Следвайте ни

Планинарят Ивайло Мирчев съветва какво да правим при среща с мечка очи в очи

viber icon

Ивайло Мирчев е планински водач и екскурзовод от Асеновград. Председател на Сдружение "Устремени", което редовно организира преходи в планината, грижи се за облагородяване на туристически маршрути и тяхното популяризиране. Автор на няколко книги на туристическа тематика. 


- Г-н Мирчев, инцидентът с мечка в Белица разбуни духовете и се превърна в основна тема на разговор. Всъщност какво ни казва тази случка, какви поуки трябва да изведем?

- Този случай ни казва едно много важно нещо и то е, че всъщност хората, които посещават планината, трябва да са грамотни за това къде отиват, което е голям проблем през последните години. Всеки си мисли, че планината е нещо прекрасно и чудесно, с цветя и билки, където може да прави каквото си иска. Всъщност обаче не е така. Тази планина има собствен живот и правила, по които ние трябва да се движим. За случая с мечката в Белица, който разбуни духовете, стана ясно едно - че природата бива експлоатирана, в случая за гъби, билки и т.н., без оглед на това, че в нея намират спокойствие различни защитени видове. Трябва да сме много предпазливи и внимателни, когато отиваме в планината. Затова може да се посъветваме с представители на близкото ловно или горско стопанство. Хората съвсем любезно ще ни обяснят къде може и къде не може да отидем, къде не е разрешено или не е препоръчително, къде рискуваме да се сблъскаме с подобен тип конфликти. Имайте предвид, че мечката е едно от най-неконфликтните животни в планината. Тя може да ви усети и надуши от километри и да избяга. Друг е въпросът, че мечката в този случай е била поставена в ситуация на засада - от двете страни е имало групи за бране на гъби. И тя, естествено, е започнала да прави най-нормалното нещо - да упражнява своите инстинкти за самосъхранение. Така че моето мнение като човек, който от дълги години е в планината, срещал се е с всякакви диви животни, включително и мечки, е да сме внимателни къде отиваме. И  в случая мечката не трябва да бъде наказана, тъй като е действала първосигнално, за да спаси своя живот и да се брани.

 - Къде наоколо туристи и планинари могат да се срещнат с мечка?  

- Наоколо има край Асеновград, над Добростан, горско стопанство „Кормисош“, Кръстова гора, Караджов камък, особено в района от Лъки нагоре, община Баните също, както и в Преспанското било. Въобще има много мечки и когато те са си в естествената си среда, няма никакви посегателства, защото са спокойни.  

 - Какви трябва да бъдат реакциите ни при среща с мечка?  

- Основните неща, които трябва да спазваме в район с мечки, е да си говорим на висок глас, да вдигаме шум. Добре ще е да си купим една обикновена свирка, да си говорим, а да не сме тихи. Мечката ще ни усети и ще се отдръпне. Тя е неагресивно същество. Отдавайки се на търсене на храна, понякога може да не ни чуе, да стане среща и да останем изненадани. Ако това се случи, има няколко правила. Първо, да не допуснем да гледаме мечките в очите. Трябва бавно да оставим раницата на земята, да сме с лице към нея, но свели глава надолу. После трябва да започнем бавно да се отдалечаваме. Мечката ще сумти, ще се върти, може би ще види какво има в раницата. Идеята е да й оставим нещо, което да отвлече вниманието й от нас. В по-неприемливия вариант е възможно мечката да ни подгони. Ако е наравно или по нагорнище, ние нямаме абсолютно никакъв шанс. Но поради анатомичната специфика на предните й лапи, които са малко по-къси, имаме шанс да се спасим, ако тръгнем да бягаме от висок склон надолу.

- Мечките с малки мечета ли са най-опасни? 

