Следвайте ни

Пловдив чете, въпреки времето...

viber icon

Четящите пловдивчани не се уплашиха от променливото време днес под тепетата. Заради дъжда на сергиите, които са част от „Алея на книгата“, се появиха найлони. Оживлението обаче не секна.

В избора на книги както винаги имаше изобилие, като някои от минувачите разпознаха нови издания на книжки с приказки от своето детство. Запазеният стил на кориците веднага събуди спомени у мнозина.

 

 

На някои от щандовете почитателите имаха възможност да се срещнат лично с авторите на любимите си книги. Много пловдивчани се зарадваха на възможността лично да зададат въпроси на творците и да получат автограф.

Един от присъстващите автори беше Никола Крумов, който съвсем в познатия от книгите му стил общуваше със спрелите се пред щанда посетители.

 

Други пловдивчани пък бяха дошли, изкушени от програмата на „Пловдив чете“, която им обеща среща с любима писателка – Стефана Белковска. Тя сподели с наш репортер, че най-често хората се интересуват как точно е започнала да пише и защо избира именно Шотландия като място за развитие на действието в своите романи. На всички развълнувани от идеята зад атмосферата в книгите й, тя обяснява, че намира Шотландия за изключително красиво и вдъхновяващо място.  

Пред репортера ни тя разказа още, че една от ключовите сцени в „Чаках точно теб“ е написана в Единбург на едно гробище, което е тясно свързано с историята на поредицата „Хари Потър“. Всъщност страстта към фантастиката и тематиката за магиите доближават авторката до света на героите от „Хогуортс“. Тя определя себе си като почитателка на историята за Потър, но казва, че се е запалила наскоро.

Идеята й за вещерството в „Един живот не стига“ пък идва от разбирането й за живот в тясна връзка с природата и празника Мабон. Казва, че нещата, за които става въпрос в книгата, се случват от поне 20 години в Шотландия, но тук хората научават за тях сега. Ако медитацията и неподправеното желание човек да се развива се определят като материя от вещерството, Белковска с усмивка казва, че тогава и тя е вещица…

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?