4020

Пловдив е шампион по забавени ремонти, но фирмите минават метър

Договорите с изпълнителите се оказват врата в полето

Ремонти, които вървят с темпото на охлюв и редовно се просрочват, но фирмите минават метър за неизпълнените договори. Това е обичайната картина за обществените поръчки в Пловдив години наред. Предвидените санкции и неустойки се избягват от изпълнителите с оправдание за непредвидени и независещи от тях обстоятелства, а местната власт не е настоятелна спрямо нарушителите.  

Класически пример за този синдром е строителният бос Бончо Бонев ​и фирмата му „Парсек  груп“, която успя да спечели няколко ключови поръчки, без да има адекватен на своя мащаб персонал, техника и организация. Първата копка на разширението на ул. „Даме Груев“ беше в края на 2021 г., като според  договора „Парсек груп“  имаше 10 месеца срок да завърши 900 метра от кварталния път, тоест  да го предаде  за експлоатация с Акт 16 най-късно до декември 2022 г. Днес изпълнението на договора за над 7 млн. лева все още не е приключило. Забавянето обяснява с неизрядното финансиране на обекта от бюджета и със закъснялото събаряне на две къщи, които попадаха в новата улична регулация.

Същият предприемач протаква ремонта на ул. „Владая“  в индустриалната зона в район „Източен“ с дължина  850 метра, започнат с церемония по първа копка през юни 2022 г. и обещанието на Бончо Бонев, че ще завърши пътя  за осем месеца.  В момента улицата представлява строителна площадка, на която се мяркат двама-трима работници, има кал, дупки и стар паваж. А досега трябваше да има нов водопровод, канализация, асфалт, велоалея, тротоари и връзка с бул. „Марица-юг“. Специално за този път Община Пловдив получи целева  държавна субсидия от 1 млн. лева под формата на стимулиране на стратегически инвеститор, чийто офис се намира на ул. „Владая“.

Изпълнителят трябва да завърши ремонта до 25 май, в противен случай вероятно  ще има жестоки санкции, предупреди кметът на район „Източен“ Емил Русинов. Санкции - да, стига строителят да не се измъкне с непредвидени обстоятелства.

Реконструкцията  на водопровода и канализацията на  "Брезовско шосе" и бул. „Дунав“  трябваше да бъде напълно завършена преди една година.

Старт на проекта, възложен от Община Пловдив на ПИМК за 20 млн. лева плюс индексациите, беше даден на 22 ноември 2021 г.  и според договора  за водния цикъл  фирмата имаше  427 дни, тоест до януари 2023 г.  Движението по бул. „Дунав“ беше пуснато  преди Коледа, при това без окончателно приключилото асфалтиране, а на Брезовско шосе  предстои  отново напролет да се разкопават малко над 100 метра.  Работата по изграждането на колектора в този участък ще продължи най-малко половин година или по-вероятно 10 месеца, като се има предвид с какви темпове се работи.

Причината, която от ПИМК изтъкват, за да се скрият от неустойки, са археологическите разкопки в един от участъците на Брезовско шосе. Те не са били заложени нито в условията на поръчката, нито съответно в договора - груб гаф, за който пак няма виновни.

От линейните графици също изостават на бул. „Александър Стамболийски“,

„Петър Стоев“ и „Царевец“, където се изпълнява проектът на ВиК за Южния обходен колектор за 80 млн. лева. За реконструкцията е нает консорциум „Еко проект - Пловдив“. В него участват  три софийски фирми -  „Интерхолд”, „ТЕС Кънстракшън Груп”  (пак на Бончо Бонев) и „ВиК Инфр структурно проектиране”.

Проектът на колектора  между Пещерско шосе и Пречиствателната станция е започнат официално  на 11 октомври 2022 г. Тогава беше обявено, че по ВиК мрежата с дължина 12 км ще се работи две години със срок на окончателно завършване през пролетта на 2025 г.

