Следвайте ни

Пловдив и Бургас печелят пари от Европа с общи проекти

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров посрещна кмета на Бургас Димитър Николов на среща в община Пловдив днес. Основен акцент на срещата беше набелязването на конкретни стъпки по започване на съвместна работа между двете общини по проекти в следващия програмен период. Брюксел насърчава регионалната децентрализация и кооперирането между повече региони и дава възможност за привличането на допълнителни средства за инвестиции.

Двата града подготвят споразумение, което да даде рамка на основните приоритети за кандидатстване на двете области по основните финансови механизми през следващите години. След подписване на меморандума за сътрудничество в началото на следващата година ще бъде изготвена и пътна карта за двата района. Следващия програмен период, Фонда за възстановяване и развитие, Зелената сделка на Европа и директно финансиране от Брюксел. Към общите действия се очаква да се присъединят и градовете Стара Загора, Хасково и Габрово.

Здравко Димитров и Димитър Николов акцентират върху развитие на индустриалните зони, осигуряване на техническа, социална, образователна и комунална инфраструктура, транспортни връзки, обществен екологичен транспорт, обезпечаване на производствени ресурси, центрове за преквалификация и т.н.

На срещата присъстваха и зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов и Пламен Панчев председател на клъстер Тракия икономическа зона, които в момента съвместно подготвят концепция за развитие на въглеродно неутрални индустриални зони край Пловдив. Новата етап от развитие на индустриалните зони около Пловдив се очаква да предизвика допълнителен интерес на компании от Европа и Северна Америка, които да насочат свои инвестиции в производства с по-висока добавена стойност.

Част от споразумението между градовете е и официализиране на работата на двата отдела за бизнес развитие и обединяване на усилията за привличане на чуждестранни инвеститор

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Кико

Кико

18.12.2020 | 07:50

Най-вероятно, основната идея на проекта ще бъде, Бургас официално, да бъде обявен, за пристанище на Пловдив...

Отговори
0 0
Хана

Хана

18.12.2020 | 02:03

Как не се падна на Пловдив толкова години кмет като Николов, а само крадци— Тотев , Кацарски и т.н....

Отговори
0 0
Несебърлия

Несебърлия

17.12.2020 | 21:25

Двамата кметове се снимали, и заглавието на Марица вече е печелят проекти.

Отговори
3 0
Паталогични крадци!

Паталогични крадци!

17.12.2020 | 18:26

Да, някой кмет, ще спечели пари! Но до хората ше стигнат трохите! Техните фирми ще ги освоят и ще напълнят някое и друго чекмедже в София и всички ще ръкопляскат но за пореден път ще си останат с пръст в устата!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?