46

Пловдив чества 144 г. от Освобождението си от турско робство

Пловдив чества 144 години от Освобождението си от турско робство. Регионалният исторически музей в Пловдив показва персоналната сабя и три фотографии, принадлежали на доктор Георги Цариградски, съобщиха от музея, цитирани от БГНЕС.

Д-р Георги Антонов Цариградски е роден в град Кюстендил към 1845 година. От малък остава сирак. През 1868 година кюстендилската община го праща да учи в Императорското военно-медицинско учебно заведение в Галата Сарай, Цариград. По време на учението си е подпомаган и от известния търговец и патриот Христо Тъпчилещов.

След завършването си служи като доктор в турската войска. Мобилизиран е в Руско-турската война 1877-1878 година и през ноември 1877 година е на Арабаконак. А малко над турския лагер, под връх Малка баба са бойците на ген. Дендевил, пълководец на втора бригада от Трета пехотна дивизия. Една нощ, с риск за живота си, Цариградски напуща стана на Мехмед Али и отива при съветската войска. Предоставя на командването на Западния отряд скъпи сведения за състава и разположението на турските войски в Орханийско /Ботевградско/ и към София.

Първоначално Цариградски е в щаба на ген. Гурко като преводач, а на 22 ноември е изпратен при ген. Дандевил, който дава за него следната характерност: " Това беше преводач, наричащ се лекар, българин, намиращ се на турска работа и останал от турците, отстъпващи от Етрополе, където нашите едвам не го умъртвили. Но той оповестил, че се предава на нас и желае да служи срещу своите врагове.

Генерал Гурко го изпрати при мен още на "вратешка", където той беше доста потребен. Безстрашен, кипящ от предприемчивост, неуморен, въпреки и болничав, ненавиждащ турците с невъздържана злоба, компетентен пет езика, от които най-лошо съветски, той всеки път ме е удивлявал със своята нравствена енергия и умеене да въздейства на българите. " /Сборник " Военных рассказов " 1877-1878 – СПБ, т. 3, стр.303/.

Етрополе е освободено. Предстои зимното прекосяване на Балкана. Задачата, сложена пред ген. Дандевил, е да премине Балкана, да се спусне в Бухово и да преследва турските войски, в случай че те стартират оттегляне. Това става при неимоверно сложни условия – неприятен път, сняг и стихии. Трябва да се разчиства пътят, да се изкарват и даже разглобяват оръдията, да се придвижват муниции.

При -20 градуса бойците вървят в колона по един. Казаците завързвали на китките си опашките на конете и на боксир продължавали изкачването. Потърсена е помощта на българското население чрез лекар Цариградски. На 25 декември ген. Дандевил поема командването на Трета дивизия.

Познавайки активността на Цариградски и възхищавайки се от неговите организационни качества генералът го назначава публично за дивизионен преводач. Наред с това доктор Цариградски е на всички места, където има потребност от хора – за преместването на снаряди, за доставянето на сено за конете, които се намирали на позиция високо в планината. Той е индивидът, който събира разследващи сведения и прави диверсионни дейности в разположението на неприятелските войски. Цариградски взема присъединяване в целия по-нататъшен военен път на дивизията. На 30 декември 1877 година ген. Дандевил влиза с войските си в Панагюрище. В състава на неговия щаб е и българинът Георги Антонов Цариградски.

Участва в освобождението на Пазарджик, извършва сполучливо разследващи задачи и провежда локалното население при преодоляването на Пловдив и Асеновград.

За присъединяването си в Руско-турската освободителна война, доктор Георги Антонов Цариградски е награден от съветското военно командване за един ден с два Георгиевски кръста. След Освобождението служи в Източно-румелийската милиция. Вземе присъединяване в Сръбско-българската война от 1885 година като доброволец в чета от Хасковския отряд, както и в Балканската война – 1912-1913 година, когато става и помощник-комендант на Драма.

Д-р Георги Антонов Цариградски умира на 12 юли 1918 година в Пловдив на 73-годишна възраст. Писателят Стефан Дичев употребява ориста на доктор Цариградски при построяването на литературния облик на доктор Будинов в романа си " Пътят към София ".

Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив ще се състои на 16 януари 2022 година, неделя, от 11:00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Слово във връзка годишнината ще произнесе Мария Карадечева – основен организатор в Регионален исторически музей – Пловдив. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Филибелия на годината от  съветската войска

Филибелия на годината от съветската войска

16.01.2022 | 13:12

А ако слушате другаря Тодоров по ПОТВ, Пловдив сам се освободил, тоя Цариградски се щурял из града и "освободил Пловдив" . И защо трябва да сме вечно задължени, лъжат че са руснаците!

Отговори
4 0
Османско владичество

Османско владичество

16.01.2022 | 12:27

Интересно как роби са ги пращали да учат за лекари.

Отговори
3 0
Plovdiv

Plovdiv

16.01.2022 | 11:32

Тогава е имало Османска империя ,Русия ни вади от Османската империя а държавата Турция е от 1923г, г-да неграмотни журналисти,от тогава под диктовката на окупацията на Русия започва упадъка до ден днешен ,ВЪН РУСИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ.

Отговори
3 3
123

123

16.01.2022 | 15:50

Ти не си Пловдив, ти си мръсно неблагодарно същество, готово да цица турските ботуши.

Отговори
2 1
Присъствие

Присъствие

16.01.2022 | 09:40

Съжителство и общо празнуване на празници. Ходили са си на гости. От какво са ни освободили, като не е имало робство. И хората с мерак са плащали кръвен данък

Отговори
1 6
що е майна все е л@йна

що е майна все е л@йна

16.01.2022 | 13:26

Майните винаги са били боклуци, при турско са били сигурно първи филибелии на годината, при седесарско - първи демократи, Синя крепост, а при гербавите кмета от София даже им го назначиха, винаги подлоги на силните, на деня!

Отговори
1 3
Доктор Павел Томов

Доктор Павел Томов

16.01.2022 | 09:03

Това нескопосан майтап ли е, някаква подигравка с читателите на сайта, провокация към нас или е грубо непознаване на фактите в европейската история и в частност за Балканите и Русия по онова време!?

Отговори
6 0
До редакторите

До редакторите

16.01.2022 | 08:33

Уважаеми, през 1877-1878г НЯМА Съветски Съюз, а Русия и руснаците и до днес говорят на руски език, а не на съветски. Не съществува съв. език.

Отговори
11 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?