Следвайте ни

Пловдив бори боклука с 38 млн. лева

viber icon

Чистотата в Пловдив ще струва на данъкоплатците почти 38 млн. лева през тази година. План-сметката е подготвена от градската администрация и е част от бюджета, който е публикуван за обществено обсъждане.

Парите са повече с 200 000 лева спрямо миналата година и се формират от такса смет, която внасят в местната хазна граждани и фирми. През 2020-а налогът в Пловдив си остава без промяна, както не е променен и начинът за облагането.

Таксата се изчислява въз основа на данъчна оценка на имота. Изменението на закона предвижда всеки да плаща според количеството на боклука, който изхвърля, но срокът е отложен до 2022 г., а и малко вероятно да влезе в сила. От бизнеса се чакат 20,3 млн. лева, от населението - 17,6 милиона или почти същите пари, както и през миналата година. 

За почистване на уличните платна, площадите, алеите и парковете се заделят 21,3 млн. лева. От тях  ОП „Чистота”, чийто подизпълнител е частната фирма КМД, разполага с 16,5 млн. лева. От същата сума  на ОП „Градини и паркове”  се дават за зелените площи 3,8 млн. лева. През тази година предприятието има  още  258 636 лева за компостиращата  инсталация, която беше открита наскоро и ще преработва зелени и биоразградими отпадъци. Парите за гробищата леко се намаляват, в резултат на което ОП „Траурни дейности” ще ги чистят срещу 300 000.

През тази година ще има 18 705 лева за нови контейнери, а през 2020-а бяха осигурени 200 000. 

Общината ще плати 2,9 млн. лева за преработката на битови отпадъци в завода в Шишманци. За проучване, проектиране, изграждане и експлоатация на нови съоръжения, в случая - на котловани в Шишманци, както и за закриване на запълнени депа, се отпускат 4,6 милиона. 

Поддръжката на сметището в Цалапица струва 322 930 лева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?