Следвайте ни

Пловдив: готин, евтин и очарователен

viber icon

„Вторият по големина град в България, Пловдив, е готин, евтин и очарователен“ - с това заглавие започва статията на Ричърд Мелър – пътешественик, очарован от посещението си в града под тепетата.

Разказът на чужденеца е публикуван вчера в лондонския безплатен ежедневник – Metro. Тамошният вестник е един от най-четените „free“ издания. На ден, читателите на Metro, надхвърлят милион и половина.

В изданието, разказвачът пресъздава емоцията, която му доставя разходката му из старинните части на Европейската столица на културата.

„Пловдив е известен като най-креативния град в България” обяснява Мелър. Чуждоземецът има щастието да пренощува в хотел, намиращ се в сърцето на квартала на творческите индустрии – Капана. 

„Затварям очите си и слушам Капана. От улиците, надраскани с графити, се чува бърборене. По един по-оживен път старец, излезнал на балкона, крещи страстно към друг на отсрещната тераса. Това място е напълно живо“ – пише авторът.

Други впечатляващи за него места са Старият град, Античният театър и 7-те възвишения. Благодарение на българският гид – Велислав, Ричърд успява да научи интересни факти за пловдивските тепета. С усмивка споделя, че в първия момент не повярвал, че мол „Марково тепе“ е единият от седемте пловдивски хълма.

„- Това е един от седемте хълма на Пловдив - казва Велислав, моят водач, сочещ към мол. - Добре, - промълвих аз, но докато го записвах в бележката си…, какво? Търговски център? Поглеждам нагоре и откривам, че Велислав се усмихва; очевидно, за час откакто сме заедно, все още не съм свикнал с неговото фино чувство за хумор.

- Добре, добре - призна той, - беше един от седемте хълма на Пловдив, но по времето на комунизма го взривяват, тъй като имат нужда от камък. По-късно се превърна в търговски център, наречен „Марково тепе“.

Освен от красотите на града, разказвачът остава силно завладян и от вкусовете на българската кухня.

„Обядът бе на хълма Рахат тепе, където пловдивчани често се качват на терасата с пергола. От железни тигани, цвъртящите вътрешности бяха придружени от панирани сиренца и шопската салата (домати, краставици, чушки, гарнирани със сирене, подобно на фета). Моите свинско-кебапчета бяха вкусни. Армия от хищни котки обикаляше под масите, за да усъвършенства жалния си вид“.

След края на разходката си из града под тепетата, авторът предлага на читателите три места около Пловдив, които да посетят, ако имат на разположение един ден. Избира като най-интересни паметника на Бузлуджа, разходка из водопадите в Родопите и като последна дестинация предлага Триградското ждрело.

Благодарение на впечатляващата история на Ричърд, Пловдив печели сърцата на над един милион чужденци.

 

Цялата статия, може да видите тук:

https://www.metro.news/bulgarias-second-city-plovdiv-is-cool-cheap-and-charming/1592458/

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стелл а Кънева

12.06.2019 | 05:57

Родена съм в Пловдив.Прекрасен ,интересен град.Като малко дете мечтаех за сняг.Почти не си спомням валежи от сняг.,не правихме ,дядо мразовци

Отговори
0 0

Здравчева

11.06.2019 | 22:41

И с най готин кмет

Отговори
3 2

прево.ът

11.06.2019 | 18:46

охIа.en = gotin

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?