Днес може да се прогнозира с абсолютната точност, че и този срок няма да се спази. На бул. „Александър Стамболийски“ досега има най-много 200 метра асфалт, което е една десета от целия  булевард, на ул. „Петър Стоев“, която свързва Коматевско шосе с бул. „Македония“ - още толкова. Завършена, но не е отворена ул. „Модър“ към Транспортна болница, а има още в пъти повече работа в „Южен“ с преминаване през възлови кръстовища, както и в „Тракия“ по ул. "Нестор Абаджиев". 

Мудната работа на консорциума провали пусковия срок на подлез "Модър - Царевец". Докато трите фирми прокарат колектора под жп линията  и изминат стотина метра на "Царевец", фирма "Драгиев и ко" беше принудена  да отчита престой. Според договора срокът за подлеза изтече на 30 декември 2023 г. и е удължен до 30 март тази година. 

И строителството на подлеза под Централна гара, възложено от НКЖИ на фирма „Трейс груп холд“, закъснява, като нито един обявен линеен график досега не е спазен, пак с оправданието, че има сложна подземна инфраструктура.  Кръстовището на колелото към бул. „Руски“  бяха обещали да отворят до 15 септември, но пуснаха трафика едва за Коледа.  Пробивът трябваше да бъде завършен  най-напред до края на 2023 г., след това - до ноември 2024 г.,  наскоро от НКЖИ коригираха срока до март 2025-а.

Пловдивчани изживяваха същински тормоз и преди години. Реконструкцията  на  Коматевско шосе с  дължина  2,5 км продължи две години, на бул.  "Руски" (1,5 км) - почти три. Две години копаеха и асфалтираха бул. "Шести септември" от Адата до Цариградско шосе. Неустойки и тогава нямаше.

Екипът на новия кмет Костадин Димитров се опита да пришпори някои възлови ремонти, но надлъгването с фирмите изпълнители продължава да бъде с неясен финал.  

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
От всекидневната информация

От всекидневната информация

20.02.2024 | 11:02

за това какви мерки е предприел кметът, мога да кажа, че кметът се е обзавел с добри PR-и!!! Добре е, че PR-те му се грижат да ни осведомяват всеки ден по няколко пъти какво предприема и как точно го прави кметът! Но нека се знае, че все пак осведомеността НЕ тежи АКО все пак на финала няма постигнати впечатляващи резултати! Демек: все пак за гражданите е важно постигнатото, а НЕ текущо започнатото или поправяне гафовете на спортиста! И сега ми стана много интересно: какво би направил новият кмет по отношение онова чудо на зико: "алеята на пейките"??? Това е някакво недоразумение! Освен ако не е замислял да прави лятно алейно кино и поради това са нужни многото пейки!!!

Отговори
7 2
fgfdg

fgfdg

20.02.2024 | 10:44

Шокиран съм, наскоро научих, че 90 процента от хората са заразени с паразити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива . Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си----->> https://shout.to/testa

Отговори
0 6
Не теста да вземат хората!

Не теста да вземат хората!

20.02.2024 | 11:17

А да искат и настояват да се вземат мерки спрямо уличната и домашната армия от кучета и котки. Всички тези животни буквално "минираха" целия град. Няма 1 квадратен метър в града неосран!!! Именно от животинските изпражнения идват яйцата на паразитите. След като изсъхнат, те стават спори и вятърът много лесно ги разнася навсякъде!!! Понеже поголовно домашните кучета не се регистрират, то значи, че не им се слагат ваксини и не ги обезпаразитяват вътрешно! Първа точка по нужните мерки: да се проверят поголовно всички домашни кучета и да бъдат регистрирани в общината. Чрез новия закон за Етажната съсобственост домоуправителят е длъжен да иска документ за регистрация на всяко куче от блока! Бъдете съвестни съседи и поискайте от Вашия домоуправител да ви покаже документ за всяко куче от Вашия вход! Реално в Пловдив са регистрирани НЕ повече от 1/3 от домашните кучета. Втора точка: солидни глоби за НЕпочистената купчинка, която нечий домашен любимец е извъртял!!! Трета точка: да се предприемат действията, които няколко италиански общини направиха: регистър с ДНК на всяко куче; Има ли непочистена купчинка, взема се ДНК от купчинката и става ясно ЧИЕ куче е "авторът" на купчинката; Следва яка глоба за собственика на "твореца"!!!

