1939

Пламен Райчев: Инфлацията стресира строителите и забави темповете

Очакваме старт на проекта за Южен обходен колектор в началото на септември

- Г - н Райчев, в средата на годината сме. Как се изпълняват европейските проекти, планирани в бюджета за тази година?

- За съжаление, трябва да отбележим, че има забавяне при изпълнение на проектите, и то не само при тези, които са финансирани с европейски средства. Причината е най-вече в повишените цени на всички материали и несигурността, до която доведе това покачване. Изпълнителите на проектите или спираха работа, или въобще не я започваха след подписване на договора, защото

не искат да работят на загуба, и аз ги разбирам.

В същото време нашите ръце бяха вързани, защото съгласно закона ние не можем самоволно да увеличим средствата по даден проект.

Сега, след решението на Общинския съвет за индексиране на цените и след като Народното събрание промени Закона за обществените поръчки и даде възможност за индексиране, нещата потръгнаха. При това положение изпълнителите вече имат увереност, че няма да изпълнят даден проект на загуба. Чакаме да бъде обнародвана методиката, по която ще се индексират стойностите, за да предвидим средства и работата да продължи с бързи темпове.

 - На подлез "Модър-Царевец" работят не повече от 15 души. Кога очаквате да стартира проектът на ВиК, известен като Южен обходен колектор? 

- Поддържаме връзка с колегите от ВиК-Пловдив и по техни думи, както и според уверенията на изпълнителя, дейността им ще стартира в началото на септември. Ще започнат от ул. „Царевец“ и пробива „Модър-Царевец“, за да отметнат дейностите в участъка, където техният проект се препокрива с нашия. Този участък стига до Коматевско шосе, където според проекта трябва да бъде изграден канализационен колектор. От другата страна на трасето пък ще се направи нов водопровод. Веднага след като ВиК приключат своята работа, дейностите на изпълнителя на пробива ще се ускорят.

- Кога трябва да бъде завършен проектът на Брезовско шосе-"Дунав" и защо изпълнението се бави?

- Проектът „Брезовско шосе-бул. „Дунав“ се изпълнява  в срок и трябва да бъде завършен в края на 2023 г.  Вярно е, че темповете не са такива, каквито и на нас ни се иска и че има затруднения за жителите и гостите на града, за което отново им се извиняваме.

Проектът си е достатъчно сложен, копае се на около 10 метра дълбочина, укрепват се стените на изкопите, което забавя нещата. Знаете, че в един момент се появиха и предположения за археологически находки по трасето на проекта, намесиха се археолозите и работата на изпълнителя съвсем се затрудни. Това наложи от фирмата да започнат едновременни изкопи на две места, за да не се забавят допълнително. И за този проект има индексиране на цените и в последните седмици темповете се нормализираха.

- Ще успеете ли да изпълните капиталовата програма или отново в края на годината ще останат неусвоени пари?

- Без да звучи като оправдание, но аз лично

не помня друга година, в която държавният бюджет да е бил приет толкова късно -

едва след април. Това доведе и до късното приемане на бюджета на Община Пловдив, който както знаете, е свързан с държавния бюджет, защото част от средствата в него са държавна субсидия. На практика ние приехме общинския бюджет през май и можехме да се разплащаме едва от юни. В същото време обаче всички строителни материали рязко повишиха цените си, като последица най-вече от военните действия в Украйна и нестабилната ситуация. Голяма част от изпълнителите преустановиха дейностите си, за да не работят на загуба. Имаше други, които дори не започваха работа след подписване на договорите си, защото цените, които са подавали в офертите си преди време, вече не са актуални. Всичко това нямаше как да не доведе до забавяне в изпълнението на капиталовата програма.

Сега правим всичко възможно да наваксаме изоставането, правим регулярни срещи с изпълнителите на отделните проекти, защото голяма част от тях са свързани един с друг и трябват прецизни линейни графици. Убеден съм, че в края на годината изоставането ще бъде преодоляно и няма да се стигне до неусвоени средства.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ХХХ

ХХХ

22.08.2022 | 10:50

На калпава ракета космоса и е крив. Не стреляйте по кметовете, те толкова си могат.

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

22.08.2022 | 09:09

корупции злоупотреби кражби

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?