху пясък, т.е, няма фиксация“, аргументира се Недевска. 

Ръководителят на проекта инж. Сираков пък им разясни, че през настоящата година, от 29 април до момента, са подменени 35% от ВиК мрежите, а рехабилитацията на колектор седем трябва да стартира в средата на ноември. По думите му според европейската програма, когато се копае за нова канализация под 50% от уличната настилка, тя след това се възстановява само върху мястото на ремонта. Ако процентът е над 50, то тогава се асфалтира наново цялата улица от асфалта до асфалт. Затова и общината ще използва част от парите от кредита, за да направи целите улици, вместо да бъдат на кръпки. 

Асен Костов, който ръководи Инициативния комитет за запазването на парка зад хотел "Санкт-Петербург", поиска да бъдат премахнати строителните материали от зелените площи. Той получи уверение, че те ще бъдат разчистени.

Задълженията на общината към 30 септември  възлизат на 31 261 521 лв., съобщи шефката на отдел "Финансова политика" Виктория Чавдарова по време на общественото обсъждане.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?