Следвайте ни

Плащаме половин милион за 8 снежни дни в Пловдив

viber icon

Техника и персонал е в бойна готовност 24 часа в денонощието за 120 дни - от 16 ноември до 14 март, и трябва да отреагира за 30 минути.

В зимното поддържане на Пловдив, което започна на 25 ноември, са включени 90 машини: 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача. За поддържането на пешеходните зони, тротоари и велоалеи пък в последните няколко години се закупиха дузина малогабаритни мултифункционални машини. Пловдив се снабди също така и със 7 модерни роторни снегорина. 

С краткотрайните снеговалежи в началото на седмицата сякаш и тази зима постепенно си отива. Тя постави своеобразен рекорд под тепетата - до момента в Пловдив имаме едва 8 снежни дни, а дългосрочната прогноза е за кратко застудяване в началото на март и повече валежи, но от дъжд.

Социалните мрежи се напълниха с шеги на пловдивчани, че "най-самотни тази зима били снегорините в Пловдив". Според разпоредбите обаче фирмата, която отговаря за тази дейност, се задължава през целия зимен период от 16 ноември до 14 март да поддържа огромно количество техника в 24-часова готовност. Макар че дните, в които се налагаше сериозно почистване на градските улици, да се брояха на пръсти.

Зимното почистване на Пловдив е част от голямата 5-годишна сделка за сметосъбиране, сметоизвозване и почистване на града с "КМД" ЕООД, подписана през лятото на миналата година. Според параметрите в договора един час работа на снегопочистващите машини ще се заплаща по 48 лева. 

Много по-интересен е казусът с т. нар. "зимни дежурства". При тях определено количество техника и персонал стои по 24 часа в денонощието в рамките на 120 дни (16 ноември - 14 март) на разположение. Снегопочистващата техника трябва да отрегира при такива случаи 30 минути след подадения от оперативния щаб сигнал. За тази услуга общината плаща по 3,60 лева с ДДС на час за една машина.

В договора на Община Пловдив с "КМД" ЕООД обаче е записано, че минималният брой зимни часови дежурства за една година не може да е по-малък от 156 000 часа. Така се оказва, че за тази зима в Пловдив ще бъдат платени поне 561 000 лева за зимни дежурства. Това значи, че дори и със заповед на кмета на Пловдив те да бъдат прекратени предсрочно, Общината отново ще дължи тази сума. През този сезон зимните дежурства започнаха от 25 ноември, което също няма да окаже влияние на крайната цена на снегорините на гараж.

Простата сметка показва, че ако прогнозите на синоптиците за следващия месец се сбъднат и няма повече сняг в Пловдив, за периода от 16 ноември 2019 до 14 март 2020 година снегопочистващите машини са стояли в гаража 112 от общо 120 дни през този зимен сезон. За целия срок на договора от 5 години сумата, която ще се плати да "държим снегорините на топло", става още по-сериозна - малко над 2,8 милиона лева. 

Малкото сняг за втора поредна година в Пловдив ще донесе и една икономия. В началото на зимния сезон около 3600 тона сол и 60 тона химически препарат калциев дихлорид бяха останали на склад от предишната година в общинското предприятие "Чистота" за поддръжката на улиците и мостове през зимата.

Преспите под тепетата остават в историята

Климатът в Пловдив е един от най-динамичните за страната в последните години. Тенденция е снежните дни да стават все по-малко от началото на новия век. Според данните на НИМХ към БАН през първото десетилетие на XXI век сме имали средно по 22 дни със снеговалежи за годината, докато за периода 2011-2020 те са намалени до 18.

Подобна е и картината с т. нар. "снежни дни", при които може да не се наблюдават валежи, но има трайна снежна покривка. В началото на века те са били средно по 37 за сезона, а за последното десетилетие са намалели до 28 дни, в които пловдивчани могат да се радват на сняг.

Тенденцията за зима без сняг е най-добре видима през последните няколко години. Така например за периода от ноември 2018 до февруари 2020 имаме общо едва 18 дни със снеговалеж в града, а снежната покривка се е задържала общо 26 за две поредни зими. И макар шофьорите и снегопочистващите фирми да са доволни от меките, топли и сухи зими, точно снеговалежите са един от основните компоненти, които образуват водосбора в повечето язовири около града. 

Климатолозите ​смятат, че тенденцията за нетипично топлите зими ще се запази за Пловдив поне до 2025 година. Наред със зимата и лятото под тепетата отдавна не е това, което беше. В последните няколко сезона пловдивчани наблюдават нетипични за нашите климатични пояси циклони, които носят със себе си изключително интензивни валежи, придружени с високи температури.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Снегкурчо

Снегкурчо

16.02.2020 | 13:01

Ха, ХА

Отговори
2 0
Снегкурчо

Снегкурчо

16.02.2020 | 13:01

Далавера ООД

Отговори
5 0
Снегкурчо

Снегкурчо

16.02.2020 | 12:59

Далавера ООД

Отговори
2 0
Снегурчо

Снегурчо

16.02.2020 | 12:58

ДАЛАВЕРА ООД

Отговори
2 1
Снегурчо

Снегурчо

16.02.2020 | 12:56

Докато има заспали овце, такива далавери ще ни бъркат в джоба.

Отговори
4 1
Подигравка

Подигравка

16.02.2020 | 11:39

Те само незнам си колко хиляди отиват без нищо да най малко 250 депутатски заплати,незнам колко хиляди отидоха за нелепите електронни табла за градския транспорт и неизправните машинки които заемат място ами за машините за електронно гласуване колко пари отпусна държавата в безмислени работи по добре цяла зима без зима да има съоръжения в готовност отколкото куп други безмислени разходи!

Отговори
3 1
ЕМИ

ЕМИ

16.02.2020 | 10:43

Това е шега мили съграждани Какъв сняг,може би сме го проспали..

Отговори
5 0
крадци  на едро

крадци на едро

16.02.2020 | 10:26

Хахаха ква бойна готовност е, тва да не е Швейцария хахахаха, за 5 снежинки милиони изтекоха незнайно къде...

Отговори
9 1
ХаХа

ХаХа

16.02.2020 | 08:10

Абе Маричката , къде видяхте в Пловдив 8 снежни дни :) ? Миналата година имахме 1 снежен ден , от който на улицата не се натрупа покривка . От новата година имахме още 1-2 дни , от които отново не се натрупа снежна покривка по улиците . Мисля , че всеки жител е видял това и не е нужно да ни промивате мозъците . Това , което ни пишете тук , да не е пропаганда от управниците и шефовете на Чистота ?

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?