Следвайте ни

Плащаме с дебитна карта или мобилно приложение билета в автобуса

Рейсовете ще минават през 10 минути в пиковите часове

viber icon

Пловдивчани да могат да плащат билетчето си в градския транспорт чрез дебитна или кредитна карти, мобилно приложение, чрез SMS и  чрез транспортни карти с презареждане на сумата. Това предвижда проектът за модернизация на електронното таксуване на Община Пловдив. Очаква се опциите да бъдат въведени до средата на 2021г., преди това обаче ще бъде обявена обществена поръчка. Това заяви ресорният зам. – кмет Тодор Чонов по време на отчета за свършеното през първата година от мандата му.

„Ще оставим възможност на хората да плащат и с монети, но стремежът ни е кешовите плащания да са сведени до минимум“, добави Чонов. Сумата за превоза ще се заплаща на шофьора, което означава, че кондукторите ще бъдат махнати.  Зам.-кметът добави, че Пловдив е единственият голям град, който е успял да запази цената на билетчето 1 лв. и в който градският транспорт се  осъществява от частни фирми.

Тодор Чонов припомни още, че в края на годината изтича договорът с испанската фирма, която преди 5 години въведе електронната система и тя не сработи. Общината ще предяви иск за неизпълнение на част от клаузите по контракта. След изтичане на договора и модернизиране на е-системата ще бъде сформирано и общинско търговско дружество, което ще събира приходите от билети и карти. Причината е, че според договора след въвеждане на електронната система, превозвачите спират да събират приходи от превоз и дейността се прехвърля в общината. "Тогава започваме да им плащаме на километър", обясни Тодор Чонов.

Въпреки електронната система, която не сработи пловдивчани се возят на едни от най-екологичните автобуси. Повечето от тях били с най-високата норма - Евро 6.

Транспортната схема ще бъде оптимизирана, като автобусите в пиковите часове от догодина ще се движат през 10 минути, а през останалото време през 15 минути. Обсъждано е и удължаване на някои от линиите до новите квартали, които изникнаха през последните години – "Остромила", "Беломорски".

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Превозвач

Превозвач

30.10.2020 | 18:30

Супер ще спестя 100 хилки за преместване на оборудването. В договора нищо не пише за новата система, така че ще е 100% за сметка на общината.

Отговори
12 0
Осведомен

Осведомен

30.10.2020 | 12:39

Аааа, споко, в момента може да няма. Но се предвижда да има. Те и таксите за теглене от банкомат ги махнаха, после то тука безплатно, от там евтино и накрая клъц. Баките така са набримчили такси за какво ли не последните месеци, че не е истина. Както казва един познат от банковия сектор "Е, какво очакваш, все пак са създадени за печелене на пари не за социална дейност." Та таксички ще има или пък "абонамент" за безплатни транзакции, както при мобилните оператори.

Отговори
4 0
Батко

Батко

30.10.2020 | 12:09

Абе кви такси ви гонят като плащате с карта :D Смях!

Отговори
2 2
Т.Пешев

Т.Пешев

30.10.2020 | 11:59

Билетът е 1 лев, да, но картите са безумно скъпи в сравнение със София. Нека всеки сам си провери за да е убеден, че е точно така. Преференциална в Пловдив - 16 лева, в София - 8 лева ! :) Пловдив - 10 км, София - 35 км. :)))

Отговори
9 1
Ракодов

Ракодов

30.10.2020 | 11:13

Каква такса бе пич за плащане с карта......

Отговори
2 4
Истината!

Истината!

30.10.2020 | 11:04

Ами за откраднатите 20 000 000лв.от Тр. Проект, няма ли да разкажете? Никой няма да ви даде отново да похарчите десетки милиони, докато не върнете откраднатите от предишния кмет! И спрете да чакате да минат давностните срокове, а си потърсете парите!За престъпленията няма давност! Но и за премълчаване на факти и за бездействие се носи нак. отговорност!

Отговори
11 1
Да, да

Да, да

30.10.2020 | 10:52

Да бе, и цената на билетчето ви става с 30% по-скъпа!

Отговори
4 2
майна

майна

30.10.2020 | 10:39

С ЕДИН ЛЕВ БИЛЕТ И 2 ЛВ ТАКСА............?????!!!!

Отговори
5 4
Ракодов

Ракодов

30.10.2020 | 11:14

Каква такса бе майна за плащане с карта.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?