Отговори
1 1
2+2 = 4

2+2 = 4

20.02.2024 | 08:14

Фирмите минават метър, ама строежа на хотела на Асеновградско напредва!

Отговори
12 2
чии е

чии е

20.02.2024 | 08:27

де е този хотел ?

Отговори
5 2
ГЕРБ ли ?

ГЕРБ ли ?

20.02.2024 | 08:03

Партията на Борисов ли стои зад всички провали и незаинтересованост за санкции от страна на кметовете на ГЕРБ и сие ?

Отговори
13 4
Ммм, браво!

Ммм, браво!

20.02.2024 | 10:24

Позна!

Отговори
4 2
Ужас е

Ужас е

20.02.2024 | 07:59

Това е наследството оставено от баскетболиста. Ще му сърбаме попарата, проекти без никаква мисъл. Трагично е минаването през терасата на старата сладкарница - Въстанически, ул. Даме Груев

Отговори
18 2
Център

Център

20.02.2024 | 08:21

Хайде стига с тази тераса,че станахте вече смешни! То вие от този извънземен квартал се недоволни! Златни павета да ви сложат ще викате,че много ви свети на очите!

Отговори
6 7
Естествено, че хората са прави

Естествено, че хората са прави

20.02.2024 | 10:54

да протестират относно минаващият "път" за пешеходеца ПРЕЗ терасата!!! Кой малоумnик и iдiот измисли това решение??? Докога на всеки некадърник ще му се разминават раираните пижами??? Не щем златни павета! Искаме нормално изградена пътна инфраструктура!!! Освен това искаме и да видим поне един управник с много грехове, да влезе в затвора!!! Поне един!

Отговори
6 2
Модър

Модър

20.02.2024 | 07:41

Метър ама милионите комисионни са на километър !Така работи мафията раздължават времето за да може да управдаят това ,че за един километър се плащат по 18 мил .лв!До като не се намеси прокуратурата и МВР и да им потърси отговорност на тези нагли клептомани ,тези бандити няма да спрат да крадят а тези ремонти ше продължават до като свят светува!

Отговори
16 1
Как ти хрумна, че точно тези

Как ти хрумна, че точно тези

20.02.2024 | 10:46

2 институции (прокуратура и МВР) ще решат проблема с умишленото протакане ремонта на улици и булеварди??? Ти не четеш ли новини? Не знаеш ли, че след убийството на "нотариуса" ТОЧНО прокуратура и ТОЧНО МВР НЕ са тези, които са олицетворение на ЗАКОНА??? Автомобили на МВР са пазели клуба на "нотариуса", по подобие на колите на МВР пред заведението на Пепи еврото!!! Прокуратурата пък е замитала ВСИЧКО, за което й е давал разпореждания г-н "нотариуса"!!! Е, какво очакваш, че могат да свършат същите тези институции относно изпълнението на договорите на строителните фирми??? Ами вероятно тези договори НАРОЧНО са направени така! За да капят парички!!! Като гледам каква корупция и мафиотизирани формации тресат и управляват държавата, е логично да мисля, че тези структури са на абсолютно всички нива!!! Т.е. НЕ само на ниво държава, а и на ниво общини!!! Няма как главата на рибата да е вмирисана ВЕЧЕ над 35 години, а опашката да си стои свежа, здрава и читава!!! Надежда всяка оставете, а всичко в свои ръце вземете. Няма как да очакваме същите мафиотизирани структури да подпукат договорите на общините по разни проекти!!! Единствено заинтересован всичко да излезе наяве и да се прекрати тази порочна практика, е народът! Само и единствено той е в състояние да изисква отчетност, контрол и съответно да види натикани в затвора "играчите"! Има обаче една обективна пречка: първо, народът трябва да се събуди от 35 годишния си дълбок сън!!!

Отговори
6 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?