Следвайте ни

"Пловдив 112" - доброволци в огнения ад в Старосел

viber icon

От началото на месец август огнени стихии превзеха Пловдивско. Пожарникарите прекарват безсънни нощи, за да спрат пламъците, а рамо до рамо с тях застанаха доброволците от „Пловдив 112“. Заедно те успяха да предотвратят две огнени бедствия. В понеделник и вторник те обединиха сили, за да овладеят огромен пожар в карловското село Розино. Само ден след това огнен ад сполетя и Старосел. Там пламъците достигнаха къщите, наложи се евакуация, а помощ оказаха 16 от пловдивските доброволци.

 

 

Малко преди 14 часа на 4 август Доброволно формирование „Пловдив 112“ получава обаждане от директора на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. Той ги моли за съдействие за овладяване на полски пожар между пловдивските села Старосел и Красново със задача да се попречи на пожара да стигне до гората, за да не премине в горски.

Веднага доброволците сформират екип от 4 души, които потеглят към Старосел със служебния автомобил на формированието. В 15.40 часа те пристигат в сърцето на огнената стихия точно в момента, в който полският пожар вече е преминал в горски върхов, а пламъците достигат до най-крайните къщи на селото - по пътя в посока Кръстевич.

На място все още нямало пожарникари. Доброволците се обаждат на главен инспектор Наско Илиев, началник на пожарната в Хисаря, и на оперативния център на РДПБЗН в Пловдив. Информират ги, че в Старосел вече горят крайните къщи и че започват да помагат на хората и да се борят с пожара, въпреки че все още не са дошли пожарни.

В момента, в който пристигат първите пожарни автомобили, пламъците вече са обхванали къщи и от двете страни на главната улица. От „Пловдив 112“ информират пожарникарите кои постройки и дворове вече са захапани от огъня и започват да помагат както с разпъването на линиите, така и с гасенето. За щастие в близост до горящите къщи има хидранти, така че пожарните автомобили да имат възможност да се водоснабдяват от тях и непрекъснато да подават вода.

На място е и старши комисар Красимир Шотаров от пожарната. С общите усилия на пожарникари, доброволци и хората от селото към 18 часа ситуацията вече е под контрол, а разпространението на пожара навътре в селото е прекратено.

 

В този момент пристигат още 12 доброволци от „Пловдив 112“ и започва вторият етап на борбата с огнената стихия. Те се разделят на два екипа, като единият, който се състои от трима души, отива да провери клетките на телекомуникационните оператори в гората над селото. Причината - има информация, че в резервоара на генератора има тон и половина нафта. За щастие, екипът установява, че не съществува опасност огънят да стигне до резервоара с гориво.

 

Останалите доброволци започват да се извозват на групи със служебния високопроходим автомобил на формированието по шосето в посока Красново и по черен път нагоре към гората, която вече е обхваната от пожара. Там заедно с пожарникарите, горските и военните започват борба, чиято единствена цел е пожарът да не се разпростре в гората. През това време от въздуха хеликоптер на военните излива вода, водоснабдявайки се от водоем наблизо.

На залез-слънце горският пожар около Старосел е локализиран, а доброволците започват постепенно да се изтеглят от гората към селото, откъдето на групи отпътуват към Пловдив.

КАРЕ 

Най-критичният момент

От „Пловдив 112“ незабавно евакуират двама възрастни трудноподвижни хора, живеещи в последните къщи на селото, след което им помагат да стигнат до служебния автомобил. С него ги превозват до безопасно място в селото, далеч от пожара. Следващата стъпка на доброволците е да евакуират и да освободят домашните животни от дворовете, така че да не изгорят живи. В борбата с огъня се включват  живеещите в околните къщи. Кой с каквото има подръка - с градински маркучи, кофи и пясък, започва борба с горящите къщи, като целта е да се забави максимално разпространението на огъня, докато дойдат пожарните коли.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?