Следвайте ни

Площад на паметта ще има до лобното място на Душо

Малкият паметник до лобното място на възрожденеца Душо Хаджидеков и още 123-ма пловдивски родолюбци ще бъде ремонтиран и разширен до малък площад. За облагородяването са предвидени средства в размер на 11 000 лева, които вече са били гласувани в общинския бюджет.

Душо е убит рано сутринта на 16 януари 1878 г. - деня, в който Пловдив е освободен. Тогава Хаджидеков е изваден от килията си в прословутия затвор „Ташкапия“. Изнемощял, но с вяра в правата българска кауза, заедно със 123-ма българи крачели обругани, блъскани и шибани с камшици от заптиетата към лобното си място. И там до воденицата в Остромила в крайнините на сегашния "Кючук Париж" били телата им били жестоко посечени.

Днес паметният камък е почти погълнат от растителността, а около него са захвърлени най-различни отпадъци. Потънал е в кал и е заобиколен от пътна мантинела. На 16 януари имаше оставено само едно цвете от администрацията на район „Южен“ и кмета Борислав Инчев.

„Идеята е мястото да се превърне в малък площад, за да може повече пловдивчани да имат възможността да отдадат почит“, разказа за „Марица“ Инчев. Проектът за реновирането е изготвен от специалисти, като са били направени нужните изследвания на терена. Самият паметен камък ще бъде обърнат с гръб към мантинелата, за да няма захлупване, и ще гледа към открито пространство, където ще бъдат поставени плочки или павета. Металният кръст, който в момента седи забит в бетонов блок, ще бъде облечен в черен камък, за да отговаря мястото на величието и трагизма в кончината на пловдивските родолюбци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?