Следвайте ни

Пловдив е новият фаворит на правителството

Влага 120 млн. от държавата за пътища, училища и стадиони

viber icon

Когато премиерът и кметът са от един отбор, градът тръгва рязко нагоре - това е едно от правилата, на които държи кметът Здравко Димитров. Известно е, че пловдивският градоначалник от години е в приятелски отношения с Бойко Борисов, но целевите субсидии от държавния бюджет  за Пловдив  защитава на равни начала с другите общини - с проекти. След като дълги години изоставаше в сравнение със София, Варна и Бургас, сега Пловдив се очертава като новия фаворит на правителството, което за 12 месеца осигури близо 120 млн. за важни проекти в Пловдив. 

По искане на Община Пловдив правителството гарантира 42 млн. лева за изграждане на Югоизточната тангента с дължина 4,8 км,  която  ще свързва  Асеновградско шосе при входа в областния град  с надлез "Скобелева майка" и по този начин ще затвори външния околовръстен ринг. В АПИ вече разглеждат офертите, общо 12 компании са изявили желание да строят четирилентов път. 

На кметския пост, както и в мандата на областен управител Здравко Димитров продължава  да лобира пред правителството за разширение на околовръстния път.  Бъдещата тангента е на етап избор на проектанти  в АПИ.  

Под негов контрол  в областта беше завършено изграждането на второто платно на шосето Пловдив - Асеновград и на кръговото кръстовище до бившата караулка. Правителството отпусна средства и за локалните платна на Асеновградско шосе, необходими за бизнеса. 

 През лятото Пловдив получи одобрение за още една държавна субсидия  в размер на 17 млн. лева - за строителството на нова детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в града. С  тези средства ще бъде построена 7-етажна модерна сграда за  педиатричен и онкохематологичен комплекс.

Освен 40-те милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" и други спортни съоръжения, гласувани още миналата зима, тези дни стана ясно, че Община Пловдив получава финансиране за 7 детски и учебни заведения  от 11-те проекта, с които е кандидатствала пред МОН.  Средствата са в размер на 17 млн. лева и се предоставят  за нова сграда на  ОУ "Княз Александър I", чиито ученици делят една база с Хуманитарната гимназия, за  реконструкция на източния корпус на СУ "Константин Величков" в район "Южен", за  нова детска градина за 8 групи в "Тракия", за надстрояване на ЦДГ "Чучулига", пристройка към ДЯ №19,  нова детска градина в район „Южен",  пристрояване на ОДЗ "Буратино",  които ще осигурят допълнителни места за децата, пристройка на Професионалната гимназия по електротехника и електроника.

Бойко Борисов и Здравко Димитров на една от срещите с феновете на ”Ботев· 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Пловдивски айляк

Пловдивски айляк

11.11.2020 | 11:54

Като гледам скоростта с която се строи в Пловдив , парите ще се обезценят докато свършите нещо..

Отговори
2 4
Най належаищо!

Най належаищо!

11.11.2020 | 09:33

Така както се действа с южната дъга в София, така да се задейсва разширението на южното околовръстно на Пловдив! В отсечката от караулката на Асеновградско, до колелото на Пазарджишко и до магистраката са най големите задръствания!!! Тази отсечка е по натоварена и от магистрала Тракия , да не говорим за окаяното и състояние.

Отговори
9 0
Кой го усети?

Кой го усети?

11.11.2020 | 09:07

Да, ама не!

Отговори
4 7
Петко

Петко

11.11.2020 | 11:41

Какво не, тролче

Отговори
5 2
Георги

Георги

11.11.2020 | 08:46

Ако ще правим ПР на кмета може да добавим и 78 млн.лв. за Водния проект, 12 млн.лв. за Гладно поле, 6 млн.лв. за Небет тепе и Източна порта, 80 млн.лв. за пробива под Централна гара, още над 100 млн.лв. за Ж.П. ареала до Крумово и Скутаре, 80 млн.лв. за Южния колектор и още много милиони. Само един въпрос имам към елитната журналистка Иеремиева - колко пари е осигурил общинския бюджет и за какви обекти.

Отговори
12 1
Гошко!

Гошко!

11.11.2020 | 13:20

Питай Любомир Чакъров- той знае!!! И повече не се заяждай!!!

Отговори
0 1
Иванова

Иванова

11.11.2020 | 08:01

А нова сграда на Математическата гимназия? От 30 години се обсъжда този въпрос, а няма никакво развитие. За топ училищата - нищо! Разпределението на средствата е без никаква логика!!!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?