4020

Плащаме 50 лева за всеки тон на екозавода в Шишманци

Драстично се завишава тази година цената за всеки тон в завода за преработка на битови отпадъци в Шишманци, регистриран като „Екологичен завод“ АД  с 50,02% участие на Община Пловдив  в съдружие с частни фирми.

Досега от градския бюджет се плащаха 29,92 лева без ДДС за един тон, или почти 36 лева с включен данък. Тази година цената се вдига на 50,31 лева на тон без ДДС. В план-сметката за чистота за 2024 г. са предвидени малко над 6 млн. лева за преработката на отпадъците. 

Предприятието се помещава  в сградата на бившия Стоманолеярен завод, приватизиран  навремето от  Атанас Търев. Държавата е инвестирала в  две от халетата 47 млн. лева, допълнителни средства са осигурени за обекта и от Община Пловдив. Строителството на завода стартира в мандата на кмета д-р Иван Чомаков през 2003 г. и завърши по време на управлението на Славчо Атанасов. През 2009 г. стратегическото  предприятие беше тържествено открито лично от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Екозаводът е проектиран с две поточни линии за преработка на 250 000 тона отпадъци годишно, но работи само една, тоест с половин капацитет. По различни проекти и с публични средства пак в Шишманци вече са изградени три котлована на твърди фракции, артисали от преработката  в завода. За рекултивация на първата клетка в общинския бюджет тази година са заложени 188 924 лева. Технологията предвижда производство на компост и печалба, но в публичното пространство няма никаква информация.  

На сметището в  Цалапица и днес продължават да карат отпадъци от Пловдив, въпреки че още преди 15-20 г. се говореше, че капацитетът му е на изчерпване. За депото, изградено по немска технология преди 30 години върху 200 дка земеделска земя, от градския бюджет са планирани за 2024 г.  по-малко от един милион. Тоест за мониторинг се заделят 385 268 лева, за частична рекултивация ​- 188 924 лева, за експлоатация на депото - 790 808 лева. Операторът на сметището в Цалапица е фирма "Водстрой", наета от първия ден на създаването му.

В цалапишкото депо няма инсталация за рециклиране. Тази дейност открай време се извършва от ромите. В  ​екозавода в Шишманци боклукът се сортира, но при положение че котлованите бързо се запълват, рециклирането представлява  само част от преработката на боклука, като  всичко останало  се заравя в земята. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Светлин

Светлин

29.01.2024 | 21:38

Една голяма лъжа е че се преработва отпадъка. Почти всичко завинава в дупката а миризмата е непоносима. Господ да накаже всички които ни обрекоха на миризма и зарази. Един вече е наказан и дано гори в Ада

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?