- Мечетата са много любознателни и пъргави. Видим ли малко мече, това трябва да е ясен знак, че мама е наблизо и че трябва по най-бързия начин да се отдръпнем.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС ДО Истината

НОСТРАДАМУС ДО Истината

10.07.2021 | 23:28

Колега това с оградите трябва да го забравиш.Ще са нужни хиляди километри мрежа за да се оградят Рила,Пирин,Стара планина и Родопите.Този вариант е невъзможен.А такива джаджи които могат като ги включиш да гонят мечките ги има и от сто години се продават във всеки един оръжеен магазин.Мисля,че трябва да си оправиш малко мерника преди да коментираш нещо.

Отговори
1 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

10.07.2021 | 18:22

РЕШЕТЕ ПРОБЛЕМА --ЗАГРАДЕТЕ С ОГРАДА И ПУСНЕТЕ СЛАБ ТК ПО НЕЯ В РАЙОНИТЕ КЪДЕТО ИМА МЕЧКИ--ТАКА НИТО МЕЧКИТЕ НЯМА ДА ХОДЯТ ПРИ ХОРАТА--НИТО ХОРАТА ПРИ МЕЧКИТЕ И ВСИЧКИ ЩЕ СА СПОКОЙНИ--ИЛИ ПОНЕ ТАБЕЛИ СЛОЖЕТЕ --ВНИМАНИЕ ВЪЗМОЖНА СРЕЩА С МЕЧКА ВДИГАЙТЕ ПОВЕЧЕ ШУМ---ЗА ДА СИ ПРАВИ ЧВЕК СМЕТКА ДА СЕ КАЧВА ЛИ ПО-НАГОРЕ В БАЛКАНА ИЛИ ДА СЕ ВРЪЩА-И АКО НЕЩО СЕ СЛУЧИ ТОЙ ДА СИ Е ВИНОВЕН--ЗАКАКВО СА ТЕЗИ ГОРСКИ ЛОВДЖИЙСКИ ДРУЖИНКИ И Т.Н.--ТОВА ТРЯБВА ДА ИМ Е РАБОТАТА ДА ПРАВЯТ ОГРАДИ В РИСКОВИТЕ РАЙОНИ ИЛИ ПОНЕ ДА ПОСТАВЯТ ТАБЕЛИ--ЗАКОКВО ВЗИМАТ ЗАПЛАТИ-САМО ДА ЯДЪТ И ПИЯТ ПО БАЛКАНИТЕ ЛИ-И ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ КАТО СТРЕЛЯТ---ВТОРО ИЗМИСЛЕТЕ НЯКАКАВ УРЕД ПРИМЕРНО КАТО КУЧЕГОНА--ТА АКО ВИДИШ МЕЧКА И НАСОЧИШ УРЕДА КЪМ НЕЯ-МЕЧКАТА ДА ИЗБЯГА--ТОЛКОВА УЧЕНИ ТОЛКОВА ИНЖЕНЕРИ ЗАКАКВО СА--ЕДИН УРЕД ЗА ПРОГОНВАНЕ НА МЕЧКИ ЛИ НЕМОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ??--АБЕ ГЕНОЦИДА Е ОТВСЯКЪДЕ НЕСТИГА ЧЕ ПУСНАХА И КОВИД -НО И В УНИЩОЖАВАНЕТО НА ХОРАТА ВЕЧЕ СЕ ВКЛЮЧЕНИ И ЖИВОТНИТЕ--И КУЧЕТАТА--АКО НЕ ТЕ НАПАДНАТ ДА ТИ ЛАЯТ ЦЯЛА НОШ ДА ТЕ НАКАРАТ УТРЕ ДА СИ ВЗЕМЕШ БАГАЖА И НА НАПУСНЕШ СТРАНАТА--ЗА ДА МОЖЕШ ДА ПРАЩАШ ПАРИ ОТ ЧУЖБИНА--ТА ПОЛИТИЦИТЕ ДА СИ ВЗИМАТ ОО 10 БОНА ЗАПЛАТА ТУКА--А НИЕ ДА СМЕ РОБИ НА ЗАПАДА И ДА ПРАЩАМЕ ПАРИ В БГ

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?