Следвайте ни

Пловдив е сигурно място за инвеститорите

viber icon

- Доц. Захариев, международната агенция "Стандарт енд пуърс" повиши кредитния рейтинг на община Пловдив. Какво означава оценката "ВВ + положителна тенденция" за развитието на града?

- За кредитен рейтинг цялостно се анализира икономическото състояние на общината, като се разглеждат две основни позиции - възможностите за инвестиции и начинът на управлението на финансите. Задължително, особено в кризата, се гледа дали общината има задлъжнялост и каква е структурата на бюджета. Тази година бюджетът е направен прилично и оценката, дадена от агенцията, потвърждава това. Капиталовите разходи са редуцирани с оглед да се запази доброто ниво на издръжка на останалите сфери на обществения живот в града. Всички тези неща са изследвани, в резултат на което се прави заключение до колко е платежоспособна общината. С други думи, ако общината примерно реши да вземе облигационен заем, колкото е по-висок кредитният й рейтинг, толкова ще са по-големи възможностите да го договори при по-ниска лихва. Повишаването на кредитния рейтинг се смята за добро управление.

- Как стои тази оценка "ВВ + положителна тенденция" на фона на кредитния рейтинг на държавата?

- Добре. Рейтингът на държавата също е "ВВ + положителна тенденция". Това и сигнал към инвеститорите - Пловдив е сигурно място за вашите пари, ако ги вложите, няма да бъдете подложени на риск, защото управлението на финансите в общината е стабилно.

- За каква финансова стабилност може да се говори при положение, че бюджетът е крайно недостатъчен - едва 180 млн. лева?

- Стабилната политика се основава на това как разпределяш бюджета, а не колко ти е бюджетът. Можеш да имаш един милиард, на ако прахосаш 900 000 лева, проваляш цялата финансова политика. Това е майсторлъкът - когато бюджетът е орязан, да разпределяш парите така, че горе-долу всички дейности да се развиват. Ако бавиш плащанията, никой няма да даде висок рейтинг, напротив - това автоматически води до повишаване на кредитния риск. Затова изключително важно е така да структурираш бюджета, че да можеш да извършваш разплащанията и по този начин да създадеш елемент на сигурност на цялата икономика.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Всяка манекенка- икономист, финансис

Всяка манекенка- икономист, финансис

03.08.2011 | 15:11

Не че нещо, ама и тя икономиката е една "наука". Явно толкова, че един математик може да бъде икономист, обаче един икономист не може да бъде математик.

Отговори
0 0
аристократ

аристократ

02.08.2011 | 12:07

Андрей Захариев е икономист, толкова, колкото магарето е свещеник. Преподавател е в математическия факултет единствено за престиж, не че е кой знае какъв капацитет.Един от най-ярките експлоататори на демокрацията, заедно с втората му съпруга Наташа са класически примери за прехода прехода ни...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?