49

Пловдив е домакин на новия курс на НИНКН по опазване на наследството

Деветото издание на специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство ще се проведе в Пловдив. Организират го Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френският център за висши науки „Шайо”. От там съобщават, че удължават срока за записване до 26 август 2022 г. (петък). „През последните дни получихме много молби да удължим периода за кандидатстване. Даваме си сметка, че през летния сезон не всички са успели да се информират навреме за курса. Местата са ограничени, затова ви приканваме да побързате”, съобщават организаторите на курса, който започва на 30 септември. Продължителността е 4 семестъра, 700 учебни часа - два пъти месечно, през седмица, в четвъртък, петък и събота. Обучението е предназначено за архитекти. 

Школата на Шайо, основана през 1887 г., задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство. Над 100 архитекти са завършили програмата от началото <210> през 2000 година досега. Почти всички работят в областта на опазването на недвижимото културно наследство. 

Курсът включва лекции по история, архитектурно заснемане и художествена реставрация, исторически особености на българските сгради, църкви и манастири, международни норми и стандарти, патология на строителните материали. Преподавателите са французи и българи - архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори, авторитети в своите области. След втория семестър гост-преподавателите от Франция ще водят ателие по архитектура и урбанизъм. В края на 2-годишната школа всеки специализант защитава дипломен проект, за да получи професионален сертификат от НИНКН и Екол дьо Шайо. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?