Следвайте ни

Плащаме за основното жилище половин налог

Нищо не дължим за стари съборетини и малки постройки с оценка до 1680 лева

viber icon

Ставката на данък сгради остава непроменена и тази година - 1.8 промила върху данъчната оценка. Тя пък се определя в зависимост от вида на имота,  местонахождението, площта, конструкцията и овехтяването му.

Основното жилище продължава да се таксува с 50% отстъпка. По-високо намаление - 75%, ползват единствено хората с намалена трудоспособност между 50 и 100%.

Ако имате два имота - в София и в Пловдив например, посочвате едното като основно и ползвате отстъпката. За втория дом се дължи пълният размер на налога, обясниха служители на "Местни данъци и такси". Попълва се специално заявление, в което слагате отметка в графата "не основно жилище". Няма точни указания кое жилище е основно и колко дни трябва да се обитава, за да се счита за такова. По смисъла на §1, т. 2 от Закона за местните данъци и такси „Основно жилище" е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и на членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината. Шикалкавенето да се напишат два имота за основни, нищо че са в две различни общини, не е препоръчително. При засечка хитреците могат да отнесат глоба до 400 лева за невярно посочени данни. Санкциите за юридически лица и еднолични търговци  е от 500 до 3000 лева.  

Не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително. Извън обхвата на закона остават църкви, манастири, читалища, сградите на Български червен кръст, музеи, галерии, библиотеки. Те не дължат имотен данък, но такса смет - да.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?