49

Пловдив има шанс за нов мост над Марица с европейски пари

Община Пловдив има шанс да получи европейско финансиране за изграждане на нов автомобилен мост над Марица между бул. "Копривщица" и "България". Пътното съоръжение като част от Западната тангента на града е заложено в Общия устройствен план и Плана за интегрирано развитие /ПИРО/. Тази година пред местната власт се отваря възможност да кандидатства с проекти по програма "Развитие на регионите 2021 - 2027 ", по която за Пловдив е утвърден бюджет в общ размер 58 963 767 лева. Прогнозната стойност на моста е около 50 млн. лева. 

Администрацията  засега няма решение с какви проекти ще печели пари и очаква предложения до 9 май от държавни институции, областна администрация и бизнес. С проектни идеи могат да участват също така представителите на научна и академична общност, включително на училища, сдружения на собствениците на жилищни сгради, лечебни заведения, културни институции. Предложенията се подават до 9 май включително съгласно правилата по програмата, става ясно от поканата, публикувана в сайта на Общината.

Собствениците на обществени и жилищни сгради могат да предлагат идеи за енергийна ефективност, както и за тяхното укрепване. Възможност за финансиране се дава за електробуси и зарядни станции, които Община Пловдив се опитва да достави две години  на стойност 20 млн. лева и да разкрие две нови линии на градски транспорт.

Шанс за безвъзмездна финансова помощ има за създаване на нови зелени площи, образователна инфраструктура, в която са включени не само училища, но и детски заведения, мобилни здравни кабинети и обновяване на медицинска апаратура, спортна и културна инфраструктура. Един от проектите , който чака финансиране, е  за реставрация на Римския форум – юг и изток около Централна поща.

Процедурата, отворена по програмата, е за подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ ,  който изцяло  е насочен към градското развитие с териториален обхват десетте големи градски общини в страната - Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград. Общият бюджет на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 638,5 млн. лева.

Темите  за кандидатстване по европейски програми в новия програмен период са заложени  в Плана за интегрирано развитие на община Пловдив, изготвен и одобрен в предишния мандат. 

Проектни идеи за изпълнение на Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив се подават на електронен адрес: [email protected]. На същия адрес могат да се изпращат въпроси за допълнителна информация или разяснения, включително и за разработване на проектни идеи в партньорство с Общината.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Надежда,Вяраи Любов

Надежда,Вяраи Любов

21.03.2024 | 17:39

Ама стига с тези фантасмагорий!Мостове,околовръстни,прелези надлези,пробиви..само приказки и обещания!Разберете го най -на края!Направете ,нещо завършете го и после го откривайте и рекламирайте!Заради многото лъжи и лъжци преди вас а и сега хората ви нямат вяра!

Отговори
9 2
Арх

Арх

21.03.2024 | 17:02

Преди да се опукат парите за моста, трябва да се реши проблемът с прелезите на жп линията. Иначе Копривщица е почти непроходима. Подлези, надлези или най-добре премахване на линията.

Отговори
11 1
Димо

Димо

21.03.2024 | 17:37

Най добре релсите извън града. Целия град се отпушва.

Отговори
10 3
Арх

Арх

21.03.2024 | 19:08

Тя линията е била извън града. Ама едно време. Сега не ѝ е там мястото. Особено пък с прелези.

Отговори
8 1
Азхх

Азхх

21.03.2024 | 16:59

Нов мост от кукленско до околовръстното на тракия кога ???

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?