Следвайте ни

Пловдив диша праха на Костинброд по усвоени еврофондове

Градът под тепетата се равнява по успеваемост с Маджарово

viber icon

Добрич - община с малко над 83 хиляди жители, е №1 в България по усвоени европари на глава от населението. На всеки добричлия се падат по 5683 лева. Това става ясно от интерактивната карта за разпределението на европейски средства на Института за пазарна икономика. Лидерството на общината се дължи на одобрен мегапроект за подобряване на водния сектор за близо 115 милиона лева, от които безвъзмездната финансова помощ е 86,2 милиона по ОП „Околна среда“.

Водният цикъл на Добрич има повече от 10-годишна история.  Започнат е по програма ИСПА през 2006 г., на няколко пъти е стигал до финал, но са го връщали в изходна позиция заради пропуски и нарушения. Втори опит - кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г., но през 2013 г. програмата е спряна, а през 2014 г. проектното предложение не получава одобрение от ЕК. В крайна сметка общината е успяла.

Защо разказваме историята на общината на другия край на България? Първо, защото е лидер и второ защото е в пъти с

по-малко административен капацитет от Пловдив,

но успя да вземе пари, за да направи Водния си цикъл. В Пловдив същият проект е обречен на провал поради една непреодолима причина - за да се реализира, трябват и собствени средства, каквито в бюджета няма. След като преди четири години администрацията пропусна да усвои близо 130 млн. лева, одобрени по стария програмен период, правителството на Бойко Борисов направи всичко възможно, за да уреди транша за Пловдив, макар и в по-малък размер - 90 милиона. Резултат отново няма, въпреки 60 процента загуби на питейна вода. От планираните за тази година 1 204 680 лева не са инвестирани нито стотинка.

В топ 3 по размер на европарите на глава от населението влизат още малки общини като Костинброд  /5402 лева/ и Созопол /5172 лева/. Първата влиза в челната тройка заради няколко проекта за енергийна ефективност, а при втората ситуацията е малко по-особена, защото част от парите са от предишния програмен период.

А чували ли сте за Маджарово? Градчето е сбутано в Югоизточна България, на десния бряг на река Арда в Хасковска област. 90% от населението на малката община се занимава със селско стопанство - колкото да се изхрани само. В състава на общината влизат 19 селца, като на дузина от тях по имената личи,

че става въпрос по-скоро за махали,

отколкото за обособени населени места: Малко Брягово, Малко Попово, Горни Главанак, Долни Главанак. На един човек от Маджарово обаче се падат приблизително същите пари както на един жител на община Пловдив, при положение че двете общини приличат на героите от детска приказка Крачун и Малчо. 1062 лева се падат на човек от Маджарово срещу 1044 лева в Пловдив.Това, разбира се, не означава че в Маджарово живеят по-добре, отколкото в Пловдив. Означава, че макар и малка, местната администрация е направила големи усилия да пише и защитава проекти. Всякакво друго сравнение на цифри не е подходящо за случая, защото става въпрос за пари на глава от населението, а в община Пловдив жителите са над 370 000.

Да се сравним тогава с Варна, с която години наред водим оспорвана битка кой да е град №2 по население в България. На всеки жител в морската община се падат по 1159 лева европари. В Бургас пък отдавна са ни издухали – там цифрата е 1548 лева. И Стара Загора е по-нагоре в ранглистата с 1441 лева на човек.

Самите експерти, изготвящи интерактивната карта, посочват, че това е вид

„криво огледало“ на действителното положение

в общините и областите. Причината е във формулата, по която се изчислява сумата европари. Относително много европейски средства се усвояват и в областите в Северозападна България, но част от обяснението за това е доста бързо намаляващото им население. Тоест, усвоената сума по един проект се разпределя на по-малко хора.

На областно ниво най-добре се представят София и Габрово.  Столицата заради строежа на метрото, чийто проект надхвърля половин милиард лева. Бекграундът на Габрово е по-различен, на принципа „който може, го може“, и възходът започва горе-долу с кметуването на Томислав Дончев, който заради добрите резултати на града пое и поста министър по управление на средствата от ЕС в кабинета Борисов 1. В Габрово успешно се реализираха големи проекти в секторите води и отпадъци и затова областта от години не отстъпва шампионското място.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

писна ни от тоя крадлив охлюв

05.08.2019 | 13:24

айде време е вече маминия вън от общината и право в панделата

Отговори
1 0

Така е

05.08.2019 | 12:04

Щом няма далавера, какво очаквате ?

Отговори
6 1

Еде

05.08.2019 | 11:22

Ами как няма да сме назад?!Тотев направи всичко това,той и неговите гъзолизци!!Тоя мислеше как да краде само.Правеше проекти в които имаше какво да чопне.Добре ,че на Бойко му узря тиквата да махне тоя крадлив некадърник.Тоя разсипник трябва да бъде съден и вкаран в затвопа заедно с оня супер крадец и наглец Цв.Цв.Той покровителстваше мамин Ваньо

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?